Tadej Valjavec je največji uspeh v karieri dosegel leta 2008, ko je Tour d'France končal na 10. mestu. Na Giru je bil dvakrat deveti (2004, 2009). Foto: EPA
Tadej Valjavec je največji uspeh v karieri dosegel leta 2008, ko je Tour d'France končal na 10. mestu. Na Giru je bil dvakrat deveti (2004, 2009). Foto: EPA
Tadej Valjavec
"Valjo" je bil lani nekaj časa celo v rumeni majici na Dirki po Švici. Na koncu je bil deveti. Foto: EPA
Tadej Valjavec
Vse svoje moči bo zdaj usmeril v dokazovanje nedolžnosti. Foto: MMC RTV SLO

Sinoči so za črno piko poskrbeli pri Mednarodni kolesarski zvezi, saj so Tadeju Valjavcu zgolj zaradi sumov uporabe nedovoljenih sredstev prepovedali nastop na bližnji Dirki po Italiji, ki se začenja v soboto.

Nedolžen, morda sumljiv, toda nikakor ne kriv
Čeprav ima Besničan cel kup izjemnih dosežkov že od svojih kolesarski začetkov, obenem pa je naš najboljši na vseh treh največjih večetapnih dirkah, je v tem trenutku občutek, da so vsi dosežki kar naenkrat nepomembni, najbrž upravičen. Tadej, ki smo ga za fanta prihodnosti poimenovali že, ko se je za domači primat v svoji kategoriji boril z Leonom Bergantom in Martinom Dergancem, je ob vsem, kar ga je doletelo v tej pomladi, včeraj očitno vrgel puško v koruzo, saj je dejal, da ga na tekmovalnem kolesu ne bomo več videli. In to čeprav gre le za sum in čeprav na prvi strani Mednarodne kolesarske zveze na medmrežju piše, da je domnevno nedolžen. UCI dodatnih informacij v skladu s kodeksom ne more razkriti. Dejstvo pa je, da je Valjavec dobil veliko črno piko, še preden je zares kriv. V tem trenutku je nedolžen, morda sumljiv, toda nikakor ne kriv.

Kri dal kar v vaškem bifeju
Splet okoliščin ob lanskem veselem dogodku pri Valjavčevih, ko je na svet prijokala hčerka Klara, je očitno povzročil vse sume. In to ne glede na to, da nikdar do zdaj ni bil pozitiven ob kontrolah uporabe nedovoljenih sredstev. Še več, nikdar do zdaj mu niso predlagali počitka zaradi morebitnega povečanja rdečih krvničk v krvi. Lani aprila Valjavca ob napovedani uri ni bilo tam, kjer je bil z nadzorniki dogovorjen. Imel je več kot tehten razlog za to, ki sem ga že omenil. Pozneje mu je bila kri odvzeta kar v vaškem bifeju in ob tem je bolezen, ki pa ni bila pravočasno sporočena pristojnim, opravila svoje.

Zakaj so čakali tako dolgo?
Lani maja vse to ni motilo nikogar in Valjavec je na italijanskem Giru, kjer je letos znova sodil v krog favoritov za najboljšo deseterico, brez vseh težav nastopil. Kasneje tudi na Touru, ki ima precej strožja pravila nastopanja. Letos pa so nastale težave. Poglavitno vprašanje je, zakaj, odgovora nanj pa najbrž zlepa ne bomo izvedeli.

Dvomi nikdar ne bodo odpravljeni
Brez dvoma bi mednarodna zveza morala precej delovati precej bolj korektno in sodelovati s svojimi tekmovalci, ki so v največji meri edini, ki skrbijo ta to, da ta sploh obstaja. Med vsemi drugimi panožnimi zvezami česa takega enostavno ni zaslediti. Pa tu ne gre za to, da bi Valjavca branili že vnaprej. Gre za dejstva. Kolikor Tadeja poznamo, se bo za čast svojega imena in njegovega moštva, ki ga zanimivo ni vrglo pred vrata, znal boriti sam. Je pa mogoče res, da je nekoga zmotila njegova letošnja pripravljenost, ki jo zdaj ne bo mogel pokazati. Vsekakor ga čaka najtežja dirka na njegovi športni poti, ki je že šla proti koncu, kot kaže, pa jo je omenjena novica še nekoliko skrajšala. Pričakujemo pa njegovo največjo zmago, čeprav dvomov o vsem skupaj po včerajšnji novici najbrž nikdar nihče ne bo odpravil v celoti. In to je najhuje.

Dare Rupar, Jutranja športna zgodba, Val 202