Po prihodu v Ljubljano je Davis Bertans navdušil z natančnimi meti z razdalje. Izkazal se je tudi na Dnevu slovenske košarke, kjer je zmagal v zabijanju. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Po prihodu v Ljubljano je Davis Bertans navdušil z natančnimi meti z razdalje. Izkazal se je tudi na Dnevu slovenske košarke, kjer je zmagal v zabijanju. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Davis Bertans, Sašo Filipovski
Z delom Saša Filipovskega je bil Bertans zadovoljen. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Davis Bertans in Sasu Salin
Po Dannyju Greenu, Ratku Vardi, Benu Woodsidu, Aleksandru Ćapinu in Damirju Markoti je Bertans šesti igralec, ki je letos zapustil Olimpijo. Foto: ABA Photo
V primeru Jana Veselya se je odhod k Partizanu izkazal za pravo potezo. Čeh je zdaj član Washington Wizardsov. Foto: EPA
Jan Vesely
Jan Vesely je eno leto preživel pri Slovanu, kjer v članski ekipi ni dobil prave priložnosti. Blestel je sicer v mladinski selekciji, ki je takrat premočno osvojila državni naslov. Foto: Drago Perko

19-letnik, ki velja za enega najbolj nadarjenih igralcev v Evropi, je med lansko sezono prišel v zmajevo gnezdo. Sprva ni dobil veliko priložnosti, a vsakokrat, ko je stopil na parket, je pokazal razkošen talent. Pred letošnjo sezono se je na reprezentančnih pripravah za Eurobasket poškodoval. Tako na začetku ni veliko igral, a po odhodu nekaterih nosilcev igre je postal eden ključnih mož zmajev. Pred novim letom pa je tudi njemu dokončno prekipelo. Med prazniki je spakiral, zapustil slovensko prestolnico in hitro našel nov klub: "Nabralo se je več manjših stvari in razlogov. Seveda so bile razlog tudi finance. Pomagati moram svoji družini in zaradi tega je bil to glavni razlog, da sem zapustil Olimpijo."

Bertans zadovoljen s Filipovskim
Kljub dobrim igram, ki jih je prikazal v zadnjem obdobju, je Bertans, ki ga je lani na naboru Lige NBA Indiana izbrala za 42. po vrsti, prepričan, da bi ob prihodu novih dveh košarkarjev v zmajevo gnezdo prav on igral manj: "Olimpija je zdaj dobila nove igralce in mislim, da bi, če bi ostal, igral manj, kot sem. Mislim, da sem se odločil pravilno."

"Sašo Filipovski je dober trener. On seveda ni bil razlog, da sem odšel. Zadovoljen sem bil z njegovim delom. Treningi so mi bili všeč," je bil s trenerjem Sašom Filipovskim zadovoljen Davis, ki se je brez težav privadil tudi na igranje na položaju krilnega centra. 208 centimetrov visokemu Latvijcu sicer bolj ustreza položaj "trojke": "Moral sem igrati zaradi moštva. Seveda se bolje počutim na krilu, kjer igram že vso svojo kariero. Imeli smo le enega krilnega centra in zato sem moral pomagati tudi na tem položaju. S tem nimam težav in sem se navadil tako na igro na "štirici" kot tudi na krilu."

Partizan idealen za mlade košarkarje
Partizan slovi po delu z mladimi igralci, ki hitro dobijo priložnost za dokazovanje tudi v Evroligi. Prav zato se je Bertans odločil za prihod v vrste petkratnega zmagovalca jadranske lige: "Med ponudbami je bil Partizan edini evroligaški klub. Tudi zato sem se odločil zanj. Vem, da je to pravi klub za mlade igralce, da napredujejo in postanejo vrhunski. Bile so tudi druge ponudbe, a naj to ostane med mano in agentom."

Črno-beli imajo tudi letos izjemno mlado zasedbo. Izstopata le izkušena Dušan Kecman in Petar Božić. Beograjčani so se že v preteklosti navdušili nad Bertansom, a je bila Olimpija konkretnejša in veliki up latvijske košarke je odšel v Ljubljano. Hitro, ko je Davis zapustil zmaje, so v vodstvu Partizana navezali stik z njim.

Partizan šel takoj v "akcijo"
"Takoj ko je Bertans prekinil sodelovanje z Olimpijo in se je pojavil na tržišču, smo reagirali. Ko sem vodil mlajše srbske selekcije sem na prvenstvih igral proti Bertansu, tako da sem imel že izkušnje z njim. Že od takrat smo ga spremljali. Vedeli smo, kakšne odlike ima in za kako dobrega igralca gre. Nato je odšel v Olimpijo. Mi tedaj nismo bili v igri. Po letu dni je torej prekinil sodelovanje z Olimpijo. Ne vem, kakšen je bil razlog. V trenutku, ko se je pojavil na tržišču, smo se odzvali. Ni edini kakovostni mladi igralec, ki ga imamo. V ekipi imamo nekaj odličnih mladih košarkarjev, nekaj zelo perspektivnih pa še čaka, da pride v prvo moštvo. Za naprej imamo v načrtu, da sestavimo kakovostno mlado ekipo z dvema ali tremi močnimi okrepitvami,"
je nekakšen načrt za prihodnje sezone razkril trener srbskih prvakov Vlada Jovanović.

Z 38-letnim strokovnjakom Bertans o svojih vlogi sicer še ni govoril. Kljub vsemu pa je jasno, da pri Partizanu nanj resno računajo. "S trenerjem nisva govorila o moji vlogi. Vse bo odvisno le od mene, kako bom igral in kako se bom izkazal na treningih. Nisem ga vprašal, koliko minut bom igral. To bo odvisno mojega dela. Zavedam se, da me čakajo dolgi in naporni treningi. Glavna želja in cilj sta, da napredujem in postanem boljši igralec," je povedal Bertans.

Bertans po stopinjah Veselyja
Slovenska košarka je tako (pre)hitro izpustila še enega izjemno nadarjenega košarkarja. Odhod Bertansa je nekakšen "deja vu", saj je pred slabimi štirimi leti podobno Ljubljano zapustil Jan Vesely. Češki biser je tedaj iz Slovana odšel prav tako k Partizanu. Pod taktirko Aleksandra Sekulića niti v slovenskem državnem prvenstvu ni dobil veliko priložnosti, že v naslednji sezoni pa mu je Duško Vujošević namenil kar zajetno minutažo. Kmalu je Vesely postal nosilec igre Partizana in med najbolj zasluženimi za osvojitev Lige ABA, državnega prvenstva in tudi uvrstitve na Final Four. Na lanskem naboru Lige NBA je Washington Veselyja izbral kot šestega po vrsti .