Primož Roglič bo letos eden od favoritov za zmago na Dirki po Italiji. Naslednji test bo dirka Tirreno-Adriatico. Foto: Reuters
Primož Roglič bo letos eden od favoritov za zmago na Dirki po Italiji. Naslednji test bo dirka Tirreno-Adriatico. Foto: Reuters

Med glavne favorite za skupno zmago spada Primož Roglič, ki je sezono začel imenitno, saj je dobil dirko UAE Tour (po Združenih arabskih emiratih). V karavano se po krajši odsotnosti zaradi padca na treningu pred prvo belgijsko klasiko vrača slovenski prvak Matej Mohorič, ki bo eden od dveh Slovencev v moštvu Bahrain-Meride. Drugi bo Jan Tratnik. Kapetan moštva bo Italijan Vincenzo Nibali, glavni športni direktor Gorazd Štangelj stavi tudi na Italijana Damiana Carusa in Avstralca Rohana Dennisa.

Za moštvo UAE Emirates bo nastopil Jan Polanc. Jumbo-Visma pa bo zbrana okrog Rogliča, ki bo imel ob sebi večino kolegov z dirke po ZAE-ju. Zasavec je lani dobil eno etapo, pred dvema letoma pa je bil skupno četrti.

Letošnja trasa ne bo imela dolgih in zahtevnih vzponov, bo pa ogromno kratkih in zelo strmih. Zato so se za nastop odločili raznoliki kolesarji, od najboljših hribolazcev do sprinterjev in specialistov za vožnje na čas ‒ prva etapa bo namreč moštveni kronometer, zadnja pa posamični. Naj spomnimo: na dirki po Združenih arabskih emiratih je bil za uvod prav tako na sporedu moštveni kronometer, in Roglič je takoj oblekel majico vodilnega, ki jo je nosil do končnega cilja.

Dylan Groenewegen je bil v šprintu najboljši tudi v drugi etapi dirke Pariz‒Nica. Foto: EPA
Dylan Groenewegen je bil v šprintu najboljši tudi v drugi etapi dirke Pariz‒Nica. Foto: EPA

Med favorite za končno zmago poleg Rogliča spadajo Valižan Geraint Thomas, Nizozemec Tom Dumoulin, Nibali, Francoz Thibaut Pinot, Britanec Adam Yates. Med lovci na etapne zmage bodo Slovak Peter Sagan, Belgijec Greg van Avermaet, Francoz Julian Alaphilippe, Belgijca Tim Wellens in Tiesj Benoot, sprinterske obračune bodo popestrili Kolumbijec Fernando Gaviria, Italijan Giacomo Nizzolo, Francoz Nacer Bouhanni in drugi.

Groenewegen drugič zapored najboljši
Nizozemec Dylan Groenewegen je po zmagoslavju na prvi slavil še na drugi etapi kolesarske dirke Pariz‒Nica. Član moštva Jumbo-Visma je na 163,5 kilometra dolgi preizkušnji med Les Breviairesom in Bellegardom (etapo je precej začinil bočni veter) v ciljnem sprintu sedmerice ugnal Španca Ivana Garcio in Belgijca Philippa Gilberta. Od Slovencev je bil tokrat najboljši Kristijan Koren (Bahrain-Merida), ki je na 41. mestu zaostal pet sekund. Koren je skupno 50. s 3:07 minute zaostanka.

PARIZ-NICA, 2. etapa                  
Saint-Germain-en-Laye, 138,5 km:      
  1. D. GROENEWEGEN    NIZ     3:14:04
  2. I. GARCIA         ŠPA         vsi
  3. P. GILBERT        BEL            
  4. M. TRENTIN        ITA        isti
  5. M. KWIATKOWSKI    POL            
  6. L. L. SANCHEZ     ŠPA         čas
 ...                                  
 41. K. KOREN          SLO       +0:05
 97. L. MEZGEC         SLO        6:44
110. S. ŠPILAK         SLO        8:27
130. D. NOVAK          SLO    isti čas
                                      
Skupni vrstni red po 2. etapi:        
  1. D. GROENEWEGEN    NIZ     6:31:19
  2. M. KWIATKOWSKI    POL       +0:12
  3. L. L. SANCHEZ     ŠPA        0:13
  4. P. GILBERT        BEL        0:16
  5. E. BERNAL         KOL        0:19
  6. M. TRENTIN        ITA        0:20
 ...                                  
 50. K. KOREN          SLO        3:07