Luka Mezgec je bil že nekajkrat blizu, v Trstu pa je dočakal veliki trenutek in se veselil prve slovenske zmage na Giru. Foto: EPA
Luka Mezgec je bil že nekajkrat blizu, v Trstu pa je dočakal veliki trenutek in se veselil prve slovenske zmage na Giru. Foto: EPA
Julien Moreno Arredondo, Nacer Bouhanni in Nairo Quintana
Julien Moreno Arredondo je osvojil modro majico za najboljšega hribolazca, Nacer Bouhanni je bil najboljši po točkah, v rožnatem pa je v Trstu paradiral Nairo Quintana. Foto: EPA
Nairo Quintana
Nairo Quintana je v zadnjem tednu Gira dokazal, da ga je na gorskih etapah skoraj nemogoče ugnati. Foto: EPA
Rigoberto Uran
Rigoberto Uran je rožnato majico nosil do 16. etape, končal je na drugem mestu in s tem ponovil lanski dosežek, ko ga je prehitel Vincenzo Nibali. Foto: EPA
Fabio Aru
Fabio Aru, ki je bil na štartu Gira predviden kot glavni pomočnik Micheleja Scarponija, je dobil etapo s ciljem na Plan di Montecampione, v zadnjem tednu pa se je prebil na tretje mesto. Foto: EPA
Movistar
Na zmagovalnem odru se je Qunitana veselil s celotno ekipo Movistara. Foto: EPA
Quintana pri 24 letih v kolesarskem vrhu
Mezgec se je podpisal pod prvo slovensko zmago na Giru
Prva zmaga na Giru – Mezgec prvi v Trstu

25-letni Mezgec je v zadnjih metrih švignil po desni strani, drugi je bil Giaccomo Nizolo, tretji pa Tyler Farrar. Slovenski uspeh je dopolnil Borut Božič (Astana), ki je zasedel deveto mesto.

Ni hotel razočarati slovenskih navijačev
"Na zadnji etapi sem bil pod velikim pritiskom. V Trst je prispelo veliko slovenskih ljubiteljev kolesarstva, jaz pa jih nisem hotel razočarati. Razpletlo se je sanjsko. Za zmago sem se moral pošteno potruditi. Ciljni šprint je bil dolg in naporen, v tvegani vožnji mi je grozil tudi padec, k sreči pa je bila cesta dovolj široka, da sem se izognil najhujšemu. V teh treh tednih sem užival, zares sem ponosen, da sem bil del te izjemne kolesarske preizkušnje," je bil zadovoljen Mezgec.

Dočakal je "luknjo" na desni strani
"Prekrasen dan je za nami, tudi prekrasni trije tedni za našo ekipo. Dolgo sem imel v mislih ta dan, da bom naredil ta rezultat ... S to zmago se mi je odvalil kamen od srca, saj sem bil tudi malo pod pritiskom, ker sem pričakoval toliko Slovencev. Danes je res noro stati na zmagovalnih stopničkah. V glavi se imel "zabetonirano", da danes ni popuščanja, zadnjih 300 metrov je bilo tudi nekaj komolcev, enkrat sem skorajda izgubil tudi tla pod nogami, vendar sem obstal na kolesu. Lahko rečem, da sem pred zadnjim krogom povedal sotekmovalcem, da jih ne bom potreboval in da naj ostanejo za mano za vsak slučaj. Vedel sem, da je zadnji klanec tri kilometre pred ciljem odločilen, da moram ostati spredaj, na koncu pa me je tudi nekaj sreče rešilo, da sem dobil tisto "luknjo" na desni," je v pogovoru za Val 202 še dodal kolesar Giant-Shimana.

V treh tednih mu ni šlo vse po načrtih: "Težave sem imel z mišico, ki so se sprevrgle v težave s kolenom, to sem uspešno saniral z dobro masažo. V bistvu sem srečen, ker zdaj vem, kaj je sploh vzrok te poškodbe, ki se mi je ponovila že drugič. Vse je te tri tedne šlo dobro."

Quintana v zadnjem tednu razred zase
24-letni Quintana je postal prvi Kolumbijec s skupno zmago na italijanskem krogu. Južnoameriški specialist za gorske preizkušnje je prestižno rožnato majico oblekel na 16. etapi, ki še vedno buri kolesarske duhove.
"Sporna" kraljevska preizkušnja od Ponte di Legna do Val Martella v dolžini v 139 km je minila v ekstremnih vremenskih razmerah, Quintana in še pet drugih ubežnikov pa pri spustu s slovitega Stelvia ni upoštevalo rdeče zastavice, po kateri bi morali upočasniti ritem in voziti za spremljevalnimi vozili. Nekatere ekipe na Giru in Združenje poklicnih kolesarjev so zaradi tega zahtevali, da Kolumbijcu in še petim kolesarjem iz te skupine črtajo prednost, ki so jo pridobili na tem odseku etape, nekatere ekipe pa se s tem niso strinjale. V spor se je vmešala tudi Mednarodna kolesarska zveza, ki je zahtevo po črtanju izidov zavrnila in dejala, da je za celotno zmešnjavo kriva slaba komunikacija po radiu med prireditelji dirke in spremljevalnimi ekipami.

Aru novi italijanski junak
Quintana je prednost le še povečal na petkovem gorskem kronometru, na strmem vzponu na Monte Zoncolan pa je tekmece ves čas nadziral in zadržal nekaj manj kot tri minute prednosti v skupni razvrstitvi. Drugo mesto je zasedel njegov rojak Rigoberto Uran (Omega Pharma-Quick-Step), tretje pa Italijan Fabio Aru (Astana), ki je z napadalno vožnjo navdušil številne italijanske navijače ob cesti.

Polanc končal na 42. mestu
Na Giru so nastopili štirje Slovenci. Jani Brajkovič (Astana) je zaradi poškodbe komolca odstopil v šesti etapi, med preostalimi tremi pa se je najbolj izkazal Jan Polanc (Lampre), ki je osvojil končno 42. mesto (+1:45:31). Božič (Astana) je bil 124. (+4:03:51), Mezgec pa 136. (+4:27:29).

21. etapa, Humin-Trst, 172 km:  
  1. L. MEZGEC         SLO     4:23:58 
  2. G. NIZZOLO        ITA             
  3. T. FARRAR         ZDA         vsi 
  4. N. BOUHANNI       FRA             
  5. R. FERRARI        ITA             
  6. L. QUIQUE         KOL        isti 
  7. L. PAOLINI        ITA             
  8. T. VAN DER SANDE  BEL             
  9. B. BOŽIČ          SLO         čas 
 10. I. KEISSE         BEL             
 ...                                   
 53. J. POLANC         SLO       +0:09 

Končni vrstni red po 21. etapi:                        
  1. N. QUINTANA       KOL    88:14:32 
  2. R. URAN           KOL       +2:58 
  3. F. ARU            ITA        4:04 
  4. P. ROLLAND        FRA        5:46 
  5. D. POZZOVIVO      ITA        6:32 
  6. R. MAJKA          POL        7:04 
  7. W. KELDERMAN      NIZ       11:00 
  8. C. EVANS          AVS       11:51 
  9. R. HESJEDAL       KAN       13:35 
 10. R. KIŠERLOVSKI    HRV       15:49 
...                                    
 42. J. POLANC         SLO     1:45:31 
124. B. BOŽIČ          SLO     4:03:51 
136. L. MEZGEC         SLO     4:27:29 


Zmagovalci Gira v zadnjih 30 letih:

1984 Francesco Moser (Ita)
1985 Bernard Hinault (Fra)
1986 Roberto Visentini (Ita)
1987 Stephen Roche (Irs)
1988 Andrew Hampsten (ZDA)
1989 Laurent Fignon (Fra)
1990 Gianni Bugno (Ita)
1991 Franco Chioccioli (Ita)
1992 Miguel Indurain (Špa)
1993 Miguel Indurain (Špa)
1994 Jevgenij Berzin (Rus)
1995 Tony Rominger (Švi)
1996 Pavel Tonkov (Rus)
1997 Ivan Gotti (Ita)
1998 Marco Pantani (Ita)
1999 Ivan Gotti (Ita)
2000 Stefano Garzelli (Ita)
2001 Gilberto Simoni (Ita)
2002 Paolo Savoldelli (Ita)
2003 Gilberto Simoni (Ita)
2004 Damiano Cunego (Ita)
2005 Paolo Savoldelli (Ita)
2006 Ivan Basso (Ita)
2007 Danilo Di Luca (Ita)
2008 Alberto Contador (Špa)
2009 Denis Menčov (Rus)
2010 Ivan Basso (Ita)
2011 Michele Scarponi (Ita)
2012 Ryder Hesjedal (Kan)
2013 Vincenzo Nibali (Ita)
2014 Nairo Quintana (Kol)

Quintana pri 24 letih v kolesarskem vrhu
Mezgec se je podpisal pod prvo slovensko zmago na Giru
Prva zmaga na Giru – Mezgec prvi v Trstu