Bo nova večnamenska dvorana Portoval res zgrajena? Pred 3 tedni je Muhič že odpovedal projekt, zdaj pa vliva novega upanja. Foto: Sadar+Vuga
Bo nova večnamenska dvorana Portoval res zgrajena? Pred 3 tedni je Muhič že odpovedal projekt, zdaj pa vliva novega upanja. Foto: Sadar+Vuga
Portoval
Novo mesto bi moralo gostiti eno izmed štirih predtekmovalnih skupin EP-ja v košarki 2013. Foto: Sadar+Vuga

Na ponedeljkovi seji novomeškega mestnega sveta je bil zajeten del zasedanja namenjen usodi večnamenske dvorane Portoval, za izgradnjo katere razpis ni uspel. Zaradi tega se je pred tremi tedni pojavilo vprašanje, ali bo Novo mesto lahko gostilo Evropsko prvenstvo 2013, ki bo v Sloveniji.

Župan Alojzij Muhič se je v ponedeljek udeležil sestanka na ministrstvu, kjer je ponovil, da se Novo mesto trudi za pridobitev začasnega gradbenega dovoljenja, s katerim bi bilo omogočeno črpanje državnih in drugih sredstev na razpisih.

Do odobritve sredstev še dolga pot
"Pobuda je bila podana s strani ministrstva in košarkarske zveze, ki sta sodelovala na tem
sestanku, da nadaljujemo s pridobivanjem gradbenega dovoljenja, ki je osnova za pridobitev
sredstev iz državnega proračuna,"
je svetnikom stanje obrazložil Muhič.

"Druge izbire v tem trenutku nimamo. Do odobritev sredstev je še dolga pot, in dokler ne bomo imeli stoodstotno postavljene finančne konstrukcije, ne bomo šli v izvedbo projekta. Če bodo sredstva, bomo k temu pristopili, če pa jih ne bo, pa ne bomo pristopili. Stroški občine do takrat so 170 tisoč evrov za spremembo namembnosti zemljišča, ki ga moramo plačati državi. To bomo plačali takrat, ko bodo zagotovljena sredstva v občinskem proračunu," je župan še obrazložil, kakšne so možnosti in kolikšni so stroški Novega mesta.

Brez Novega mesta ogrožen EP 2013
Župan je svetnikom tudi potrdil, da so se obrnili na več uspešnih dolenjskih podjetih, med njimi tudi na farmacevtskega velikana Krko, ki naj bi privolila v sofinanciranje gradnje dvorane, ki je potrebna za nemoteno izpeljavo Eurobasketa 2013. Največja ovira za izpeljavo največje športne prireditve v Sloveniji so ravno težave z ustreznimi dvoranami.

Novomeški farmacevti so previdni z besedami in bolj malo izdajo. "V Krki že od vsega začetka podpiramo zamisel o ustrezni večnamenski dvorani v Novem mestu, ki jo vidimo kot sestavni del infrastrukture v našem prostoru. Naše stališče glede tega se ni spremenilo," se glasi odgovor službe za odnose z javnostmi.
Po odpovedi Novega mesta, so se pojavile težave tako v Kopru kot na Ptuju. Z odpovedjo zimske univerzijade v Mariboru pa je novi minister za šport Žiga Turk tudi opozoril KZS, naj bo zmerna pri prireditvi in naj dobro premisli o nujnosti in smiselnosti investicij. "Med projektoma je kljub temu veliko razlik, tako v organizaciji kot promociji, ki jo prinašata Sloveniji. Proračun ni vreča brez dna in zavedati se moramo, da imajo druge stvari prednost," je pred tednom dni povedal Turk, predtem pa je vlada že ocenila, da sta dvorani v Novem mestu in na Ptuju nerealni.