Robert Vrečer, dvakratni zmagovalec dirke od hrvaške do slovenske prestolnice, bo letos tekmoval v dresu avstrijskega moštva Vorarlberg. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Robert Vrečer, dvakratni zmagovalec dirke od hrvaške do slovenske prestolnice, bo letos tekmoval v dresu avstrijskega moštva Vorarlberg. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

"Po večkratni uspešni izvedbi kolesarske Dirke po Sloveniji, ki je na sporedu junija, smo si v Sloveniji in tudi na Hrvaškem poleg etapne dirke želeli še ene močne enodnevne dirke. Porodila se je ideja o organizaciji prireditve, ki bi povezala dve sosednji prestolnici," so ob tem sporočili iz kolesarskega kluba Adria Mobil, ki je s kolesarskim klubom iz Zagreba soorganizator omenjene kolesarske preizkušnje.

Štart dirke bo v nedeljo, 26. avgusta, opoldne pred Narodnim gledališčem v Zagrebu. Trasa dirke v dolžini 183 km je speljana od Zagreba prek Zaprešiča, državno mejo bodo kolesarji prestopili pri Rigoncah, nato pa nadaljevali pot prek Dobove, Brežic, Krške vasi, Kostanjevice, Šentjerneja, Rateža, Novega mesta, Straže, Dvora, Smuke, Kočevja, Ribnice, Rašice, Pijave Gorice, Škofljice, Lavrice, Rudnika in Ljubljane do cilja na Ljubljanskem gradu. Gorski cilj bodo Lašče pri Žužemberku, leteči cilji bodo trije, in sicer Zaprešič, Šentjernej in Ribnica.

Štiri dozdajšnje dirke so dobili slovenski kolesarji. Lani je dirko dobil Kristjan Fajt (Adria Mobil), leto predtem je slavil Matej Mugerli (Adria Mobil), na prvih dveh preizkušnjah v letih 2008 in 2009 pa je zmagal nekdanji kolesar Radenske, Adrie Mobila in Perutnine Ptuj Robert Vrečer, ki letos tekmuje za avstrijsko moštvo Vorarlberg.

Na enodnevni dirki bodo kolesarji ekip iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Bolgarije, Madžarske, Češke, BiH-a, Italije, Turčije in Katarja.