Vincenzo Nibali je veljal za prvega favorita letošnjega Gira, a imel je veliko težav in še v četrtek si nihče ne bi mislil, da lahko zmaga ... Foto: EPA
Vincenzo Nibali je veljal za prvega favorita letošnjega Gira, a imel je veliko težav in še v četrtek si nihče ne bi mislil, da lahko zmaga ... Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Trenutek, ki je odločil 99. Dirko po Italiji: Nibali je napadel rožnato majico in hitro povečeval prednost. Foto: EPA
Steven Kruijswijk
Steven Kruijswijk se je kljub bolečinam usedel na kolo. Skupaj so morali kolesarji v 20. etapi premagati 4100 višinskih metrov vzponov. Foto: EPA
Vincenzo Nibali se je vrnil v velikem slogu

Nibali je sobotno etapo (134 km; trije gorski cilji prve kategorije) začel s 44 sekundami zaostanka za Kolumbijcem Estebanom Chavesom, toda z odlično taktiko je 15 km pred ciljem zlomil tekmeca. Na vzponu na Lombardo (2.250 m) je Nibali dvakrat napadel. Prvič sta mu sledila le Chaves in Valverde, drugič pa odgovora ni bilo in Nibali je hitro povečeval prednost. Na spustu je bil suveren, sledil pa je še dva kilometra dolg vzpon tretje kategorije na Sant'Anno di Vinadio (2015 m). Zmagovalec etape Rein Taaramä je bil že v cilju, a oči so bile uprte v Nibalija, ki ni popuščal, čeprav seveda ob sebi ni imel več pomočnikov. Chaves je za Nibalijem zaostal minuto in 46 sekund in je izgubil možnost, da prvič v karieri dobi Giro.

Nor Giro, za Nibalija zelo težek
"Pomislil sem, da je že vse izgubljeno, a po drugi strani upal, da morda še ni vsega konec. Močan sem v glavi, nikoli se ne predam. Letošnji Giro je bil nor, zame tudi zelo težek in izčrpavajoč. Bil sem favorit, čutil sem pritisk, a na koncu mi je uspel ta šov in res sem zadovoljen," je povedal Nibali, ki ima v skupnem seštevku 52 sekund prednosti pred Chavesom. V nedeljo se bo Dirka po Italiji končala z etapo od Cunea do Torina. Na paradi šampionov ni pričakovati sprememb v skupnem seštevku.

Zmagovalec etape Rein Taaramä precej prezrt
Etapna zmaga Reina Taaramäeja iz ekipe Katjuša je bila zaradi boja za rožnato majico, ki se je dogajala v ozadju, povsem prezrta. Estonec je bil najmočnejši v ubežni skupini in je uspeh posvetil včeraj poškodovanemu kapetanu Katjuše Ilnurju Zakarinu. Prvega zasledovalca, Kolumbijca Darwina Atapumo (v skupnem seštevku se je prebil med deseterico), je ugnal za 52 sekund in je, potem ko je leta 2011 dobil 14. etapo Vuelte, spet okusil slast uspeha na eni od treh največjih etapnih dirk. Nibali je predzadnjo etapo končal na 6. mestu (+6:44), Chaves na 14. (+8:20), od Slovencev pa je bil najboljši Primož Roglič na 31. mestu (+15:35).

Četrta zmaga na največjih dirkah
Neverjetno, kako razburljiv je bil letošnji italijanski krog. Še v četrtek se je zdelo, da ima Steven Kruijswijk vse pod nadzorom, a je v petek padel in izgubil rožnato majico. Petkovo etapo je dobil Nibali in napovedal "grande finale", saj je za Chavesom zaostajal le 44 sekund, kar na tako naporni etapi ni veliko. In res, v pravem trenutku je Nibali, ki je v četrtek že razmišljal o odstopu, pokazal moč, ki ga je krasila na Giru 2013 in Touru 2014, ima pa tudi zmago na Vuelti 2010. Nadomestiti kar 4 minute in 43 sekund zaostanka v dveh dneh je enostavno neverjetno.

Kruijswijk štartal kljub hudi poškodbi
Kruijswijk je kljub počenemu rebru in bolečinah, ki jih je čutil v stopalu in kolku, štartal na sobotni etapi. Nizozemec je včeraj padel kmalu po začetku spusta z najvišjega vrha Gira, 2744 metrov visokega prelaza Colle dell'Agnello. "Vozil sem na meji. Želel sem nekaj pojesti in ostati v stiku z vodilnimi, a sem naredil neumno napako. Po padcu je bila načeta tudi moja morala. Tam sem izgubil Giro," je povedal nesrečni Nizozemec.

Guillestre-Sant'Anna di Vinadio, 134 km:
  1. R. TAARAMÄ        EST     4:22:43 
  2. D. ATAPUMA        KOL       +0:52 
  3. J. L. DOMBROWSKI  ZDA        1:17 
  4. M. NIEVE          ŠPA        4:12 
  5. A. FOLIFOROV      RUS        4:36 
  6. V. NIBALI         ITA        6:44 
  7. A. VALVERDE       ŠPA        6:57 
  8. R. URAN           KOL        6:57 
  9. G. VISCONTI       ITA        7:47 
 10. R. MAJKA          POL        8:06 
 ...                                   
 14. E. CHAVES         KOL        8:20 
 31. P. ROGLIČ         SLO       15:35 
124. M. MOHORIČ        SLO       45:06 
137. G. BOLE           SLO    isti čas 
                                       
Skupni vrstni red po 20. etapi:       
  1. V. NIBALI         ITA    82:44:31
  2. E. CHAVES         KOL       +0:52
  3. A. VALVERDE       ŠPA        1:17
  4. S. KRUIJSWIJK     NIZ        1:50
  5. R. MAJKA          POL        4:37
  6. B. JUNGELS        LUKS       8:31
  7. R. URAN           KOL       11:47
  8. A. AMADOR         KOS       13:21
  9. D. ATAPUMA        ITA       14:09
 10. K. SIVCOV         BLR       16:20
...                                   
 58. P. ROGLIČ         SLO     2:43:25
 99. M. MOHORIČ        SLO     3:49:14
136. G. BOLE           SLO     4:32:04
                                      
 

Nesreča v Ardenih
3. etapo Dirke po Belgiji je zaznamovala nesreča, zaradi česar so prireditelji etapo najprej prekinili, potem pa odpovedali. Po 65 kilometrih etape (v Ardenih) je na spustu eden od motoristov v karavani trčil v drugega, oba pa sta med padcem zbila več kolesarjev.

Po prvih podatkih je bilo v nesreči udeleženih 19 kolesarjev, 11 so jih morali odpeljati v bolnišnico. Med nesrečniki, ki so bili najbolj poškodovani, je Stig Broeckx, ki so ga zaradi poškodb glave prepeljali v bolnišnico v Aachen. Belgijca je na dirki Kuurne-Brussel-Kuurne letos enkrat že zbil motorist.

Pred nedeljsko zadnjo etapo je v skupnem vodstvu Belgijec Dries Devenyns, Simon Špilak pa je na 37. mestu. Na dirki sodeluje še en Slovenec, Borut Božič.

Vincenzo Nibali se je vrnil v velikem slogu