Rein Taaramäe je odlično formo iz Dirke po Italiji prenesel na slovenske ceste. Foto: Mario Stiehl
Rein Taaramäe je odlično formo iz Dirke po Italiji prenesel na slovenske ceste. Foto: Mario Stiehl
Diego Ulissi
Diego Ulissi je dobil četrto in enajsto etapo letošnjega Gira. Odlično je vozil tudi na strmih odsekih do Celjske koče. Foto: Mario Stiehl
Jure Golčer
38-letni Jure Golčer je najboljši Slovenec na domači dirki. Foto: Mario Stiehl
Taaramäje še povišal prednost

Italijan je na 16,8 km dolgi progi za štiri sekunde ugnal Estonca, tretji pa je bil Španec Omar Fraile, ki je zaostal že 52 sekund.

Golčer skupno na petem mestu
Jure Golčer je še vedno najboljši Slovenec v skupni razvrstitvi. Kolesar Adrie Mobila je bil tokrat na 18. mestu, skupno pa ostaja peti (+2:48). V vožnji na čas je zaostal minuto in 51 sekund. Jani Brajkovič je bil na kronometru na 17. mestu, skupno pa zaostaja dve minuti in 48 sekund. Taaramäe ima pred drugouvrščenim Avstralec Jackom Haigom minuto in 42 sekund prednosti.

Najboljši Slovenec na Celjski koči je bil Jan Tratnik iz ekipe Amplatz BMC, ki je ubranil modro majico najboljšega na gorskih ciljih, osvojil pa deseto mesto. Za Ulissijem je zaostal minuto in 28 sekund.

"Sem kar zadovoljen. Na koncu me je malo zmanjkalo, ampak to je pričakovano, ker je bil zelo težek kronometer. Pri menjavi koles je bilo vse normalno, porabil sem kakšnih 15 sekund, da sem ga zamenjal. Bil sem motiviran, ni mi bilo težko. To je naša služba. Bilo je nenavadno, vendar spektakularno. Kronometer je bil zelo lep, najprej po ulicah Celja, nato pa še vožnja na Celjsko kočo, kjer je bilo veliko gledalcev," je poudaril Golčer.

Tratnik želi zadržati majico za najboljšega hribolazca
"Majica še ni moja, jutri je še etapa, ki ima gorske cilje. Moram biti pozoren, da ne bosta v begu dva, ki sta mi nevarna. Trudil se ju bom držati, ju imeti na očeh. Če bosta v begu, bom šel zraven. Drugače ne vem, če bom šel v beg. Lahko sem hiter v zaključku. Če se bo izteklo po mojih željah, bom na koncu dirkal na rezultat," je razmišljal Tratnik.

Taaramäe: Končno lahko zadiham
"Končno lahko zadiham. Zdaj sem lahko sproščen. Star sem skoraj 30 let, imam izkušnje. Rekel sem, da moram kolesariti v svojem ritmu, ne se ozirati na druge. Ko sem videl, da dohitevam kolesarje pred seboj, je bilo veliko lažje," je bil vesel Taaramäe.

Estonec blestel že ob koncu Gira
Taaramäe je odlično formo ulovil na Dirki po Italiji. Zmaga na predzadnji etapi Gira v francoskih Alpah je bila izjemna, blestel je na prelazih Bonette in Lombarda. Na zahtevni etapi je pred tremi tedni Vincenzo Nibali strl tekmece s ciljem na Sant'Anni di Vinadio.

Estonec je imel po Giru le en dan počitka, v Slovenijo pa je prišel z jasnim ciljem - skupno zmago. 29-letnik ima že nekaj odmevnih zmag na etapnih dirkah v preteklih sezonah (Dirka po Norveški, Dirka po Burgosu in Tour de L'Ainu).
Zadnjih sedem kilometrov peklenskih
Štart kronometra je bil v Celju na Krekovem trgu, po ravninskih 10 kilometrih pa se je začel pravi pekel. Slabih sedem kilometrov dolg vzpon na Celjsko kočo je dosegel 16-odstoten naklon, v povprečju pa 6,4-odstoten, zato so se nekateri kolesarji hitro znašli v težavah. Še dodatna ovira je bila menjava koles nekaterih pred začetkom vzpona, saj kronometrska kolesa niso najbolj primerna za tako strm vzpon.

Do zdaj je slovenska pentlja gostila le eno tovrstno vožnjo na čas, leta 2001 iz Zreč na Roglo, dolga je bila 16,5 km, dobil pa jo je Rus Faat Zakirov, ki je tistega leta tudi zmagal Dirko po Sloveniji.

Zadnja etapa bo v nedeljo, po 179,1 km bo cilj v Novem mestu.

3. etapa, 
Celje-Celjska koča, kronometer,16,8 km:
 1. D. ULISSI         ITA        28:23 
 2. R. TAARAMÄE       EST        +0:04 
 3. O. FRAILE         ŠPA         0:52 
 4. A. FOLIFOROV      RUS         1:10 
 5. J. HAIG           AVS         1:14 
 6. J. BARTA          ČEŠ         1:14 
 7. A. OVEČKIN        RUS         1:22 
 8. J. MENDES         POR         1:23 
 9. G. MOSCON         ITA         1:24 
10. J. TRATNIK        SLO         1:28 
...                                    
17. J. BRAJKOVIČ      SLO         1:49 
18. J. GOLČER         SLO         1:51 


Skupni vrstni red po 3. etapi:         
 1. R. TAARAMÄE       EST     10:42:43 
 2. J. HAIG           AVS        +1:42 
 3. J. BARTA          ČEŠ         2:38 
 4. E. ARLEY BERNAL   KOL         2:47 
 5. J. GOLČER         SLO         2:48 
 6. E. LIETAER        BEL         2:57 
 7. J. MENDES         POR         3:00 
 8. P. KOČETKOV       RUS         3:14 
 9. G. MOSCON         ITA         3:15 
10. J. BRAJKOVIČ      SLO         3:16 
...                                    
16. L. PIBERNIK       SLO         4:39 
22. R. ROGINA         HRV         5:57 
Taaramäje še povišal prednost