Simon Špilak je v zelo dobri formi. Prejšnji mesec je zmagal že na VN Miguela Induraina v Španiji. Foto: EPA
Simon Špilak je v zelo dobri formi. Prejšnji mesec je zmagal že na VN Miguela Induraina v Španiji. Foto: EPA
Christopher Froome in Simon Špilak
Špilak je imel na koncu več moči od Christopherja Frooma. Foto: EPA
Špilak dobil četrto etapo Romandije

26-letni član Katjuše, skupni zmagovalec te dirke pred tremi leti, je na 188,5 kilometra dolgi deževni preizkušnji med Marlyjem in Les Diableretsom ugnal soubežnika, Britanca Christopherja Frooma. Ta je še povečal skupno vodstvo pred nedeljsko zadnjo etapo, kronometrom v Ženevi. Pred slovenskim kolesarjem ima 47 sekund prednosti.
Spremenjena trasa
Po prvotnem načrtu bi se morala etapa s štirimi gorskimi cilji prve kategorije končati na prelazu Col de la Croix (1.778 m), a zaradi snega to ni bilo mogoče. Zato so traso preusmerili na nekoliko manj zahtevni Col des Mosses (1.445 m), cilj pa je bil osem kilometrov za vrhom prelaza v kraju Les Diablerets.
Na zadnjem vzponu so med drugim napadli Špilak, Thibaut Pinot in Robert Kišerlovski. 500 metrov pod vrhom je po novem napadu Prekmurca reagiral Froome, dvojica pa je imela ob prečkanju prelaza 10 sekund prednosti pred zasledovalci. Do cilja sta si pred neorganiziranimi tekmeci privozila minuto in tri sekunde naskoka, Špilak pa je v zaključnem šprintu ugnal Frooma. Najmočnejši izmed zasledovalcev je bil Portugalec Rui Da Costa.
"Zame je bila to odlična etapa. Všeč mi je slabo vreme, zato sem se počutil zelo dobro. Ekipa mi je izvrstno pomagala in lahko sem našel pravo mesto za napad," je po zmagi povedal Špilak.

4. etapa, Marly-Les Diablerets, 188 km:
  1. S. ŠPILAK        SLO      5:10:00 
  2. C. FROOME         VB     isti čas 
  3. R. DA COSTA      POR        +1:03 
  4. A. VALVERDE      ŠPA          vsi 
  5. W. KELDERMAN     NIZ              
  6. C. BETANCUR      KOL              
  7. M. WYSS          ŠVI         isti 
  8. J. C. PERAUD     FRA              
  9. R. KIŠERLOVSKI   HRV              
 10. I. ANTON         ŠPA          čas 
 ...                                   
 35. J. BRAJKOVIČ     SLO         2:40     
 
L. Mezgec je odstopil.
 


Skupni vrstni red po 4. etapi: 1. C. FROOME VB 19:03:10 2. S. ŠPILAK SLO +0:47 3. R. DA COSTA POR 1:21 4. R. KIŠERLOVSKI HRV 1:22 5. T. PINOT FRA 1:26 6. A. VALVERDE ŠPA isti čas 7. T. DANIELSON ZDA 1:27 8. W. KELDERMAN NIZ 1:28 9. C. BETANCUR KOL isti čas 10. M. WYSS ŠVI 1:43 ... 26. J. BRAJKOVIČ SLO 3:16
Špilak dobil četrto etapo Romandije