Kolesarstvo
(6)
Alejandro Valverde, ki je septembra prvič v karieri postal svetovni prvak, je dobil kakovostno zasedeno dirko na Japonskem. Foto: EPA

Dodaj v

Valverde za konec sezone premagal zmagovalca Toura

Luka Mezgec 18., Matej Mohorič 39.
4. november 2018 ob 11:18
Ljubljanska - MMC RTV SLO, STA

Alejandro Valverde je zmagovalec kriterija Saitama na Japonskem. V sprintu je svetovni prvak ugnal zmagovalca letošnje Dirke po Franciji Gerainta Thomasa.

"Bila je čudovita dirka. Vesel sem, da sem lahko nastopil," je po krožni dirki (19 krogov po tri kilometre), ki jo organizirajo prireditelji Dirke po Franciji, povedal 38-letni Valverde.

Tretji je bil s šestimi sekundami zaostanka Japonec Jukija Araširo.

Med 53 kolesarji sta bila tudi Slovenca Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) in Matej Mohorič (Bahrain-Merida). Mezgec je s 55 sekundami zaostanka osvojil 18. mesto, Mohorič pa je bil 39. (+1:04).

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
topgun1984
# 04.11.2018 ob 11:24
To je dogovorjena dirka.
rokers
# 04.11.2018 ob 20:17
No ko smo že pr Japonski, pred tednom je prav v deželi vzhajajočega sonca končal kariero Damiano Cunega, nekoč prav tako vzhajajočega zvezda Italijanskega kolesarjenja, ki je nepričakovano zasijala pri rosnih 22 letih, ko je zmagal giro, pa čeprav naj bi na tem pomagal svojemu kapetanu Simoniju (na sami dirki je takrat letelo kar nekaj krepkih besed in vsebine prepirov med njima so polnile italijanske časopise). In vsi so si obetali nekaj med Coppijem, Pantanijem in Saronijem, obetali so si serijskega zmagovalca GTjev, a na koncu je zmagal le tega in prav zaradi tega so trdili, da je mali princ kot so mu pravili, razočaranje. A če se pogleda sploh ni bil tako slab: zmagal je pe 3 Lombardije (eno pred Brajkotom - katerega Slovenci podobno tretiramo kot Italijani Cunega), Amstel, par dirk po Trentinu, ter srebro v Vareseju na SP, ko je bil prvi favorit, a ga je sotekmovalec Ballan "presenetil" (tudi na to temo je bilo prelitega ogromno črnila)..

PS: pa še glede trase gira, kjer nisem napisal dejstva. Dejstvo je, da organizatorji gira nasprotno od organizatorjev TdFja, ki skušajo traso naredit tako, da bo ustrezalo Francoskim kolesarjem (kar je glede na to, da sta Bardet in Pinot bolj hribovca kar OK za gledalce), iščejo trase, ki bodo primerne za najboljše ase, da jih prepričajo, da pridejo (tudi) na giro (ne - le -na TdF). Torej traso so za drugo leto naredili tako, da bi prepričala sedaj najbolj odmevna kolesarje za GT: to je Dumoulina in Frooma, ter veliko (ne prav lahkih) šprintov, da bi končno prišel na giro tudi Sagan (kateremu je Italija za rečt drugi dom). Toliko kronotov, nekaj res težkih etap (a ne preveliko število) za Kenijca in Nizozemca in težji šprinti (predvsem v prvem delu) za Sagana.. Letos je bil trasa težka, a nekako so Frooma prepričali (eni pravijo da z denarjem, jaz mislim tudi ker mu je bil izziv dvojček giro-tour, plus nadaljevanje zaporedja zmag na GTjih), Dumoulin pa je na giro prišel kot lanski zmagovalec. Za drugo leto se bojim, da ne bo tako kajti oba bosta verjetno ciljala na TdF, čeprav mislim, da je obema girova trasa bolj pisana na kožo (in verjamem tudi Rogli in mogoče tudi Nibaliju -predvsem drugi del)
JoshauBoy
# 04.11.2018 ob 15:23
Res zanimivo, da je novica o tej "dirki". Bi pa bilo izvedeti za koliko kilogramov je Thomas zdaj težji kot na Touru, je kipnil kot kvas :)
rokers
# 05.11.2018 ob 08:00
kolesar112: to dobro vem, a se je nekaj govorilo naj bi za drugo leto menjal program in naj ne bi šel (prvič) v Kalifornijo. Upam, da bo res tako
kolesar112
# 04.11.2018 ob 23:20
@rokers

P. Sagana ne bo na Giru. Večina njegovega "salarya" je orentiranega na ZDA trg, severne klasike in seveda tour de France. On praktično programa ne more spreminjati. V času gira je dirka po Kaliforniji (največja ZDA dirka), ki je za nekatere kolesarje praktično obvezen nastop.
JoshauBoy
# 04.11.2018 ob 15:23
bilo *zanimivo* izvedeti
Kazalo