Balaverde (
Balaverde ("zelena krogla") je po dveh srebrnih in štirih bronastih medaljah na svetovnih prvenstvih v velikem slogu osvojil še prvo zlat. Foto: Reuters
Alejandro Valverde je bil že pred Innsbruckom 2018 s šestimi odličji najuspešnejši kolesar v zgodovini svetovnih prvenstev, a na Tirolskem je upravičil vlogo favorita in pobral tudi zlato. Foto: EPA
Primož Roglič v Innsbrucku po padcu
Primož Roglič je 61 km pred ciljem padel in pri tem poškodoval kolo, zato je moral počakati na menjavo kolesa. Ob pomoči Simona Špilaka in Jana Polanca je nadoknadil minuto zaostanka in po 10 km ujel glavnino, a sledile so nove težave, ravno ko se je začelo odločati o medaljah. Foto: Twitter/Igor Tominec

Bolj ali manj je šla samo koža. Ni najbolj prijetno. Padel sem z vrečo z okrepčili, ki me je prevagala v ovinku.

Roglič o vzroku za padec
Peter Segan in Alejandro Valverde
Stari svetovni prvak Peter Sagan je predal novemu svetovnemu prvaku Alejandru Valverdeju zlato medaljo in mu pri tem zabičal, naj mu jo popazi za eno leto. Foto: Reuters
Na zadnjem klancu je naklon na enem mestu dosegel tudi 28 odstotkov in tukaj so se naprej odpeljali dobitniki medalj Valverde, Bardet in Woods. Foto: MMC RTV SLO
Roglič s številnimi težavami končal na 34. mestu
Veteran Valverde v Innsbrucku kronal izjemno kariero
Podelitev medalj najboljšim na cestni dirki elite
Pogovor s Primožem Rogličem na cilju v Innsbrucku
Zadnja dva km cestne dirke elite
Roglič popustil pred začetkom strmega vzpona
Roglič padel 61 km pred ciljem

Španski veteran in eden najbolj vsestranskih kolesarjev zadnjih 15 let je imel največ moči že na Höttinger Höll (3,2 km s povprečnim 11,5-odstotnim vzponom), med šestkilometrskim spustom je opravil večino dela, na koncu pa je dokazal, da so šprinti manjših skupin njegova specialiteta.

"Neverjetno. Boj, boj za sanje. Moram se zahvaliti španskemu moštvu, ki je odpeljalo za čisto desetico. Hranil sem moči za šprint. Postati svetovni prvak so bile moje sanje," se je smejalo novemu lastniku mavričaste majice Valverdeju, ki so ga med špansko himno premagala čustva. "To je moja najbolj čustvena zmaga do zdaj. Imel sem dvoje sanj. Da bi dobil Dirko po Franciji, ki mi ni bila usojena, in da postanem svetovni prvak. To mi je uspelo. Neverjetno. Po vseh teh letih sem končno uspel," je novinarjem v Innsbrucku razlagal Valverde.

Dumoulin po nizu drugih mest zdaj četrti na SP-ju
Po 258,5 km dolgem gorskem maratonu ter šestih urah in 46 minutah kolesarjenja je bil Valverde v finišu kljub 38 letom premočan za trojico izzivalcev. Romain Bardet je za Francijo osvojil srebro, Michael Woods za Kanado bron, kratko pa je s 4. mestom potegnil osmoljenec sezone Nizozemec Tom Dumoulin. Letos je bil Dumoulin drugouvrščeni na Dirki po Franciji in Dirki po Italiji ter tudi na kronometru v Innsbrucku.

Na presenečenje vseh je na zmagovalnem odru in z bronom okrog vratu stal Kanadčan Michael Woods. Nekdanji hokejist in tekač na srednje proge je začel kolesariti šele pri 21 letih, od 25. leta je profesionalec, letos je dobil eno etapo na Dirki po Španiji.

V sklepnem vzponu lahko pritiskal samo z eno nogo
Po padcu 61 km pred ciljem in ujetju glavnine ter hitremu zadnjemu spustu z Iglsa je bil Roglič v ospredju glavnine, a 10,7 km pred ciljem, ko se je ravno začel sklepni vzpon na Höttinger Höll, je Roglič obstal na repu glavnine 25 kolesarjev. Po prihodu v cilj, na 34. mestu, je v pogovoru za TV Slovenija novinarju Davidu Črmelju priznal: "Na koncu mi je žal zmanjkalo moči. Očitno sem preveč potrošil moči, ko smo lovili nazaj glavnino. Imel sem krče, pa še čevelj se mi je strgal. Nato sem nekako z eno nogo 'borbal'. V nekem trenutku sem se res bal, kako bom sploh čez prišel."

Razplet po napovedih – neuspešni begi Dancev
V osredju dirke je dolgo bila dvojica ubežnikov Norvežan Vegard Laengen in Danec Kasper Asgreen, ki sta po dolgem begu v zadnji krog šla z dvema minutama in 18 sekundami prednosti pred glavnino s favoriti za naslov svetovnega prvaka. Laengen in Asgreen sta bila ujeta 22 km pred ciljem med vzponom na Igls. V pelotonu je od Slovencev ostal samo Primož Roglič. Na zadnjem vzponu na Igls je napadel Danec Michael Valgren, ki je na sklepni vzpon v pekel prišel s 30 sekundami prednosti, a so ga Francozi hitro ujeli.

Trikratni prvak Sagan predal mavričasto majico
Od kandidatov za najvišja mesta so iz glavnine še pred peklenskim koncem odpadli Vicenzo Nibali, Simon Yates, Dan Martin in Michal Kwiatkowski. Za glavnega favorita je veljal Francoz Julian Alaphilippe, ki ni zdržal ritma med norim vzponom in se je moral zadovoljiti z 8. mestom, tik za Valgrenom.

Na zadnjih treh prvenstvih – 2015 v Richmondu, 2016 v Dohi in 2017 v Bergnu – je slavil Slovak Peter Sagan, a je bila zanj trasa na Tirolskem pretežka in je odstopil. Na koncu je prav Slovak mimo predvidenega protokola slovesno predal Valverdeju mavričasto majico in mu okoli vratu obesil zlato medaljo.

Zaradi padca Rogle morali žrtvovati pomočnike
Slovenija je imela prvič v zgodovini SP-jev na cestni dirki osem kolesarjev. Prav Roglič je poskrbel za dramo, ko je 61 kilometrov pred ciljem padel in moral zamenjati kolo, a je ob pomoči ujel glavnino. Dva kroga pred ciljem se je Roglič na enem izmed ovinkov v mestu zapletel in padel, pri čemer se je kolo poškodovalo, tako da ga je moral zamenjati. Simon Špilak in Jan Polanc sta ga počakala, dva kroga pred ciljem pa so bili v zasledovalni skupini s 40-sekundnim zaostankom za glavnino, ki pa so jo ujeli ob začetku vzpona na Igls oz. 49 km pred ciljem.

"Bolj ali manj je šla samo koža. Ni najbolj prijetno. Padel sem z vrečo z okrepčili, ki me je prevagala v ovinku," je vzrok za, kot se je izkazalo, usoden padec pojasnil Roglič.

Preostala slovenska sedmerica brez uvrstitve
"Izredno neugodno mesto za nesrečo. Do padca je prišlo na vrhu vzpona na ovinku, kjer se začne spust. Primož ni mogel nadaljevati s Simonovim kolesom, ker je premajhno, mogoče bi lahko odvozil spust,"
je med javljanjem v prenos TV Slovenija pojasnil športni direktor slovenske reprezentance Martin Hvastija. Špilak in Polanc sta se pregrela ob lovljenju glavnine, ob španskem diktiranju ritma v predzadnjem krogu pa je zmanjkalo tudi rezervnega slovenskega aduta Mateja Mohoriča. Prav tako so brez uvrstitve ostali pomočniki Grega Bole, Jan Tratnik, Luka Pibernik in Domen Novak.

Sedem krogov pred prihodom v pekel
Kolesarji so morali premagati 258,5 kilometra s 4681 višinskimi metri, po štartu v Kufsteinu so se povzpeli na Gnadenwald, po prihodu v Innsbrucku so se začeli krogi – sedemkrat se je morala karavana vzpeti na Igls in se z njega spustiti v tirolsko prestolnico. Odločilen je bil dodatek zadnjemu, 7., krogu z vzponom na Höttinger Höll, kjer na najstrmejšem delu klančina doseže 28 odstotkov! Po napovedih se je v peklu naredila ključna selekcija, najmočnejši na vzponu so bili nato tudi naprej čez ciljno črto v središču Innsbrucka.

SVETOVNO PRVENSTVO 2018, Innsbruck

CESTNA DIRKA ELITE (M)

Kufstein-Innsbruck, 258,5 km:         
 1. A. VALVERDE        ŠPA     6:46:41
 2. R. BARDET          FRA         vsi
 3. M. WOODS           KAN        isti
 4. T. DUMOULIN        NIZ         čas
 5. G. MOSCON          ITA       +0:13
 6. R. KREUZIGER       ČEŠ        0:43
 7. M. VALGREN         DAN            
 8. J. ALAPHILIPPE     FRA         vsi
 9. T. PINOT           FRA        isti
10. R. COSTA           POR         čas
...                                   
34. P. ROGLIČ          SLO        4:00   
 

Uvrščenih je bilo 76 kolesarjev. Matej Mohorič, Simon Špilak, Jan Polanc, Grega Bole, Jan Tratnik, Domen Novak in Luka Pibernik so odstopili.


Svetovni prvaki v zadnjih 20 letih:
2018  1. Alejandro Valverde (Špa)
    ...
     34. Primož Roglič (Slo)

2017  1. Peter Sagan (Slk)
    ...
     42. Luka Pibernik

2016  1. Peter Sagan (Slk)
      brez slovenske uvrstitve

2015  1. Peter Sagan (Slk)
    ...
     47. Luka Pibernik

2014  1. Michal Kwiatkowski (Pol)
    ...
     42. Grega Bole

2013  1. Rui Costa (Por)
    ...
     40. Jan Polanc

2012  1. Philippe Gilbert (Bel)
    ...
     81. Borut Božič

2011  1. Mark Cavendish (VBr)
    ...
      7. Borut Božič

2010  1. Thor Hushovd (Nor)
    ...
     11. Grega Bole

2009  1. Cadel Evans (Avs)
    ...
    32. Tadej Valjavec

2008  1. Alessandro Ballan (Ita)
    ...
    16. Kristjan Fajt

2007  1. Paolo Bettini (Ita)
    ...
    22. Matej Mugerli

2006  1. Paolo Bettini (Ita)
    ...
      7. Uroš Murn

2005  1. Tom Boonen (Bel)
    ...
     11. Jani Brajkovič

2004  1. Oscar Freire (Špa)
    ...
     30. Uroš Murn

2003  1. Igor Astarloa (Špa)
    ...
     19. Tadej Valjavec

2002  1. Mario Cipollini (Ita)
    ...
      4. Andrej Hauptman
      5. Zoran Klemenčič

2001  1. Oscar Freire (Spa)
    ...
      3. Andrej Hauptman

2000  1. Romans Vainsteins (Lat)
    ...
     13. Gorazd Štangelj

1999  1. Oscar Freire (Špa)
    ...
     45. Gorazd Štangelj

1998  1. Oscar Camenzind (Švi)
    ...
     18. Martin Hvastija

Bolj ali manj je šla samo koža. Ni najbolj prijetno. Padel sem z vrečo z okrepčili, ki me je prevagala v ovinku.

Roglič o vzroku za padec
Roglič s številnimi težavami končal na 34. mestu
Veteran Valverde v Innsbrucku kronal izjemno kariero
Podelitev medalj najboljšim na cestni dirki elite
Pogovor s Primožem Rogličem na cilju v Innsbrucku
Zadnja dva km cestne dirke elite
Roglič popustil pred začetkom strmega vzpona
Roglič padel 61 km pred ciljem