Pierre Rolland, ki je v skupnem seštevku Gira leta 2014 zasedel skupno četrto mesto, se je etapne zmage na treh največjih tritedenskih dirkah sveta zadnjič veselil leta 2012. 12. julija je dobil 11. etapo Dirke po Franciji s ciljnim vzponom na La Toussouire. Foto: EPA
Pierre Rolland, ki je v skupnem seštevku Gira leta 2014 zasedel skupno četrto mesto, se je etapne zmage na treh največjih tritedenskih dirkah sveta zadnjič veselil leta 2012. 12. julija je dobil 11. etapo Dirke po Franciji s ciljnim vzponom na La Toussouire. Foto: EPA

Presrečen sem. Na ta trenutek sem čakal zelo dolgo časa. Leta 2015 sem etapo na Touru končal drugi, lansko leto je za pozabo - na Touru sem dvakrat padel. Letos pozimi sem trdo garal z Jonathanom Vaughtersom, svojim novim trenerjem. Trdo delo je bilo danes poplačano.

Pierre Rolland
Tom Dumoulin
Tom Dumoulin bo imel precej težje delo v četrtek, ko je na vrsti težka preizkušnja v Dolomitih. Foto: EPA
Polanc s pobegom napredoval na 10. mesto

Francoz si je etapno zmago prigaral v zadnjih 7 km trase, ko je silovito pobegnil ubežniški skupini. Ta mu je sicer želela slediti, a je spodletela zaradi neorganiziranosti.

Rolland, ki letos drugič nastopa na Giru, je tako prvič dosegel etapno zmago na italijanski pentlji.

Rolland: Presrečen sem!
"Presrečen sem. Na ta trenutek sem čakal zelo dolgo časa. Leta 2015 sem etapo na Touru končal drugi, lansko leto je za pozabo - na Touru sem dvakrat padel. Letos pozimi sem trdo garal z Jonathanom Vaughtersom, svojim novim trenerjem. Trdo delo je bilo danes poplačano," je po etapi dejal zmagovalec Rolland in dodal: "Kilometer pred ciljem sem vedel, da mi zmage ne more več vzeti nihče. Presrečen sem, težko je trenutno opisati te čudovite občutke."

Mohorič hitro pobegnil v ospredje
Dolgo časa sta bila v ospredju sicer tudi slovenska kolesarja Matej Mohorič in Jan Polanc. Mohorič, Pavel Brut in Rolland so pobegnili že kmalu po začetku etape pri vzponu na Aprico. Skupaj so prečkali tudi drugi gorski cilj po 60 kilometrih na prelaz Tonale, potem je Rolland odpadel. Mohorič je skupaj z Brutom bežal več kot 100 kilometrov, vendar je Rus 83 kilometrov pred ciljem začel popuščati, tako da je Slovenec naprej odbrzel sam.

Polanc že 12 minut pred rožnato majico
Mohorič je imel 67 kilometrov pred koncem 1:18 minute prednosti pred prvo zasledovalno skupino, v drugi zasledovalni skupini je bil tudi Polanc, ki je imel 12 minut prednosti pred skupino z rožnato majico. Dobrih 50 km pred ciljem je skupina pospešila tempo, saj Polanc ni za trenutek ogrožal le rožnate majice vodilnega, temveč tudi belo majico Boba Jungelsa. Po 50 km je bil v virtualnem seštevku tretji, za rožnato majico je zaostajal minuto in dve sekundi. Ubežniška skupina, sestavljena iz 25 kolesarjev, na čelu katere je bila ekipa UAE Team Emirates (v sestavi Mohorič, Valerio Conti, Rui Alberto Faria da Costa in Polanc), je potrebovala kar nekaj časa, da je odgovorila in pospešila tempo, razlika med prvo in zasledovalno skupino, v kateri je kolesaril Dumoulin, se je naposled ustalila na slabih 11 minut (10:45).

Prednost vodilne skupine se je počasi, a vztrajno topila, 28 km pred ciljem je znašala 9 minut in 45 sekund, 8 km pozneje še minuto in 15 sekund manj. Po več kot 200 km, od teh jih je večino prevozil v vodstvu, je Mohoriču zmanjkalo moči, zato se je umaknil.

Rolland napadel ob pravem trenutku
Sledila je kopica (ne)uspešnih pobegov. Prvi je srečo poskusil Omar Fraile, drugi Enrico Barbin, kmalu zatem je pobegnil še Conti, a ga je Rolland hitro ujel. 12 km pred ciljem so Polancu pošle moči, zaostal je za ubežniki. Conti je še vedno kolesaril v vodstvu, Costa mu je sledil, medtem pa je peloton prednost stopil že na 6:45. 7,5 km pred ciljem je pobegnil Rolland. Francoz, profesionalni kolesar od leta 2007, si je krvavo želel prve etapne zmage na Giru, v dobrih dveh kilometrih si je prigaral 17 sekund prednosti. Zasledovalci so ga neorganizirano lovili, prednost je narasla že na 32 sekund, 30-letnik je storil dovolj, da je prvi prečkal ciljno črto in svoji ekipi (Cannondale) priboril veliko zmago.

Dumoulin: Polanc nevaren, a ni bilo panike
"Polanc je bil nevaren, a posebne panike ni povzročil, v nobenem trenutku me ni skrbelo za majico. Čeprav je bilo potrebno delati več, kot smo pričakovali, je moja ekipa dobro nadzorovala položaj, odlično opravila svoj posel. Zelo sem ji hvaležen, zelo sem zadovoljen. Danes sem imel možnost nekoliko odpočiti noge pred odločilnimi etapami. Že jutri nas čaka peklenski dan," je po etapi dejal vodilni v skupnem seštevku Dumoulin.

Dirka po Italiji, 17. etapa

Tirano-Canazei, 219 km:               
  1. P. ROLLAND        FRA     5:42:56
  2. R. COSTA          POR       +0:24
  3. G. IZAGIRRE       ŠPA         vsi
  4. R. SUTHERLAND     AVS            
  5. M. BUSATO         ITA            
  6. D. DEVENYNS       BEL            
  7. F. GROSSCHARTNER  AVT        isti
  8. O. FRAILE         ŠPA            
  9. M. WOODS          KAN            
 10. J. BERNARD        FRA         čas
 ...                                  
 21. J. POLANC         SLO        2:14
 39. L. MEZGEC         SLO        7:54
 48. J. TRATNIK        SLO         vsi
108. L. PIBERNIK       SLO        isti
112. K. KOREN          SLO         čas
144. M. MOHORIČ        SLO       13:04

Vrstni red po 17. etapi:              
  1. T. DUMOULIN       NIZ    76:05:38
  2. N. QUINTANA       KOL       +0:31
  3. V. NIBALI         ITA        1:12
  4. T. PINOT          FRA        2:38
  5. I. ZAKARIN        RUS        2:48
  6. D. POZZOVIVO      ITA        3:05
  7. B. MOLLEMA        NIZ        3:49
  8. B. JUNGELS        LUKS       4:35
  9. S. KRUIJSWIJK     NIZ        6:20
 10. J. POLANC         SLO        6:33
...                                   
108. L. PIBERNIK       SLO     2:44:02
113. J. TRATNIK        SLO     2:49:05
134. M. MOHORIČ        SLO     3:02:44
141. K. KOREN          SLO     3:08:36
144. L. MEZGEC         SLO     3:11:08
                                      

Presrečen sem. Na ta trenutek sem čakal zelo dolgo časa. Leta 2015 sem etapo na Touru končal drugi, lansko leto je za pozabo - na Touru sem dvakrat padel. Letos pozimi sem trdo garal z Jonathanom Vaughtersom, svojim novim trenerjem. Trdo delo je bilo danes poplačano.

Pierre Rolland
Polanc s pobegom napredoval na 10. mesto