Mathew Hayman je dosegel največji uspeh v karieri. Foto: EPA
Mathew Hayman je dosegel največji uspeh v karieri. Foto: EPA
Hayman presenetljivo dobil klasiko Pariz-Roubaix

20 km pred ciljem se je od skupine, v kateri sta bila dolgo tudi Borut Božič (Cofidis) in Marko Kump (Lampre-Merida), odlepila peterica kolesarjev, ki je o prvem mestu potem odločala na velodromu v Roubaixu.

Pred petimi tedni si je zlomil roko
Največ moči je imel presenetljivo 37-letni Hayman, ki je po Stuartu O'Gradyju (2007) drugi Avstralec, ki je slavil na eni najtežjih klasičnih kolesarskih preizkušenj. Štirikratni zmagovalec dirke Boonen se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Izmed peterice slovenskih kolesarjev je bil s 37. mestom najboljši Božič (+7:24).
"Saj skoraj ne morem verjeti, da mi je uspelo zmagati. Pred petimi tedni sem si zlomil roko, tako da nekaj časa nisem mogel nastopati. Vrnil sem se šele prejšnji teden v Španiji. To je moja najljubša dirka. O njej sanjam vsako leto, letos si o njej še sanjati nisem upal," je bil po zmagi presenečen Hayman.
Sagan končal na 11. mestu
Povprečna hitrost po prvi uri kolesarjenja je bila 47,5 km/h, v eni prvih ubežnih skupin pa je bil tudi Kump. V nadaljevanju dirke se je v beg podala nova enajsterica kolesarjev na čelu z Ukrajincem Jaroslavom Popovičem, med njimi je bil tudi Božič. Kump je tedaj kolesaril v prvi zasledovalni skupini 16 kolesarjev. Približno 60 km pred ciljem sta se ubežni skupini združili, nato pa je ušla dvanajsterica kolesarjev, vendar brez Božiča in Kumpa. Na tradicionalni težki progi so bili številni padci, v enega izmed njih se je 45 km pred ciljem zapletel tudi Švicar Fabian Cancellara.
Nov napad v ospredju je sledil 20 km pred ciljem, ko je napadel Stannard. Sledili so mu le Boonen, Hayman, Edvald Boasson Hagen in Sep Vanmarcke, ki je krenil v samostojni pobeg, a je bila ubežna peterica deset kilometrov pred ciljem spet skupaj. Svetovni prvak Peter Sagan, ki je prejšnji teden slavil na Dirki po Flandriji, je vozil minuto in pol za ubežniki. V cilj je prišel na 11. mestu s skoraj dvema minutama in pol zaostanka.

Končni vrstni red, 257,5 km:          
  1. M. HAYMAN         AVS     5:51:53
  2. T. BOONEN         BEL         vsi
  3. I. STANNARD        VB        isti
  4. S. VANMARCKE      BEL         čas
  5. E. BOASSON HAGEN  NOR        0:03
  6. H. HAUSSLER       AVS        1:00
  7. M. SIEBERG        NEM         oba
  8. A. SARAMOTINS     LAT    isti čas
  9. I. ERVITI OLLO    ŠPA        1:07
 10. A. PETIT          FRA        2:20
 11. P. SAGAN          SLK    isti čas
 ...  
 37. B. BOŽIČ          SLO        7:24
 85. M. KUMP           SLO       16:57
106. L. PIBERNIK       SLO       18:30
108. K. KOREN          SLO    isti čas
119. L. MEZGEC         SLO       24:45

Hayman presenetljivo dobil klasiko Pariz-Roubaix