Gorazd Štangelj, selektor slovenske kolesarske reprezentance, bo pri ekipi Bahrain Merida glavni med športnimi direktorji. Foto: www.alesfevzer.com
Gorazd Štangelj, selektor slovenske kolesarske reprezentance, bo pri ekipi Bahrain Merida glavni med športnimi direktorji. Foto: www.alesfevzer.com
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali je od leta 2013 do letos dirkal za Astano in v tem obdobju dobil dve Dirki po Italiji (2013, 2016) in Dirko po Franciji (2014). Ima tudi zmago z Dirke po Španiji (2010). Foto: EPA

"V Astani sem se zelo dobro počutil, imel sem na razpolago vse, kar sem si želel, vendar nisem imel vedno prostih rok, poleg tega so imeli določeni kolesarji privilegije, zato sem se odločil za prestop k ekipi Bahrain Merida, kjer bom lahko 100-odstotno uresničeval svoje zamisli, saj bom glavni športni direktor," nam je povedal Štangelj, ki je pri Astani že od leta 2010. Prvi dve leti je še dirkal za to kazahstansko moštvo, nato pa končal kariero in postal cenjen športni direktor.

Proračun za polovico nižji, kot ga ima Sky
Novoustanovljena ekipa, pri ustanovitvi katere je imel veliko vlogo tudi slovenski trener in menedžer Milan Eržen, bo merila visoko. Glavni pokrovitelj je bahrajnska vlada oziroma princ Naser bin Hamad Al Kalifa (zgodba je precej podobna kot pri Astani, kjer je v ozadju interes države), drugi pokrovitelj pa je drugi največji proizvajalec koles Merida. Proračun naj bi znašal med 15 in 18 milijoni evrov. Team Sky, za primerjavo, ima letni proračun približno dvakrat višji.

"Z veliko denarja lahko delaš velike napake"
Kakšni so konkretno načrti? Štangelj: "O tem je še prezgodaj govoriti. Ne želimo le posnemati najboljših, ampak začrtati neko svojo pot in biti vseeno med najboljšimi. Tudi z veliko denarja namreč lahko narediš velike napake. To je okusil Sky in najbrž niti nam ne uide podobna izkušnja. Seveda bi bili radi to, kar je Sky, a do tam je še dolga pot."

Nibali prvi član nove zasedbe
Da jih zanimajo zmage na največjih dirkah, so dokazali že s prvo okrepitvijo Na začetku avgusta je pogodbo podpisal Vincenzo Nibali, zmagovalec vseh treh tritedenskih dirk, vključno z dirko Tour de France (2014). S seboj bo pripeljal trenerja Paola Slonga in tudi Gorazda Štanglja. "Vincenzo si je želel ekipe, kjer bi lahko 100-odstotno upoštevali njegove želje in cilje. S tem, ko je podpisal za Bahrain Merido, pa je tudi ekipa lažje pritegnila sponzorje."

"V puščavo" bržkone tudi kakšen slovenski kolesar
Poleg Nibalija imata pogodbi podpisani še Manuele Boaro in Giovanni Visconti. Večino ekipe bodo verjetno sestavljali kolesarji, ki so zdaj člani Lampreja-Meride, saj se je italijanska ekipe, kjer letos dirkajo Marko Kump, Jan Polanc, Matej Mohorič in Luka Pibernik, združila z bahrajnskim projektom. Kljub novi službi Štangelj za zdaj ostaja selektor slovenske članske reprezentance: "Priznavam, da ni lahko združevati vsega skupaj. S KZS-jem se bomo pogovorili do konca sezone, a za zdaj peljem stvar naprej."