Slovenska reprezentanca bo septembra nastopila na evropskem prvenstvu v Bukarešti. Foto: Fiba
Slovenska reprezentanca bo septembra nastopila na evropskem prvenstvu v Bukarešti. Foto: Fiba

Slovenska ekipa - Adin Kavgić, Gašper Ovnik, Simon Finžgar in Anže Srebovt - je uspešno opravila kvalifikacijski turnir, na odločilni tekmi so premagali Švico (21:19) in si zagotovili nastop še na drugem velikem reprezentančnem tekmovanju v tej sezoni.

Po zelo dobrem uvodu Slovencev so se razigrali Švicarji, ki so pri rezultatu 11:10 prvič povedli. Slovenci so se po zaslugi Finžgarja in Srebovta ponovno odlepili (16:12), vendar so se nepopustljivi Švicarji vrnili in celo povedli z 19:18. Svoj tretji met za dve točki je nato zadel Finžgar (skupaj 10 točk), odločilen koš za zmago pa je pod obročem dosegel Ovnik (5 točk).
Slovenija, ki je v skupinskem delu premagala Grčijo, Andoro in Češko, si je s to zmago priborila nastop na prvenstvu stare celine, kjer bo branila srebrno medaljo iz lanskega leta. "Delo opravljeno. Naš cilj je izpolnjen, saj smo se prebili na evropsko prvenstvo. Veseli nas tudi dejstvo, da smo vsi štirje zdravi zaključili turnir v Andori, kar se je zgodilo prvič v štirih letih," je povedal Finžgar.
Slovenija je najuspešnejša reprezentanca v zgodovini evropskih prvenstev. Leta 2014 so Slovenci posegli po srebrni medalji, na naslednjem EP-ju so postali evropski prvaki, na lanskem evropskem prvenstvu pa so naši košarkarji ponovili uspeh iz leta 2014.

Na evropsko prvenstvo, ki bo med 14. in 16. septembrom v Bukarešti, se bo poleg romunske reprezentance uvrstilo še enajst ekip. Preostala dva kvalifikacijska turnirja bosta potekala v Franciji in Romuniji.