Matej Mohorič je drugič postal svetovni prvak. V kategoriji do 23 let je ponovil lanski uspeh, ko je bil najboljši med mladinci. Foto: EPA
Matej Mohorič je drugič postal svetovni prvak. V kategoriji do 23 let je ponovil lanski uspeh, ko je bil najboljši med mladinci. Foto: EPA
Tanja Žakelj
Tanja Žakelj - evropska prvakinja in zmagovalka svetovnega pokala v gorskokolesarskem olimpijskem krosu. Foto: Grega Stopar
Mohorič izbran za kolesarja leta

V ženski konkurenci je bila Žakljeva v letu 2013 brez resnejše tekmice. Osvojila je naslov evropske prvakinje v olimpijskem krosu, v svetovnem pokalu vpisala dve zmagi (tudi premierno za Slovenijo na tekmah svetovnega pokala v krosu), na koncu sezone pa dvignila lovoriko za skupno zmago. Žakljeva je na mestu najboljše kolesarke leta zamenjala Blažo Klemenčič, ki je bila najboljša lani.

"Za mano je res izjemna sezona. Imam izkušnje iz preteklih let, ko sem že osvajala naslove svetovne prvakinje. Zavedam se, da bo rezultate ponoviti še težje, kot doseči. Še vedno živim v evforiji rezultatov, ki so mi uspeli. Že prvi treningi so me postavili na realna tla," je bila zadovoljna Žakljeva.

Mohorič že drugič svetovni prvak
Mohorič si je na svetovnem prvenstvu do 23 let z izjemno vožnjo privozil mavrično majico. S tem je postal prvi kolesar na svetu, ki je v prvi sezoni med mlajšimi člani ponovno osvojil naslov svetovnega prvaka, saj je bil najboljši tudi lani med mladinci. "Zelo sem počaščen, ker sem dobil to nagrado. Vem, da bi si jo zaslužili tudi drugi, ki so dosegli res izjemne rezultate v sezoni. Tako Luka Mezgec kot Simon Špilak in ostali slovenski kolesarji. Nekako so oni moji vzorniki in upam, da tudi meni v prihodnjih letih uspe kaj takega. Predvsem upam, da bom užival v športu, ki ga imam rad," je povedal Mohorič.

Za posebne dosežke v gorskem kolesarstvu so nagrade prejeli evropski podprvak v krosu na izpadanje Miha Halzer, Zarja Černilogar, ki je v spustu osvojila skupno zmago v evropskem pokalu, in Miran Vauh, ki je na evropskem prvenstvu v štirikrosu in spustu osvojil bron, postal pa je tudi zmagovalec evropskega pokala.

Valjavcu nagrada ob koncu kariere
Nagrade za posebne dosežke v cestnem kolesarstvu sta dobila Luka Mezgec, ki se je letos uveljavil med najboljšimi sprinterji na svetu, in Simon Špilak, ki je bil letos najboljši slovenski profesionalni tekmovalec. Tadej Valjavec je dobil posebno nagrado ob koncu kariere, ki jo je prejel iz rok Mohoriča.

Najboljša gorskokolesarska ekipa leta 2013 je KD Rajd - Ljubljana, med cestnimi ekipami je slavila Adria Mobil. Za najboljša rekreativna kolesarja so izbrali Andrejo Jagodic in Mateja Lovšeta, za dolgoletno delo na zvezi so se zahvalili Milanu Knezu, za prispevek v kolesarskem športu pa so podelili nagrado Francu Hvastiju. Na prireditvi so se spomnili tudi enega izmed začetnikov gorskega kolesarstva pri nas, Gorazda Stražišarja, ki je po padcu umrl v ponedeljek.

Mohorič izbran za kolesarja leta