Tanja Žakelj je prišla do nove vrhunske uvrstitve. Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj je prišla do nove vrhunske uvrstitve. Foto: Grega Stopar
Julien Absalon
Julien Absalon je petič postal svetovni prvak. Foto: EPA
Žakljeva in Klemenčičeva tik pod zmagovalnim odrom

Slovenki sta tako kot na junijskem evropskem prvenstvu končali druga ob drugi in v enakem vrstnem redu. Naslov prvakinje je osvojila Kanadčanka Catharine Pendrel. Srebro je osvojila Rusinja Irina Kalentijeva, bronasta je bila Američanka Lea Davison.

Za obe Slovenki je to najboljša uvrstitev na SP-jih. Žakljeva je bila v članski kategoriji najvišje doslej lani v Pietermaritzburgu, ko je bila peta, Klemenčičeva pa je bila trikrat deseta. Za obe je to nov velik uspeh, saj je Žakljeva junija osvojila evropski naslov, Klemenčičeva je bila druga.

Klemenčičeva po dveh krogih še v igri za odličje
Žakljeva in Klemenčičeva sta dirko začeli iz prve startne vrste in se dobro pognali, po prvem krogu pa je bila v nekoliko boljšem položaju Klemenčičeva, ki je bila v igri za bron. Ko se je na čelo postavila Pendrelova, si je hitro priborila okoli pol minute prednosti, ki jih je znala zadržati. Po dveh krogih je bila izkušenejša slovenska reprezentantka še vedno v igri za odličja, slabše pa je kazalo Žakljevi, ki je zdrsnila iz deseterice, zaostajala pa je dobro minuto in pol.

Nenaden vzpon Žakljeve v drugi polovici dirke
V drugi polovici dirke pa se je Žakljeva začela vzpenjati. Hitro se je prebila v deseterico, pridobivala mesta, ujela Klemenčičevo, se nekaj časa vozila za njo, v zadnjem krogu pa se je odpeljala mimo nje. Klemenčičeva ni imela odgovora, a je bila varno na petem mestu, Žakljeva pa se je podala v boj za bronom. Vendar se ji kljub silovitemu drugemu delu dirke ni izšlo.

Žakljeva: Napaka me je stala medalje
"Celo dirko sem odpeljala zelo dobro. Start je bil odličen, bila sem sproščena, zaupala sem vase. Vedela sem, da sem dobro naštudirala progo, ničesar se nisem bala. Na žalost se mi je pripetila napaka že zelo zgodaj. Izgubila sem pozicije z menjavo sprednjega obroča. Ne glede na to sem bila osredotočena. Dala sem maksimum, prehitevala sem. Na koncu sem dala vse od sebe, vendar to ni zadostovalo za med prve tri. Ampak moram biti zadovoljna. To je korak naprej od lani. Če bo šlo tako naprej, bom zadovoljna,"
je misli strnila Žakljeva, na vprašanje, če je zaradi tehnične težave ostala brez odličja pa je odvrnila: "Napaka me je stala medalje. Iz tega se moram nekaj naučiti. Moram iti naprej. Dirke je konec, sem četrta in to je to za letos."

Klemenčičeva: To je moja najboljša sezona
"Bila sem blizu medalje, a sem zadovoljna. Najboljšo uvrstitev sem razpolovila, iz desetega mesta sem prišla do petega. Letos sem bila v svetovnem pokalu najboljša peta. Potrdila sem formo, dala sem od sebe maksimum. To je moja najboljša sezona. S temi rezultati moram biti zadovoljna. Proga mi je bila všeč, dobro sem šla. Celotna sezona je bila konstantna. Bila sem blizu medalje ... Zahvalila bi se rada trenerju, vsem, ki so bili tukaj, dobro so skrbeli za nas,"
pa je po dirki dejala Klemenčičeva.

Peti naslov za Abaslona
Pri moških je bil najboljši Francoz Julien Abaslon, ki je že petič postal svetovni prvak. Ugnal je velikega tekmeca, Švicarja Nina Schurterja. Tretji je bil Italijan Marco Aurelio Fontana. Miha Halzer, specialist za kros na izpadanje, je bil 88., zaostal je tri kroge. Za konec SP-ja bodo v nedeljo še dirke v spustu. Med mladinci bosta nastopila Nal Otoničar in Miha Ivančič, pri ženskah Zarja Černilogar, pri moških pa Žiga Pandur in Jure Žabjek.

Žakljeva in Klemenčičeva tik pod zmagovalnim odrom