Enrico Gasparotto je drugič v karieri dobil prestižno dirko na Nizozemskem. Foto: EPA
Enrico Gasparotto je drugič v karieri dobil prestižno dirko na Nizozemskem. Foto: EPA
Gasparoto dobil dirko Amstel Gold Race
Mezgec zadnja dva meseca preživel v Belgiji

Kolesar ekipe Wanty Groupe Gobert je v šprintu premagal Danca Michaela Valgrena, s katerim sta bila najmočnejša na zadnjem vzponu, tretje mesto pa si je v šprintu večje skupine zagotovil še en Italijan Sonny Colbrelli. Četrto mesto je zasedel Francoz Bryan Coquard, peti pa je bil eden glavnih favoritov Avstralec Michael Matthews.

34-letni Gasparotto je to dirko dobil drugič, najboljši je bil že leta 2012. S tem je postal šesti tekmovalec, ki je zmagal več kot enkrat. Za Italijana je to osma zmaga v profesionalni konkurenci, da je v dobri formi, pa je pokazala že dirka Brabantska puščica sredi tedna, na kateri je zasedel drugo mesto.

Tim Wellens (Lotto) je napadel 10 km pred ciljem in si privozil že 20 sekund naskoka, vendar je bil ujet na vzponu na Cauberg.
Zmago posvetil umrlemu kolegu
"Na Brabantski puščici sem zmago izgubil po veliki neumnosti, tokrat sem hotel napako popraviti. Vedel sem, da sem odlično pripravljen, da imam dobro ekipo, verjel sem, da se bom boril za zmago. Do konca sem ohranil močne noge, prav so mi prišli izkušnje in poznavanje proge. Zmago posvečam umrlemu Antoinu Demoitieu," se je nesrečnega Belgijca, ki je marca umrl, potem ko ga je po padcu povozil motor, spomnil zmagovalec.
Polanc najboljši Slovenec
Slovenski kolesarji niso imeli večjih pričakovanj, saj so imeli v glavnem vloge pomočnikov in so bili dejavni predvsem pri lovljenju ubežnikov. Še najbolj proste roke je imel Grega Bole (Vini Fantini), ki pa ni prišel do cilja. Jan Polanc (Lampre) je zasedel 68. mesto, zaostal je štiri minute in 32 sekund, njegov moštveni kolega Matej Mohorič je zaostal osem minut in dve sekundi, kar ga je uvrstilo na 99. mesto, še počasnejši je bil Kristijan Koren (Cannondale).

Maastricht-Valkenburg, 258 km:                     
  1. E. GASPAROTTO     ITA     6:18:02 
  2. M. VALGREN        DAN             
  3. S. COLBRELLI      ITA         vsi 
  4. B. COUQUARD       FRA             
  5. M. MATTHEWS       AVS             
  6. J. ALAPHILIPPE    FRA        isti 
  7. D. ULISSI         ITA             
  8. G. VISCONTI       ITA             
  9. L. VLIEGEN        BEL         čas 
 10. T. WELLENS        BEL             
 ...                                   
 68. J. POLANC         SLO       +4:32 
 99. M. MOHORIČ        SLO        8:02 
104. K. KOREN          SLO        8:49 
                                       
Grega Bole je odstopil.                
Gasparoto dobil dirko Amstel Gold Race
Mezgec zadnja dva meseca preživel v Belgiji