33-letni Tadej Valjavec bi moral v soboto v Amsterdamu začeti že svojo sedmo Dirko po Italiji in braniti lansko deveto mesto. Foto: EPA
33-letni Tadej Valjavec bi moral v soboto v Amsterdamu začeti že svojo sedmo Dirko po Italiji in braniti lansko deveto mesto. Foto: EPA
Tadej Valjavec
Valjavec je vedno veljal za pridnega kolesarja, ki je ogromno treniral, zato se pri kolesarskih navdušencih porajajo dvomi o izsledkih UCI-ja in tudi jeza. Foto: EPA
Težki trenutki za Valjavca

Še en kolesarski prevarant ali žrtveno jagnje, to je vprašanje, ki se vsakomur postavlja po novici, da je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) na podlagi biološkega potnega lista (samo v kolesarstvu so pri odkrivanju dopinga tako daleč, da uporabljajo to metodo) Valjavcu prepovedala nastop na Dirki po Italiji. Podobno na Dirko po Franciji pred skoraj desetletjem niso pustili Andreja Hauptmana, ker je imel povišane vrednosti hemoglobina. Pravila so bila takrat drugačna. Hauptman je moral počakati 14 dni, potem je lahko spet dirkal. Zdaj mora kolesar pojasniti zakaj njegove vrednosti tako nihajo. Dokazovanje, da si "čist", pa utegne biti prava kalvarija. Tudi če ti uspe, za vedno ostane črna pika. Tega se zaveda tudi zdajšnji slovenski selektor Martin Hvastija, ki so ga med Tourom 2004 poslali domov, saj so ugotovili, da je skupaj s še 45 kolesarji osumljenec v preiskavi, ki je potekala v Italiji. Po dveh mesecih so ga sicer oprostili, toda madež je ostal.

Dan po novici, da Valjavca ne bo na Giru, smo besniškemu hribolazcu, ki je edini Slovenec z uvrstitvijo med deseterico na tritedenskih etapnih dirkah, postavili še nekaj vprašanj v povezavi z UCI-jevim sporočilom.

Vsega naj bi bil kriv vzorec iz lanskega aprila, ko ste imeli slabo krvno sliko. Zakaj je bila slika takrat tako slaba?
Bil sem bolan. Ko si bolan in treniraš, ker se bliža Giro, se lahko krvni izidi poslabšajo. Smešno je, da niso nikoli povedali, kateri testi so bili sporni, ampak samo, da so krvni vzorci sumljivi. Niso povedali, kateri vzorci, tako da samo ugibam, da je bilo to takrat. Na moj ugovor, ki sem jim ga poslal, niso odgovorili. Smešno. Danes zjutraj sem imel spet dopinško kontrolo ob šestih zjutraj, čeprav sem suspendiran in končujem kariero. Vso noč nisem spal, ko sem le zaprl oči, pa so pozvonili doma. Kot nočna mora. Res ne vem, kaj se dogaja.

In ko so ta slab vzorec primerjali z vašimi najboljšimi, je bila razlika očitno prevelika in sumljiva ...
Meni se to ne zdi sumljivo. Tista dobra slika je nastala pol leta pozneje, kar je logično, saj sem bil en mesec v višinski hiši. Pogosto sem bil v njej in imel zato boljšo kri. Smešno je, ker ne vem, kaj je bilo narobe, tega mi niso nikoli povedali. Še danes sem protidopinški komisiji vse pokazal in niso vedeli ničesar. Vprašali so, kateri vzorec je sumljiv. Rekel sem, da če oni ne vedo, potem tudi jaz ne vem ... V tem športu res ne mislim nadaljevati. Razumem, da ti lahko dokažejo jemanje nedovoljenih poživil, ampak na podlagi sumov te res ne morejo obtožiti. UCI si bo opral roke. Predlagali so suspenz in naredili svoje. Zdaj je na drugih, da določijo kazen.

Kakšen je bil odziv vaše ekipe Ag2R?
Odkar sem dobil to pismo, to je bilo 1. marca, vedo za to. V bistvu vedo že od lani, saj so dobili moje teste. Nikoli ni nihče podvomil ali spraševal, saj sem jim prinesel dokaze, da sem bil bolan, torej potrdilo zdravnika. Nihče ni kompliciral. Zdaj je logično, da so se tako odzvali. Glavni pokrovitelj je nekako ... šokiran. Zanj to gotovo ni dobra promocija in v tem je težava. Ekipa me še ni suspendirala, za zdaj me je le črtala s seznama udeležencev Gira. Mislim pa, da me bodo tudi suspendirali, ker bodo pritiskali nanje. Če me ne bodo suspendirali, ekipa ne bo dobrodošla na dirkah, zato se raje odkrižajo kolesarja, da imajo mir.

Ste bili na Dirko po Italiji sicer dobro pripravljeni?
Zelo, to dokazuje tudi osebni rekord na Krvavec, ki sem ga izboljšal za 35 sekund.

Vas je vse skupaj res tako prizadelo, da razmišljate o koncu kariere?
Ne samo, da razmišljam, kar odločil sem se že, da končam. Rad bi le še dokazal, da moji testi niso sumljivi.

Težki trenutki za Valjavca