Jan Polanc se je na prvi gorski etapi Gira veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Jan Polanc se je na prvi gorski etapi Gira veselil uspeha kariere. Foto: EPA
Jan Polanc
Polanc, ki je bil v zadnjem trenutku uvrščen v ekipo za Giro, vodi tudi v točkovanju gorskih ciljev. Zbral je 15 točk. Foto: EPA
Jan Polanc
Polanc je bil na zadnjem vzponu razred zase med peterico ubežnikov. Foto: EPA
Alberto Contador
Alberto Contador je že v 5. etapi oblekel rožnato majico. Foto: Reuters
Polanc zmagovalec etape na Giru
Zgodovinska etapna zmaga Polanca na Giru

To je druga slovenska etapna zmaga na Giru! Na 17 km dolgem sklepnem vzponu do zimskošportnega središča Abetone (2. kategorija) je 23-letni član Lampreja prikazal izjemno vožnjo tudi na najstrmejših odsekih.
Sylvain Chavanel mu je skušal slediti, a je na koncu zaostal kar minuto in 31 sekund. 4,5 km pred ciljem je iz glavnine silovito pospešil Alberto Contador. Richie Porte in Fabio Aru sta mu sledila. Španec je na koncu tudi oblekel rožnato majico. Ima dve sekundi naskoka pred Arujem, Porte na tretjem mestu zaostaja 20 sekund.
Najbolj je bil pozoren na Chavanela
"Zelo dolgo sem čakal na prvo zmago. Veliko sem poskušal v pobegih. Končno mi je uspelo. Res neverjetno! Skušali smo si privoziti veliko prednost v ubežni skupini. Veliko sem razmišljal, kdo je najmočnejši v vožnji navkreber. Zavedal sem se, da imam možnosti. Chavanel je odličen na vzponih in moral sem se ga znebiti že zgodaj," je bil zadovoljen Kranjčan, ki je lani na 14. etapi Gira končal na četrtem mestu.
Ubežniki so si privozili 11 minut prednosti
Axel Domont, Sergej Tvetcov, Silvan Dillier, Chavanel in Polanc so pobegnili že po 16 km. Nabrali so si že enajst minut naskoka, vsi so imeli velik zaostanek v skupnem seštevku in glavnina jih ni zavzeto lovila. Favoriti so se zanašali na zadnji vzpon.

Na njem se je prednost precej znižala, a Polanc je že velikokrat pokazal kakovost v vožnji v klanec. Tudi tokrat se je zlahka rešil soubežnikov, na koncu pa v cilj prišel z lepo prednostjo, s tem pa dosegel daleč največji uspeh v karieri. Vodstvo Lampreja je potegnilo pravo potezo, ko ga je v zadnjem trenutku uvrstilo na seznam nastopajočih.

Polanc tudi v modri majici najboljšega hribolazca
Oblekel je tudi modro majico najboljšega hribolazca, v seštevku za belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki pa zaseda peto mesto. Skupno je z zaostankom 17 minut in 18 sekund na 40. mestu.

O zmagi ni bil prepričan vse do zadnjega
"Neverjetno, res se še ne zavedam, kaj mi je uspelo. Končno sem dosegel zmago v profesionalni konkurenci in to na tako veliki dirki, kot je Giro. Danes sem videl svojo priložnost, šel v pobeg, v njem pa videl, da imam možnosti. Trideset kilometrov pred ciljem smo imeli še okoli devet minut prednosti, takrat sem vedel, da lahko uspemo. Seveda pa sem si želel zmage, zato sem moral na klancu napasti. O zmagi pa nisem bil prepričan vse do zadnjega," se je smejalo Polancu, ki si zdaj želi, da bi se njegova ekipa Lampreja zdaj nekoliko bolj posvetila njemu in poskušala osvojiti modro majico.
Za visoke uvrstitve v skupnem seštevku namreč nimajo več možnosti, njihov kapetan Poljak Przemyslav Niemec je že v uvodnih etapah preveč zaostal. Kot njihov najboljši je že z visokim zaostankom na 26. mestu. Drugi najboljši predstavnik Lampreja pa je prav Polanc, ki je na 40. mestu, v seštevku mladih kolesarjev pa je peti, a z že visokim zaostankom za najboljšimi.

Zadržati želi modro majico
"Zagotovo je to edina majica, ki jo lahko osvojimo. Če pa jo bomo hoteli obdržati, bom moral še v kakšen beg. Želim si in verjamem, da tako razmišlja tudi ekipa, s šefi sicer o tem nisem govoril, a Niemiecu se zagotovo ne bo več toliko pomagalo kot v prvih etapah. V naslednjih dveh etapah ni gorskih ciljev, zato bom majico še nekaj časa nosil, če bi jo hotel osvojiti, pa se bom moral izkazati še s kakšnim begom v najtežjih etapah. Verjamem, da sem tega zmožen, bomo videli, kakšno bo počutje, kakšna pa bo taktika ekipe, pa zdaj ne vem. Dogovarjamo se pred vsako posamezno etapo," je svoje želje razkril slovenski junak.

Hvastija: Največji trenutek slovenskega kolesarstva
Nekdanji selektor, zdaj pa direktor reprezentanc Martin Hvastija, je izjavil, da je to največji trenutek slovenskega kolesarstva in da si je z njim Polanc že rešil kariero. "To je le ena zmaga, resda prva in zelo odmevna, a jaz bi rad dosegel kaj več. Je pa nek začetek. Sem še mlad in ambiciozen, tako da res ne razmišljam, da sem zdaj že veliko naredil. Zdaj že razmišljam o drugi zmagi, vsekakor verjamem, da tudi na tej dirki nisem rekel zadnje besede," je optimistično razpoložen Kranjčan, ki se je tako športa kot obnašanja učil od očeta, nekdanjega kolesarja Marka Polanca, zdaj pa trenerja ekipe Radenske: "Žal z njim še nisem govoril, saj sem imel veliko obveznosti. Jasno pa je, da ima zasluge za to zmago tudi on. On je moj trener, on je moj šef, vsekakor je glavni razlog, da sem tu, kjer danes sem."

Božič in Mezgec slavila v šprintu
Polanc se je s tem uspehom vpisal v zgodovino slovenskega kolesarstva. Slovenija je že imela dva zmagovalca na eni izmed treh največjih večdnevnih kolesarskih dirk, a Borut Božič na Vuelti in lani Luka Mezgec na zadnji etapi Gira v Trstu sta jo vknjižila po šprintu.

5. etapa, La Spezia-Abetone, 152 km: 
  1. J. POLANC        SLO      4:09:18
  2. S. CHAVANEL      FRA        +1:31
  3. F. ARU           ITA          vsi
  4. A. CONTADOR      ŠPA         isti
  5. R. PORTE         AVS          čas
  6. M. LANDA         ŠPA         1:44
  7. D. CATALDO       ITA         1:53
  8. J. TROFIMOV      RUS          vsi
  9. D. CARUSO        ITA         isti
 10. D. ATAPUMA       KOL          čas
 ...                                  
142. G. BOLE          SLO        19:43
143. L. MEZGEC        SLO     isti čas

 
Skupni vrstni red po 5. etapi:
  1. A. CONTADOR      ŠPA     16:06:54 
  2. F. ARU           ITA        +0:02 
  3. R. PORTE         AVS         0:20 
  4. R. KREUZIGER     ČEŠ         0:22 
  5. D. CATALDO       ITA         0:28 
  6. E. CHAVES        KOL         0:37 
  7. G. VISCONTI      ITA         0:56 
  8. M. LANDA         ŠPA         1:01 
  9. D. FORMOLO       ITA         1:15 
 10. A. AMADOR        KOS         1:18 
 ...                                   
 40. J. POLANC        SLO        17:18 
 87. G. BOLE          SLO        38:19 
160. L. MEZGEC        SLO      1:01:50 

Polanc zmagovalec etape na Giru
Zgodovinska etapna zmaga Polanca na Giru