Jani Brajkovič bo Dirko po Sloveniji izkoristil za pripravo na Tour de France. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Jani Brajkovič bo Dirko po Sloveniji izkoristil za pripravo na Tour de France. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Kristijan Koren
Tudi Kristijan Koren je tako kot Brajkovič v kronometru zelo močan, zato se v Ljubljani obeta vrhunska predstava. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Kolesarji bodo morali v štirih etapah prekolesariti 566,8 kilometra. Med prijavljenimi 15 ekipami z nekaj več kot 135 tekmovalci bo odločilna zadnja etapa, 17,8 kilometra dolga vožnja na čas po ljubljanskih ulicah, kar pomeni da konec dirke ne bo v Novem mestu, kot je bilo do zdaj tradicionalno. Vožnja na čas, ki je že lani v središče slovenske prestolnice privabila mnoge športne ljubitelje, bo letos še nekoliko daljša kot lani. Zmagovalec dirke bo domov namesto rumene tokrat odnesel modro majico.
Brajkovič in Koren v dobri formi
Na štartu bo kar pet ekip najvišjega ranga: Lampre, Liquigas, GreenEdge, Saxo Bank in Astana. Prvi imeni dirke sta vsekakor Jani Brajkovič (Astana) in Kristijan Koren (Liquigas-Butanplin). Slednji je na novinarski konferenci povedal, da je dobro pripravljen, saj se je pravkar vrnil z enotedenske dirke po Franciji, kriterija Dauphine. Zasedel je 33. mesto, medtem ko je bil Brajkovič sedmi.

"Vsekakor se je lepo vrniti na dirko domov. Moja ekipa je dobro podkovana, zavedam pa se, da sem prva violina skupine, zato bom dal vse od sebe. To bo tudi vmesna postojanka za julijski Tour, na katerem bom letos nastopil že tretjič," je zaključil Koren, ki največ možnosti za zmago pripisuje prav Brajkoviču.

Dvakrat na Soriško planino, enkrat na Pokljuko
Kraljevska bo sobotna tretja etapa, ki se za razliko od lani ne bo končala s ciljnim vzponom, a bo kljub temu zahtevala velike napore. "219 kilometrov dolga etapa bo na ravni največjih dirk. Začela se bo v Ivančni Gorici in nadaljevala proti Gorenjski, kjer se bodo začeli napori. Najprej bodo morali kolesarji od Železnikov premagati vzpon na Soriško planino, nato bo sledil spust do Bohinjske Bistrice, pa vzpon na Pokljuko, od koder se bodo kolesarji spet vrnili v Bohinjsko Bistrico. Od tam pa bodo morali s še druge strani premagati vzpon na Soriško planino. Po spustu jih čaka 26 kilometrov ravnine, cilj bo v Škofji Loki," je traso opisal direktor dirke Bogdan Fink.
Spored etap
1. etapa, četrtek:
Celje-Novo mesto, 152 km

2. etapa, petek:
Kočevje-Metlika, 177,4 km

3. etapa, sobota:
Ivančna Gorica-Škofja Loka, 219 km

4. etapa, nedelja:
Ljubljana, kronometer, 17,8 km