Erazem Lorbek je z Barcelono postal evropski prvak leta 2010, Boštjan Nachbar pa lovi svoj prvi naslov. Oba sta v zadnjem času v zelo dobri formi in bosta izjemno pomembna člena v četrtfinalu. Foto: EPA
Erazem Lorbek je z Barcelono postal evropski prvak leta 2010, Boštjan Nachbar pa lovi svoj prvi naslov. Oba sta v zadnjem času v zelo dobri formi in bosta izjemno pomembna člena v četrtfinalu. Foto: EPA
Carlos Arroyo, Miloš Teodosić
Izjemni portoriški organizator igre Carlos Arroyo je bil najboljši podajalec drugega dela Evrolige, skupno pa je od njega uspešnejši le Dimitris Diamantidis. Foto: EPA
Sergio Rodriguez
Sergio Rodriguez je med najboljšimi podajalci Evrolige, obenem pa je tudi drugi najuspešnejši po statističnem indeksu. Foto: EPA
Vassilis Spanoulis
Vassilis Spanoulis je bil najzaslužnejši za zadnja dva naslova Olympiacosa. Na obeh Final Fourih je bil MVP turnirja, lani pa je bil tudi najkoristnejši igralec rednega dela sezone. Foto: EPA
Keith Langford, Zoran Dragić
Keith Langford - na sliki ga poskuša zaustaviti Zoran Dragić - letos igra v fantastični formi. S 17,6 točke na tekmo je prvi strelec Evrolige, prav tako Američan, ki blesti v Milanu, vodi tudi po statističnem učinku. Foto: EPA
Dimitris Diamantidis
Dimiris Diamantidis, ki je najboljši podajalec Evrolige, je tudi prvi strelec Panathinaikosa. Izkušeni grški branilec pa slovi prav tako kot odličen obrambni košarkar. Foto: EPA

i na tri zmage se bo osem najboljših ekip stare celine pomerilo za štiri mesta na Final Fouru, ki bo med 16. in 18. majem v Milanu.

Za slovenske košarkarske navdušence bo zagotovo v ospredju dvoboj Barcelone in Galatasaraya. V katalonski prestolnici namreč igrata Erazem Lorbek in Boštjan Nachbar, ki sta med ključnimi možmi vrste Xavija Pascuala. Že na treh tekmah v tej sezoni sta bila prvi in drugi strelec kluba, ki ima tako rekoč 12 enakovrednih igralcev, ob tem pa je treba poudariti, da večino časa igrata na istem položaju.

Barcelona, ki je dobila prvih 12 tekem drugega dela Evrolige, zadnji dve pa izgubila, je nesporni favorit dvoboja. V svoji skupini med Top 16 so Katalonci suvereno osvojili prvo mesto, Galatasaray, ki je imel letos ogromno težav s poškodbami, pa se je skozi šivankino uho kot zadnji prebil med osem, potem ko je na zadnjih petih srečanjih štirikrat zmagal.

Navarro letos podira številne rekorde
Glavno orožje Barce je obramba na čelu z Joeyem Dorseyem in Kostasom Papanikolaouom, v napadu pa je še vedno glavni kapetan Juan Carlos Navarro, ki še naprej podira evroligaške rekorde in je najboljši strelec v povprečju v izločilnih bojih najmočnejšega evropskega tekmovanja. Pod obročem je odličen Ante Tomić, ki je kot prvi košarkar dvakrat zapored postal MVP meseca v Evroligi. V napadu sta pomembna člena tudi Lorbek in Nachbar z bogatimi izkušnjami.

V carigrajskem moštvu, ki ga čaka težko delo na prvih dveh tekmah v Blaugrani, a računa na bučno podporo na tretji tekmi v Abdi Ipekciju, je glavni nosilec igre izkušeni 'play' Carlos Arroyo, ki je skupaj z drugim organizatorjem igre Enderjem Arslanom poskrbel, da Galatasaray v povprečju izgublja najmanj žog na tekmo. Ergin Ataman pod obročem največ upov polaga v Zorana Ercega, ki letos igra odlično, in izvrstnega skakalca Furkana Aldemirja. Barcelona – evropski prvak v letih 2003 in 2010 - naskakuje peti Final Four v zadnjih šestih letih, Galatasaray pa prvega v klubski zgodovini.

Real ima priložnost za maščevanje
Že v četrtfinalu se bosta pomerila lanska finalista Real Madrid in Olympiacos. Madridčani so blesteli v prvem delu, ko so dobili vse tekme, v drugem pa so zasedli drugo mesto v skupini za CSKA-jem. Olympiacos je prav z zmago v velikem derbiju proti Panathinaikosu, ko je s trojko odločil Vassilis Spanoulis, osvojil tretje mesto za Barco in Emporio Armanijem.

Real ima letos najboljši napad, obramba pa je tretja najuspešnejša od vseh v Evroligi in za številne so španski prvaki tudi prvi favoriti za končno slavje. Motor Realove igre je sijajni Sergio Rodriguez, ki je verjetno v življenjski formi, veliko je odvisno tudi od Rudyja Fernandeza, Nikole Mirotića in Sergia Llulla. Kraljevi klub, ki ga vodi Pablo Laso, je evropski prvak postal že osemkrat, naskakuje pa prvi naslov po letu 1995.

Begić ni več v načrtih Bartzokasa
Olympiacos je že dvakrat pripravil veliko presenečenje, ko je v zadnjih dveh finalih ugnal favorizirana CSKA in Real. Spanoulis, MVP zadnjih dveh Final Fourov, je osrednja figura vseh napadov rdečih iz Pireja, ki bodo skušali ponoviti uspeha ASK-ja iz Rige in Splita, ki sta edina do zdaj trikrat zapored stopila na vrh stare celine. Pirejčani upajo na hitro okrevanje poškodovanega Georgisa Printezisa, poleg omenjenih pa sta nosilca igre tudi Matthew Lojeski in Stratos Perperoglou. Mirza Begić v zadnjem času pod taktirko Georgiosa Bartzokasa ne dobiva več priložnosti.

CSKA in Olimpia imata prednost domačega terena
Tudi tretji četrtfinalni dvoboj bo postregel z obračunom evropskih velikanov. CSKA bo imel proti Panathinaikosu, s katerim imata skupaj kar 12 naslovov evropskega prvaka, prednost domačega igrišča. Prvi strelec 'rdeče armade', ki jo vodi Ettore Messina, je Miloš Teodosić, ključna sta tudi Sonny Weems in Nenad Krstić. Pri Pauu, ki ga zdaj vodi legenda kluba Fragiskos Alvertis (v 19 letih v zelenem dresu je osvojil pet evropskih naslovov), je še naprej ključni mož Dimitris Diamantidis, ki je prvi podajalec Evrolige v tej sezoni.

Prijetno presenečenje je v tej sezoni Emporio Armani. Olimpia iz Milana, ki je sicer rekorder po številu naslovov italijanskega prvaka, trikrat pa je osvojila tudi Evropo, bo letos gostila Final Four v Mediolanum Forumu, kjer vrsta Luce Banchija igra izvrstno. Keith Langford je celo prvi strelec Evrolige. Gostitelji turnirja bodo imeli prednost domačega igrišča proti Maccabiju. Izraelski velikan, ki ga vodi David Blatt, je že petkrat postal evropski prvak. Ricky Hickman in Devin Smith sta najnevarnejša v napadu zasedbe iz Tel Aviva.

Vidmarjev Fenerbahče razočaral
V Evroligi so igrali še Gašper Vidmar, Zoran Dragić in Jaka Blažič. Zadnji je dobro igral za Crveno zvezdo, ki se je po dolgem času vrnila med elito. Beograjčani so izpadli po rednem delu, a so se nato prebili v polfinale Eurocupa, kjer je bil močnejši Unics iz Kazana. Fener je imel visoke načrte, toda Željku Obradoviću se ni izšlo po željah in najtrofejnejši evroligaški trener je s carigrajsko zasedbo obstal v drugem delu. Vidmar je dobro igral, toda konec januarja si je znova strgal kolenske vezi in ga čaka dolgotrajno okrevanje. Mlajši izmed bratov Dragić je blestel na nekaterih tekmah, imel sicer tudi nekaj težav s poškodbami, z Unicajo pa je tekmovanje končal v drugem delu.

ČETRTFINALE, prve tekme
Torek ob 19.00:
BARCELONA - GALATASARAY
Ob 21.00:
REAL MADRID - OLYMPIACOS

Drugi tekmi bosta v četrtek.

Sreda ob 18.00:
CSKA MOSKVA - PANATHINAIKOS
Ob 20.45:
EMPORIO ARMANI - MACCABI

Drugi tekmi bosta v petek.

Igrajo na tri zmage po sistemu 2-2-1.