Kolesarstvo
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 7 glasov Ocenite to novico!
Omar Fraile
Omar Fraile je dosegel prvo zmago na velikih tritedenskih dirkah. Foto: EPA
Tom Dumoulin
Tom Dumoulin je dan po izjemni predstavi na kronometru zadržal rožnato majico. Foto: EPA
VIDEO
Sanjski dan za Fraileja n...

Dodaj v

Žilavi Fraile do uspeha kariere - Dumoulin odbil vse napade

Polanc na 30. mestu
17. maj 2017 ob 17:10
Firence - MMC RTV SLO

Nepopustljivi Omar Fraile je dobil 11. etapo Dirke po Italiji. Tom Dumoulin je imel veliko dela, saj so morali kolesarji prevoziti kar štiri kategorizirane vzpone. Vseeno je zanesljivo zadržal rožnato majico.

Na etapi od Firenc do kraja Bagno di Romagna je po 161 kilometrih drugo mesto po ciljnem šprintu ubežne skupine zasedel Portugalec Rui Costa, tretji pa je bil Francoz Pierre Rolland.

Fraile je bil na najlepši mogoči način nagrajen za veliko delo, ki ga je opravil v etapi, saj je bil vseskozi v begu. Najprej je združil moči z rojakom Mikelom Lando, potem pa se je prebil v ospredje in na zadnjem vzponu napadel.

"Opazil sem, da mi bo ta etapa pisana na kožo. Zgodaj sem napadel in šel z Lando, saj sem vedel, da si lahko priboriva lepo prednost. Ko so naju dohiteli, sem opazil, da je Rui Costa dobro razpoložen in hiter, a sem bil danes hitrejši. O takšni zmagi sem sanjal že dalj časa, krasno je, da mi je končno uspelo," je povedal Fraile, ki se je veselil največje zmage v karieri.

Z napadom poskusil tudi Nibali
Skupina favoritov je prišla v cilj s skoraj dvominutnim zaostankom. Zelo veliko akcije je bilo na vzponu druge kategorije na Monte Fumaiolo (1347 m). Poskušal je tudi lanski zmagovalec Gira Vincenzo Nibali, ki ima v skupnem seštevku že skoraj tri minute zaostanka. Do cilja je nato sledilo še 26 km spusta.

Polanc in Fraile imata po 44 točk
Jan Polanc
je prišel na cilj v manjši skupini skupaj z Nizozemcem Stevenom Kruijswijkom in Britancem Geraintom Thomasom, za skupino z rožnato majico je zaostala 48 sekund. Z zaostankom dveh minut in 25 sekund je Polanc zasedel 30. mesto, skupno je zdaj 18., za vodilnim Dumoulinom pa zaostaja sedem minut in 39 sekund. Polanc je zadržal modro majico najboljšega na gorskih ciljih. Novih točk ni osvojil, še vedno jih ima 44, toliko kot po novem tudi Fraile, a majico bo vsaj še v četrtek nosil Slovenec.

Dumoulin zelo zadovoljen
V skupnem seštevku med prvo peterico ni bilo sprememb. "Pričakovali smo težko dirko in res je bila. Prav tako smo pričakovali, da bodo napadli tisti, ki zaostajajo pet ali šest minut, in tudi to se je zgodilo. Danes se lahko spet zahvalim ekipi, opravila je odlično delo. Uspelo jim je poloviti pobege in vedel sem, da se bodo tudi druge ekipe trudile, glede na to, kdo je bežal. Res sem vesel, da sem zadržal rožnato majico," je povedal Dumoulin, ki je v torek v velikem slogu dobil kronometer.

12. etapa bo pretežno ravninska, kolesarji pa bodo med krajema Forli in Reggio Emilia opravili 234 kilometrov.11. etapa, Firence-Bagno di Romagna, 161 km:   
 1. O. FRAILE     ŠPA   4:23:17 
 2. R. COSTA     POR       
 3. P. ROLLAND    FRA     vsi 
 4. T. KANGERT    EST       
 5. G. VISCONTI    ITA    isti 
 6. B. HERMANS    BEL       
 7. D. CATALDO    ITA     čas 
 8. S. PETILLI    ITA       
 9. M. MONFORT    BEL    +0:03 
 10. L. DE PLUS    BEL  isti čas 
 ...                  
 30. J. POLANC     SLO    2:25 
100. J. TRATNIK    SLO    16:18 
144. K. KOREN     SLO    25:58 
145. L. PIBERNIK    SLO     vsi 
146. L. MEZGEC     SLO    isti 
166. M. MOHORIČ    SLO     čas

Vrstni red po 11. etapi:       
 1. T. DUMOULIN    NIZ  47:22:07
 2. N. QUINTANA    KOL    +2:23
 3. B. MOLLEMA    NIZ    2:38
 4. T. PINOT     FRA    2:40
 5. V. NIBALI     ITA    2:47
 6. A. AMADOR     KOS    3:05
 7. B. JUNGELS    LUKS    3:56
 8. T. KANGERT    EST    3:59
 9. D. POZZOVIVO   ITA    4:05
 10. I. ZAKARIN    RUS    4:17
 ...                 
 18. J. POLANC     SLO    7:39
112. J. TRATNIK    SLO   1:27:59
128. L. PIBERNIK    SLO   1:28:49
134. M. MOHORIČ    SLO   1:40:46
139. K. KOREN     SLO   1:42:02
152. L. MEZGEC     SLO   1:49:20
A. G.
Prijavi napako
Komentarji
pobalin
# 17.05.2017 ob 21:01
A še koga moti, da poleg tekmovalcev in njihove države ni napisana tudi ekipa? Spremljam bolj površno, me pa zanima, kdo je s kom v ekipi. Se mi zdi, da je tu ekipa bolj pomembna kot narodnost, kot da bi pri Vettlu pisalo NEM namesto Ferrari.
Tuemsi
# 17.05.2017 ob 22:30
Pobalin, mnogi smo se trudili dostaviti to infrmacijo piscem člankov a žal neuspešno.
the magician
# 17.05.2017 ob 21:39
Pri UAE ne dirka vsak zase. Ekipa ima dva kapetana. Modolo za sprinte in Rui Costa za GC/etapne zmage v zahtevnih etapah. Vsi ostali se jima podrejajo. Tako je bilo tudi danes, ko je Petilli v begu pomagal Costi da se lahko bori za zmago in na koncu je bil res blizu. Polanc si je z odličnimi nastopi nekako izboril proste roke in se mi zdi, da mu v ekipi dovolijo, da dirka zase. Costa si z dozdajšnjimi nastopi tudi ni zaslužil neke velike podpore ostalih sotekmovalcev in po eni strani jih je tudi škoda, saj Polanc, Petilli, Conti so vsi dobri kolesarji in se vsi trije znajo zelo dobro voziti v klanec.

Kar se tiče Polanca, škoda, da je danes spustil skupino z vodilnimi. Se mi zdi, da je bil glavni razlog, da ni bil dobro pozicioniran na zadnjem klancu, ko je Nibali napadel. Skupina se je pretrgala tam okrog 10-12 mesta in naredila se je luknja. Polanc je bil preveć zadaj in je porabil preveč moči, da je prehitel vse pred sabo in se pomikal proti čelu skupine. Do Thomasa in Kruijswijka je prišel, naprej pa ni več šlo. Mogoče se motim in vseeno ne bi držal najboljših, a moral bi biti bolj spredaj v tistem trenutku.

Etapa lepa in zanimiva. Posebej fenomenalen je bil boj za etapno zmago v zadnjih kilometrih.
lolc
# 17.05.2017 ob 20:49
Tale UAE pa je eno čudo od ekipe. Dirkajo vsak zase, kot da niso ekipa;)
aufzic
# 17.05.2017 ob 20:38
Etapa je bila kar težka, zato se je Polanc čisto solidno držal. Vprašanje, če je imel sploh kaj pomoči ekipe. Modro majico bo težko zadržal, po moje bo poskušal loviti še kako etapno zmago. Škoda, da ni bilo nobenega od naših v begu.
Omar Fraile je zasluženo slavil, kmalu bi jih ujeli še zasledovalci, pa je pravi čas začel sprint. Landa je pa vmes povsem popustil, je zgleda padec pustil resne posledice.
rokers
# 18.05.2017 ob 11:15
Včerajšnja etapa mi je dala nekaj odgovorov: ekipa Dumoulina ni dobra, a vseeno ni tako katastrofalna. Če bodo druge ekipe napadle z vsemi topovi na etapah z več vzponi že dovolj zgodaj, bodo hitro osamili nizozemca in potem mu bo težka predla. Drugače mu ostane vsaj Ten Dam, ki je kolikor toliko zdržljiv. Movistar je daleč najmočnejša ekipa in ne razumem včerajšnje poteze: če so mislili z Amadorjem prestrašit ostale, potem bi morali preostali Movistarjevci v pobegu vlečt na mrtvo in vmes naredit koalicijo z Astano, ki je hotela pripeljat Kangerta čim višje, tako bi Sunweb še bolj spravli v krizo in bi Amador lahko celo prišel do drugega mesta, kar bi jim dalo v poznejših etapah še več možnosti za napade. Se pravi ali ne verjemejo v Amadorja, ali pa tud Quintana ni tako super in so včeraj raje malo šparali.
Tretje dejstvo je da sta Pinot in Nibali nabrušena, a s takimi napadi kot včeraj bosta le ona dva zgubljala energijo, če bi hotela kaj bolj resnega, bi ju moral kdo čakat za zadnjim vzponom. Četrto dejstvo: vsi drugi favoriti bodo pazli na svoje pozicije: Mollema, Pozzovivo, Jungels...ne bodo napadali roza majice, kvečjemu se že vidi, da bo lahko kak Trej od Molleme prej pomagal Dumoulinu - včeraj so dali enga svojega za vlečt po napadih Pinota in Nibalija.
Peto dejstvo: Polanc se je zgleda odloču furat na skupno, drugače bi moral včeraj na beg po pike za GC. ker ga je sedaj prehitell Rui Costa, ni niti kapetan ekipe, pa čeprav je lahko bolj v formi. Pri UAE bodo po mojem bolj dirkali na etape, če so pametni bodo Polancu dali proste roke (Polancu lahko tako pridno nabira izkušnje med najboljšimi).
Danes in jutri dve najmanj zanimivi etapi na giru, čeprav se danes zna zgodit tud kak večji pobeg (a bo kdo napadel tudi za par pik modre majice - Fraile ima iste pike), upam, da danes provata kak Mohorič ali Koren, čeprav Mohorič zna delat za Modola. Jutri klasičen šprint ne uide in vsi šprinterji domov, kajti potem je konec prilik. V soboto klanec na Oropo, etapa je v celoti ravna do zaključnega vzpona, zato bo že spet prilika za Quintano, da pridobi kake pol minutke. V nedeljo pa ne preveč težka etapa, ki pa zna presenetit.
gorcy
# 17.05.2017 ob 21:07
@pobalin
Ti rezultati so itak nepopolni, samo za osnovno informacijo. Rezultate spremljaj na temu namenjenih portalih http://www.procyclingstats.com/
d_a_r_k_o
# 17.05.2017 ob 21:23
Ali tv gledalci slišimo izmenjavo obvestil po radijskih zvezah?
ata
# 17.05.2017 ob 18:39
Zakaj tolikšen zaostanek Polanca? Se je odpovedal lovu na deseterico in bo šel raje na modro majico?
Kazalo