Kolesarstvo

Poudarki

  • Valjavec svoje načrte razkril v pogovoru za Val 202
  • Besniški šampion pred zadnjo kolesarsko dirko?
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 24 glasov Ocenite to novico!
Tadej Valjavec
Tadeju Valjavcu je Mednarodna kolesarska zveza zgolj zaradi sumov uporabe nedovoljenih sredstev prepovedala nastop na Dirki po Italiji, za katero se je pripravljal eno leto. Foto: EPA
       Vedno, kadar si dober oziroma izstopaš po rezultatih, si v luči strokovnjakov boja proti dopingu in tudi marsikoga drugega označen za 'dopingiranca', kar pa je gotovo krivično in ni prav.       
Tadej Valjavec
Za dopinško afero je izvedel zadnji. Foto: MMC RTV SLO
       Vedno misliš, kaj si bodo drugi mislili o tebi, vendar moram reči, da sem do zdaj dobil le spodbudne besede, zlasti od ljudi, od katerih ne bi tega nikoli pričakoval. Od ljudi, za katere sem bil prepričan, da me sploh ne poznajo oziroma dajo kaj name. Gotovo mi to daje moralo za naprej.       
Tadej Valjavec
Valjavec bo oktobra letos nastopil na Dirki po Lombardiji, po kateri bo videl, ali bo kariero sploh še nadaljeval. Foto: Reuters

Dodaj v

Valjavec: Kolesarstvo se mi je takrat zamerilo in 'zagravžalo'!

Nastopil bo na oktobrski Dirki po Lombardiji
1. oktober 2010 ob 18:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Izpustil sem največje dirke, ostala mi je samo še Dirka po Lombardiji, potem pa bo sezone konec ... mogoče tudi kariere," je dejal Tadej Valjavec, eden najuspešnejših slovenskih kolesarjev.

33-letnik je v zadnjem času v svetu kolesarstva preživljal težke trenutke, največ škode pa je utrpel zaradi dopinške afere. Mednarodna kolesarska zveza UCI je Valjavca obtožila kršenja pravil na podlagi hematološkega profila. Krvna slika je namreč prikazala uporabo postopka za povečevanje prenosa kisika. Po skoraj trimesečnem boju se je izkazalo, da slovenski kolesar ni kršil predpisov protidopinških pravil UCI-ja in da nekatera testiranja niso bila izvedena v skladu s tehničnimi dokumenti. Valjavec je zmagal, vseeno pa je madež ostal, saj je bil ožigosan. V sredo je bil gost pogovorne športne oddaje na Valu 202, v kateri se je pogovarjal z novinarjem Igorjem Tomincem.

Besničan, ki je uspeh kariere z 10. mestom dosegel na Dirki po Franciji pred dvema letoma, je bil v sredo gost športne pogovorne oddaje na Valu 202. Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj.


Za dopinško afero izvedel zadnji

Pred njegovim sedmim nastopom na Dirki po Italiji je izbruhnila afera, zaradi katere je Valjavec takoj najavil konec svoje kariere - šele pozneje se je odločil boriti za pravico. "Bila je šokreakcija. Vse leto sem živel in delal samo za Giro, odpovedoval sem se marsičemu, zlasti družinskemu življenju. Stalno sem bil zaprt v hipoksični sobi, v hipoksični hiši, da bi se čim bolje pripravil na dirko. Vse se je poklopilo, bil sem 100-odstotno pripravljen, mogoče najboljše v karieri. Zdravje mi je služilo, vse je bilo 'tip top'," je povedal kolesar, ki je Dirko po Italiji dvakrat končal na devetem mestu (2004, 2009).

Potem pa je šlo vse samo še navzdol: "Dan pred odhodom sem izvedel to novico, povrhu vsega pa sem bil še zadnji, ki sem to izvedel. Večina novinarjev in prijateljev me je že prej klicala, jaz pa sem gledal na e-pošto. Ob 19.00 je ta le prišla, čeprav je bilo vsaj 2 uri prej objavljeno na spletnih straneh UCI-ja in Cyclingnewsa. Enostavno se mi je porušil svet in drugega nisem mogel reči kot to, da se mi je kolesarstvo zamerilo in zagravžalo. Zame je bilo takrat vsega konec," je razkril Valjavec.

Več časa preživel z družino
Začasna prepoved nastopanja na kolesarskih dirkah je imela številne negativne posledice, prinesla pa je tudi nekaj pozitivnih sprememb v njegovem življenju. "Pozitivno je bilo to, da sem bil več z otroki, čeprav moram reči, da nisem bil tak, kot po navadi sem. V prvih mesecih sem bil v glavi zelo odsoten. Po glavi so se mi podile različne misli. Fizično sem bil prisoten, ampak ne tako, kot bi si želel," je dejal 33-letnik in dodal: "Življenje se je spremenilo, na vse skupaj sem začel gledati s pozitivne strani. Z družino smo odhajali na družinske izlete, česar prej nismo poznali. Ni mi nič manjkalo, a ko sem se zvečer ulegel v posteljo, pride vse na dan in te kljuva. Ni mi dalo miru, predvsem zato, ker se je vse tako vleklo."

V iskanju novega delodajalca
Kaj je najpomembneje: oprati svoje ime ali najti novega delodajalca? "Kar se tiče novega delodajalca, je tako: Če ga bom našel, ga bom našel po dirki po Lombardiji. Vsekakor bom poskušal biti do 16. oktobra 100-odstotno kolesar, potem pa bom poskušal biti v samem primeru. Od takrat naprej si bom maksimalno prizadeval, da bomo skupaj z ekipo sestavili in prikazali stvar v realnosti tudi na mednarodnem razsodišču, kar pa zna biti, glede na to, kako zna UCI nagajati in zavlačevati, zelo pozno." Povratek v kolesarsko karavano bo nedvomno težak: "Vedno misliš, kaj si bodo drugi mislili o tebi, vendar moram reči, da sem do zdaj dobil le spodbudne besede, zlasti od ljudi, od katerih ne bi tega nikoli pričakoval. Od ljudi, za katere sem bil prepričan, da me sploh ne poznajo oziroma dajo kaj name. Gotovo mi to daje moralo za naprej."

Če izstopaš, si "dopingiran"
Kolesarstvo je zagotovo šport, ki je še najbolj pod budnim očesom protidopinške komisije. Ta vsako leto opravi na tisoče testov, vsakič znova se najde kdo, ki je posegel po nedovoljenih poživilih. V središču pozornosti pa so še največkrat vrhunski kolesarji, ki na največjih dirkah zasedajo najvišja mesta. "Vedno, kadar si dober oziroma izstopaš po rezultatih, si v luči strokovnjakov boja proti dopingu in tudi marsikoga drugega označen za 'dopingiranca', kar pa je gotovo krivično in ni prav," dodaja Besničan.

V času priprav 12 ur ni družinski član
Na Pokljuki ima t. i. višinsko hišo, doma v Besnici pa tudi višinsko oziroma hipoksično sobo. "Težko si je predstavljati, koliko odrekanja in samodiscipline je potrebno do nekega uspeha. Ko smo na Pokljuki, kjer je vsa hiša hipoksična, smo tam z družino vsi skupaj. Doma pa imam majhno sobo, v kateri je postelja. Popoldne moram iti v to sobo, ne glede na to, ali bi bila družina še rada z menoj. Ob 19.00 moram iti v sobo, ob 7.00 pa ven. Dvanajst ur moram biti zaprt, v bistvu medtem nisem več član družine. Dostikrat slišim ponoči jok, pa bi rad šel pomagat, a enostavno moraš takrat, ko veš, kaj moraš doseči, nepisano pravilo spoštovati. To samodisciplino in odrekanje lahko sicer kadar koli prekineš, vendar potem sam pri sebi ne bi bil miren, vedel bi, da nisem vsega naredil 100-odstotno. Ravno zaradi tega nikoli ne odidem na dirko, če se nisem nanjo 100-odstotno pripravil," je sklenil.

M. L., Igor Tominec, Športna pogovorna oddaja na Valu 202
Prijavi napako
Komentarji
SimZy
# 01.10.2010 ob 18:52
Niti ne vem zakaj točno, ampak on je men totalen car :-)! Čutim nekakšno nenarejeno iskrenost v njegovih besedah. Resnično mu želim najbolje!
magdalenca
# 01.10.2010 ob 19:14
Držim pesti, da bi se mu uspelo vrniti v stare tirnice, potem pa samo še navgor.
angelmanuel
# 01.10.2010 ob 19:51
Valjavec upam, da še nisi rekel zadnje. Vredno je poizkusit še enkrat, če imaš to možnost. Da ti ne bo na koncu žal, da ne boš zvedel kje so tvoje meje na giru, ko si v top formi. Jebat ga, krivice se dogajajo. Skušaj to čim prej pozabit in pojdi novim izzivom naproti.
Fresh_Prince
# 01.10.2010 ob 19:39
Sprinter, Fios, bh548052 ipd...
Sej je oproscen obtozb, ker k**** ste pa vi!?
Fresh_Prince
# 02.10.2010 ob 00:12
"kar raznorazne komore za povečanje sposobnosti športnika vsekakor so ..."

Komora je nadomestek za visinsko pripravo.
Se pravi isti ucinek kot ce bi bil v gorah. A to bi bil tudi doping potem?
A naj se kolesarjem prepove izlet v gore? lol

Kot drugo pa ce bi bil to doping potem on tega ne bi javno objavljal v medijih.

In kot zadnje jaz podpiram nase sportnike, ne pa tako kot eni...
neisho jr
# 01.10.2010 ob 19:40
Sprašujem se, zakaj so etape tako dolge??? A ne bi blo fajn skrajšat dirke nasploh???

Dirke so danes večinoma enake dolžine kot nekoč, celo malo krajše. Tour de France je med vojnama bil skoraj 2x daljši kot sedaj po seštevku kilometrov. Problem niso kilometri ampak vedno višje povprečne hitrosti :)
velikipeter
# 02.10.2010 ob 11:25
Kako tipično Slovensko se nekateri odzivate!!! Fant je dokazal, da je nedolžen, pa ne samo to, dokazal je tudi da se mu je zgodila velika krivica!!! Če samo pomislim, kaj vse je mogel pretrpeti, kako mora zgledati, da te dan pred Girom izključijo brez pametnega razloga oz. sploh brez raloga, samo s "sumom", za ta Giro pa je trpel in se odrekal praktično vso karjero... Da bi se kaj takega zgodilo normalnemu človeku, bi pomoje vzel stvari v svoje roke in pobil tiste mrhovinarje na UCIju... Res težko razumeti, kako si lahko UCI dovoli kaj takega!!!
Drugače pa držim pesti za Tadeja, glavo pokonci pa novim zmagam naproti!!!
jebadin
# 01.10.2010 ob 22:24
Valjavec mi smo s tabo!!
Nasledn let se vidmo na italijanskih klancih!
:)
JurkoKuzma
# 02.10.2010 ob 10:33
To je isto kot bi bilo prepovedano spanje na Kredarici.
kum 50
# 01.10.2010 ob 22:25
točno tako TADEJ pozab na vse skupaj,ko jih jeb.. golazen,ne mores kar nehat zdaj,to je tvoje zivljenje ,uzivaj ga,drugo leto jim pa se enkrat dokaz da si hribolazec VSAKA TI CAST,iskoristi se ta leta, ki so ti ostala med profiji,pol ko bos v penziji se bos pa znami vozu na vzpone
jack burton
# 01.10.2010 ob 19:19
Dejstvo je, da največje kolesarske dirke na svetu so prenaporne! Sprašujem se, zakaj so etape tako dolge??? A ne bi blo fajn skrajšat dirke nasploh??? OK, saj je lahko doping tudi v drugih športih, samo pri kolesarstvu se sliši samo to! Čisto vsak pade na doping testu in milsim, da smo že vsi siti tega! Nekaj je treba tle spremenit. Že če bi sprogramirali bolj človeku podobne Toure in Gire ne bi poslušali tolko o dopingu! Kolesarstvo ima svoj čar, sam ta pretiran doping odbija ljudi od njega.
sprinter
# 11.10.2010 ob 21:53
Miki_79
a trdiš, da domobranci niso bili pravi slovenci ???
Miki_79
# 10.10.2010 ob 17:31
sorinter, ne bit pameten tam kjer nisi...

Valjavec, saj veš pravi Slovenci se ne predamo....nikoli!
primos
# 04.10.2010 ob 09:49
Takšno komoro ima doma Giggs pa mu še noben ni omenil da se dopingira in velja za legendo nogometa, kar tudi je
greenarrow
# 03.10.2010 ob 21:44
@sprinter ti si res en patron...se spoznaš kot zajc na bobne...
greenarrow
# 03.10.2010 ob 21:42
in kaj je tu narobe????? Kako ste eni nesramni do ljudi k se matrajo...pojdite pa vi provat trenirat in garat tok kot Valjavec in boste potem povedali, če rabte komoro al ne...
gretica
# 03.10.2010 ob 09:50
mednarodna kolesarska zveza dovoljuje višinske oz. hipoksične sobe :/
Ligaprofi
# 01.10.2010 ob 23:04
Jaz več ne vem komu naj verjamem, eni rečejo tak drugi tak. Skoz sem navijal za Tadeja in za slovenske kolesarje, toda očitno te stvari ne gredo mimo naših. Upam, da pride resnica na plano in se zedinijo (prepovejo vsako substanco, ki je nenaravna ali kaj pdb.). To bi dalo športu novega vetra, tv hišam pa neko dolgoročno rešitev za prenose.
sprinter
# 01.10.2010 ob 21:58
@Fresh_Prince

Sprinter, Fios, bh548052 ipd...
Sej je oproscen obtozb, ker k**** ste pa vi!?


če nisi opazil, smo vsi proti dopingu, kar raznorazne komore za povečanje sposobnosti športnika vsekakor so ...
Oproščen pa je po vsej verjetnosti bil zato, ker je to vrsto dopinga po aferi verjetno prenehal uporabljati. Ob enaki krvni sliki na naslednjem testu pa bo ponovno sledila diskvalifikacija.

P.S. ker k... si pa ti ?
kolesar112
# 01.10.2010 ob 19:08
tusi
Poznam enga, ki služi s kolesarjenjem, pa ga od vas skoraj noben ne pozna, torej tretjerazredni šortnik. Spi v barični komori...je torej to še normalen šport....

Zato pa obstaja talent, način življenja in ostale podrobnosti. Nekateri to uporabljajo, da služijo s kolesarjenjem drugi da dirkajo v proturu.
sprinter
# 03.10.2010 ob 01:25
@Fresh_Prince
Se pravi isti ucinek kot ce bi bil v gorah
Se pravi isti učinek, kot če bi jemal EPO !!!
falcotheamadeus
# 01.10.2010 ob 19:58
kolesarstvo je daleč najbolj pošten šport...vsi so na takih ali drugačnih "substancah"
tusi
# 01.10.2010 ob 18:54
Poznam enga, ki služi s kolesarjenjem, pa ga od vas skoraj noben ne pozna, torej tretjerazredni šortnik. Spi v barični komori...je torej to še normalen šport....
bh548052
# 01.10.2010 ob 19:12
Laznivec
Fios
# 01.10.2010 ob 19:00
Za dopinško afero je izvedel zadnji

Za afero je izvedel zadnji, da se dopingira je vedel pa kot prvi ;)
sprinter
# 01.10.2010 ob 18:51
če bi bil pošten, ga ne bi ujeli
hipoksična soba ??????????? halooooooooooooooo
pa to je isti k**** kot epo
sej tud teli na antidopingu niso tok glupi
Kazalo