Salvatore Puccio, Artjom Ovečkin in Diego Ulissi na zmagovalnem odru na Kongresnem trgu. Foto: www.alesfevzer.com
Salvatore Puccio, Artjom Ovečkin in Diego Ulissi na zmagovalnem odru na Kongresnem trgu. Foto: www.alesfevzer.com
Artem Ovečkin
Artjom Ovečkin se zaveda, da na zahtevni gorski etapi v soboto nima nobenih možnosti. Foto: www.alesfevzer.com
Marko Pavlič
Marko Pavlič (Radenska) je končal na 16. mestu in oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Foto: www.alesfevzer.com
Začetek Dirke po Sloveniji z zmago Ovečkina

Drugo mesto je zasedel Italijan Salvatore Puccio, ki je zaostal le 41 stotink, njegov rojak Diego Ulissi na tretjem mestu pa je zaostal dve sekundi. Najboljši Slovenec je bil Jure Golčer na osmem mestu. Kolesar avstrijske ekipe Felbrmayr, ki je domačo dirko že dobil leta 2006 in 2008, je zaostal sedem sekund.
Ovečkin ni hribolazec
"Pripravil sem se le za prolog. Za skupno razvrstitev pa ne vem ... Moje sposobnosti za vožnjo v hrib niso najboljše," je z nasmeškom priznal ruski kolesar.

Polanc zadovoljen s 15. mestom
Dobro je kolesaril še eden izmed slovenskih favoritov za končno zmago Jan Polanc. Zmagovalec pete etape letošnje Dirke po Italiji je bil 15., bil je drugi najboljši Slovenec, zaostal pa je 12 sekund. "V redu rezultat zame, glede na to, da nisem specialist za kronometer. Bil je kratek, ni pa bil tehnično zahteven. Če lahko obrneš težek prenos, potem gre ves čas čez 50 km/h," je razložil član Lampreja.

Čeprav je po prvi etapi bolje uvrščen Ulissi, Polanc verjame, da lahko na koncu poseže po najvišjih mestih tudi s pomočjo moštvenih kolegov. "Ulissiju smo pomagali na etapah na Giru. Meni dajo več možnosti. Na koncu se gleda interes ekipe, to je, da imamo enega čim višje uvrščenega," še pravi Kranjčan.

Pavlič v beli majici
Tretji najboljši Slovenec je bil Primož Roglič iz Adrie Mobila, ki je na 16. mestu zaostal 13 sekund, mesto za njim je bil Marko Pavlič (Radenska), ki je oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Martin Otoničar (Radenska) je bil 26., Jon Božič 28., Jani Brajkovič (UnitedHealthcare) pa je bil s 23 sekundami zaostanka 49.

Štart in cilj na Kongresnem trgu
Štart in cilj kronometra v dolžini 8,8 kilometra sta bila na Kongresnem trgu. Trasa kronometra je bil Slovenska cesta-Zoisova cesta-Karlovška cesta-Dolenjska cesta (obrat pri Lorenzovi ulici)-Dolenjska cesta-Karlovška cesta-Predor pod gradom-Kopitarjeva ulica-Krekov trg-Vodnikov trg-Ciril-Metodov trg-Stritarjeva ulica-Prešernov trg-Wolfova ulica-Kongresni trg.
Odločilen bo sobotni vzpon na Tri Kralje
V petek sledi 182 km od Škofje Loke do Kočevja, odločilna bo sobotna, kraljevska etapa, dolga 178,5 km, s štartom v Dobrovniku in ciljem na Treh Kraljih. Dirka se bo sklenila z nedeljsko četrto etapo, ki se bo začela v Rogaški Slatini, po 165,5 km pa končala v Novem mestu.

1. etapa, Ljubljana, kronometer, 8,8 km:        
  1. A. OVEČKIN        RUS       10:22
  2. S. PUCCIO         ITA    isti čas
  3. D. ULISSI         ITA       +0:02
  4. V. ISAJČEV        RUS        0:04
  5. A. PORSEV         RUS        0:05
  6. D. APPOLLONIO     ITA        0:06
  7. M. CANOLA         ITA    isti čas
  8. J. GOLČER         SLO        0:07
  9. S. E. BYSTRÖM     NOR        isti
 10. M. FINETTO        ITA         čas
 ...                                  
 15. J. POLANC         SLO        0:12
 16. P. ROGLIČ         SLO        0:13
 17. M. PAVLIČ         SLO    isti čas
 26. M. OTONIČAR       SLO        0:17
 28. J. BOŽIČ          SLO        0:18
 49. J. BRAJKOVIČ      SLO        0:23

Začetek Dirke po Sloveniji z zmago Ovečkina