Prvi zvezdnik ameriškega moštva bo Kevin Durant, ki je bil v reprezentanci vedno najboljši strelec. Foto: EPA
Prvi zvezdnik ameriškega moštva bo Kevin Durant, ki je bil v reprezentanci vedno najboljši strelec. Foto: EPA
Carmelo Anthony
Carmelo Anthony bo postavil nov mejnik v ameriški reprezentanci. Foto: EPA

James, ki je bil ključni mož prvega pohoda Clevelanda do naslova, sicer pa si je košarkar že nadel tri šampionske prstane, je dejal, da Rio izpušča, ker potrebuje počitek. Košarkar, ki je bil najkoristnejši igralec letošnjega finala, je z reprezentanco nastopil na zadnjih trojih olimpijskih igrah in osvojil dve zlati in eno bronasto kolajno.

Curry, najboljši posameznik zadnjih dveh rednih delov sezone, je sodelovanje v olimpijski odpravi odpovedal zaradi težav z gležnjem in kolenom, zaradi česar tudi ni bil pravi v letošnji končnici. Izvrstni organizator igre, ki je v finalu z Golden Statom klonil pred Clevelandom, lani pa je postal prvak, na olimpijskih igrah še ni nastopil, je pa dvakrat sodeloval na svetovnem prvenstvu.

Anthony prvi Američan na štirih igrah
Selektor Mike Krzyzewski, ki ga bo po igrah zamenjal Gregg Popovich, je ostal tudi brez Chrisa Paula, Blaka Griffina (oba Los Angeles Clippers), Russlla Westbrooka (Oklahoma City Thunder), Kawhija Leonarda (San Antonio Spurs) in Jamesa Hardna (Houston Rockets).

Tako so na njegovem seznamu Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers) in Harrison Barnes (Golden State Warriors), ki sta zadnja dobila povabili v izbrano vrsto, Kevin Durant (Oklahoma City Thunder), DeMarcus Cousins (Sacramento Kings), Draymond Green in Klay Thompson (Golden State Warriors), Paul George (Indiana Pacers), Kyle Lowry in DeMar DeRozan (Toronto Raptors), Carmelo Anthony (New York Knicks), Jimmy Butler (Chicago Bulls) in DeAndre Jordan (Los Angeles Clippers). Priprave bodo začeli 17. julija.

Anthony bo prvi ameriški košarkar, ki bo nastopil na štirih olimpijskih turnirjih in bo skušal kot prvi osvojiti tri zlate medalje. Odkar od leta 1992 na igrah sodelujejo tudi košarkarji iz Lige NBA, so Američani brez zlata ostali le leta 2004 v Atenah. ZDA imajo sicer 14 zlatih medalj z olimpijskih iger.