Jan Tratnik bo skušal izboljšati 10. mesto z zadnjega prvenstva v Bergnu. Foto: Twitter Kolesarska zveza Slovenije
Jan Tratnik bo skušal izboljšati 10. mesto z zadnjega prvenstva v Bergnu. Foto: Twitter Kolesarska zveza Slovenije
Profil proge - ITT Innsbruck 2018
Profil proge za članski posamični kronometer (za povečavo kliknite na sliko). Ključen del 52,5 km dolgega boja z uro je vzpon na Gnadenwald s povprečnim naklonom 10,5-odstotka. Foto: Reuters
Tom Dumoulin
Tom Dumoulin je prvi favorit kronometra v Innsbrucku, ki naj bi imel v boju za obrambo mavričaste majice samo enega resnega izzivalca - Avstralca Rohana Dennisa. Foto: EPA
Roglič med kronometrom
Boljša od Tratnika sta bila na svetovnih prvenstvih doslej le Primož Roglič z 2. mestom v Bergnu 2018 ter Janez Brajkovič s 6. mestom v Mendrisiu 2009 in 8. mestom v Vareseju 2008. Letos se je Roglič odpovedal kronometru zaradi rane na komolcu in se raje povsem posvetil cestni dirki, kjer sodi med kandidate za odličja. Foto: EPA
Jan Tratnik na kronometru meri visoko

Prvi se bo na 52,1 kilometra dolgo traso ob 14.10 podal Nizozemec Wilco Kelderman. Jan Tratnik bo štartal ob 15.17, branilec naslova in prvi favorit Nizozemec Tom Dumoulin pa kot zadnji ob 15.40.

Prenos kronometra iz Innsbrucka boste lahko od 15.00 spremljali v prenosu na TV Slovenija 2 in na MMC-ju. Prenos bodo komentirali Tomaž Kovšca, nekdanji profesionalec Primož Čerin in Miha Mišič. Iz Innsbrucka se javlja David Črmelj.


Ni me strah, sem sproščen

"Sem optimist. Letos sem vse kronometre odpeljal optimalno. Tudi če sem imel malo slabši dan, sem naredil rezultat. Za svetovno prvenstvo sem imel še dodatne priprave. Ne morem reči, da je šlo karkoli narobe. Progo sem si pogledal sedemkrat in lahko tudi rečem, da po tihem upam na prvo peterico. Se mi zdi, da mi malo daljši kronometer ustreza. Prvič bo tak, tako da komaj čakam. Po ravnini bom vozil zadržano, ne preveč v 'rdečo', nato pa čim hitreje čez klanec. Do cilja je nato še 18 kilometrov in pač malo moraš tvegati. Enkrat ti uspe, drugič pač ne. Načrt je dober, naredil sem vse, kar sem lahko. Od višinskih priprav pa do dirke na Slovaškem, kjer sem poskušal dvigniti formo. Ni me strah, sem sproščen. Komaj čakam, bom užival,"
je za Radio Slovenija dejal 28-letni Idrijčan, ki bo drugo sezono vozil za Bahrain-Merido.

Hauptman: Jan je v vrhunski formi
Selektor Andrej Hauptman pa pred kronometrom pravi: "Jan je v vrhunski formi, kar kažejo tudi zadnji rezultati na dirkah. Hudih skrivnosti ni. Kronometra se je treba lotiti pametno. Jan ve, pod kakšno obremenitvijo se mora lotiti kronometra. Treba je zbrano odpeljati in to je to."

Hauptman razume Rogličevo odločitev
Na kronometru ne bo svetovnega podprvaka Primoža Rogliča, ki bo vso energijo posvetil nedeljski cestni dirki. Hauptman je o odločitvi Kisovčana, da ne nastopi v vožnji na čas, povedal: "Primož je zaradi težav s komolcem izgubil prepotreben trening, saj na SP-ju rezultat ne pride sam. Po drugi strani pa menim, da se v modernem kolesarstvu težko pripraviš na kronometer, nato pa čez par dni še na 265-kilometrsko klasiko."



Sreda ob 14.10:

Kronometer, člani
(Wattens–Innsbruck, 52,5 km)

Četrtek ob 9.10:
Cestna dirka, mladinke
(Rattenberg–Innsbruck, 71,7 km)

Ob 14.40:
Cestna dirka, mladinci
(Rattenberg–Innsbruck, 132,4 km)

Petek ob 12.10:

Cestna dirka, mlajši člani
(Kufstein–Innsbruck, 179,9 km)

Sobota ob 12.00:

Cestna dirka, članice
(Kufstein–Innsbruck, 156,2 km)

Nedelja ob 9.40:

Cestna dirka, člani
(Kufstein–Innsbruck, 258,5 km)

Jan Tratnik na kronometru meri visoko