Izid med Krko in Olimpijo je letos 2:2, a so Novomeščani osvojili pokal, obenem pa na začetku sezone tudi superpokal. Foto: www.alesfevzer.com
Izid med Krko in Olimpijo je letos 2:2, a so Novomeščani osvojili pokal, obenem pa na začetku sezone tudi superpokal. Foto: www.alesfevzer.com
Mirko Mulalić
Mirko Mulalić v Ligi za prvaka dosega skoraj 12 točk na tekmo, zadnji dve pa je zaradi lažje poškodbe izpustil. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič
Klemen Prepelič je s skoraj 18 točkami na tekmo v povprečju drugi strelec Lige za prvaka. Foto: www.alesfevzer.com

Najboljša slovenska kluba imata vsak po en poraz, trenutno pa so v prednosti Ljubljančani, ki so prvo medsebojno tekmo v letošnji sezoni državnega prvenstva v Stožicah dobili z 88:86. Novomeščani so dobili vsa preostala srečanja drugega dela, zmaji pa so presenetljivo še drugič v sezoni morali premoč priznati Zlatorogu v Laškem. "Tekma za obe ekipi veliko pomeni. Gre za najboljše izhodišče pred končnico. Oboji si želimo tega prvega mesta. Zagotovo bo zanimivo, saj bo zmagovalni naboj pri obeh zelo visok," je pred derbijem povedal Mirko Mulalić.

Tekmo, ki bo v soboto ob 18.15, si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

To bo peti letošnji medsebojni obračun. Zdaj je izid v zmagah 2:2, Krka je dobila eno tekmo v Ligi ABA in superpokal, Olimpija pa v Ligi ABA in v državnem prvenstvu. Zadnji dvoboj je bil pred tremi tedni, ko je bil Mulalić z 18 točkami za Malcolmom Armsteadom (25) drugi najboljši gostujoči strelec: "Veliko se ni spremenilo od prve tekme. Večjih skrivnosti med nami ni že vso sezono. Oboji smo morali poskrbeti, da si nismo privoščili nobenega 'kiksa'. Po porazu v Stožicah si ga predvsem mi nismo smeli dovoliti. Olimpiji se je zgodil tisti v Laškem, tako da gremo izenačeni v ta derbi."

Hukić steber ekipe državnih prvakov
27-letni Ljubljančan je zaradi poškodbe izpustil zadnji dve tekmi, vendar je bil že v sredo v postavi in ga preventivno Aleksandar Džikić ni poslal na parketu, v soboto pa bo eden najnevarnejših Krkinih strelcev z razdalje že pripravljen. Nekaj težav pa zato slovenskim prvakom povzroča poškodba kapetana in enega ključnih mož Jasmina Hukića: "Žal je prišlo do nove poškodbe Hukića, ki je izjemno pomemben v našem moštvu. To je sicer na srečo edina poškodba v naši ekipi. Vsi drugi smo zdravi. Odsotnost Hukića se bo poznala, saj je steber našega moštva, a brez tistih, ki jih ni, je treba igrati."

Prednost domačega igrišča se vedno ni izkazala za odločujočo, čeprav pa je na primer letos Olimpija dobila obe domači tekmi proti Krki, ki je tudi slavila v svojem Štuklju. "Vsaka ekipa si želi priboriti eventualno tri domače tekme v finalu. To je velika prednost, lahko pa tudi psihološka obremenitev. Čeprav je Krka lani imela prednost domačega parketa, ni veliko manjkalo, pa bi Olimpija postala prvak. Na koncu je sicer Krki uspelo. Vsak si želi to prednost, a na koncu to tudi ni vse," je dodal Mulalić.

Olimpija lahko optimistično odhaja v Novo mesto
Drugi ljubljanski strelec je bil na zadnji medsebojni tekmi Prepelič, ki je dal 22 točk, v zadnjem času pa je v izjemno dobri formi: "Zagotovo je to v tem delu najbolj pomembna tekma za obe moštvi. Vemo, kaj nam prinaša. Obenem neposredno uvrstitev v Ligo ABA in – kar je še pomembneje – prednost domačega terena. Mislim, da smo na zadnjih treh tekmah tako v napadu kot tudi v obrambi pokazali, da smo v dobri formi in da lahko optimistično pričakujemo ta obračun."

"Poraz v Laškem je pomenil določeno streznitev, čeprav ta ekipa ni muha enodnevnica. Ima sedem kakovostnih igralcev, ki so že nekaj let prisotni na najvišji ravni slovenske košarke. Je bila streznitev in spodrsljaj, a kakor koli že, bi v Novem mestu praktično morali zmagati," je pristavil 22-letni branilec, ki se prav tako zaveda, kaj Hukić pomeni za nasprotno moštvo: "Krka je s Hukićem povsem druga ekipa. On je tisti, ki povezuje vse skupaj. Poleg tega je tudi druga napadalna opcija za Armsteadom. Vendar, kot je dejal Memi, se moramo mi obremenjevati le z našo igro, z našim napadom in obrambo, gledati le na svoje napake … Imamo dovolj kakovosti za to."

Zmaji hitro osvojili Bečirovićev sistem
Prle
je trenutno glavni adut Memija Bečirovića, pod vodstvom sokrajana iz Slovenske Bistrice pa konstantno dobro igra: "Ta konstanta je plod dobrega treninga in zaupanja trenerja. Memi je razdelil vloge. Ve se, kdo pije in kdo plača. Z izjemo tekme v Laškem in tiste v Szolnokiju, ki smo jo izgubili v zadnji sekundi, smo vse dobili. To sta edina poraza v skoraj dveh mesecih, kar je z nami. Naredil je dober sistem, ki smo ga hitro osvojili. Gremo iz tekme v tekmo, posamične pred
stave pa so le del teh ekipnih uspehov."

"Globoko pri sebi sem tudi v Turčiji vedel, česa sem sposoben in da sem tudi tam napredoval, čeprav nisem imel takšne minutaže. Sem pa vsak dan treniral z igralci, ki so bili na najvišji ravni turške košarke. V sebi sem vedel, da je le vprašanje časa, kdaj bom pokazal ta napredek. Vmes so bili znaki prebujanja, a je bilo to le eno ali dve tekmi, pa je potem znova sledila slabša tekma. Zdaj se kaže ta konstanta, kar pa je, kot sem dejal, plod trdega dela," je povedal Prepelič, ki se je v prestolnico vrnil z jasnim ciljem – osvojiti naslova prvaka: "Nedvomno sem v Ljubljano prišel po te minute in konec koncev v sicer kratki karieri nimam še naslova državnega prvaka. To je velika želja. Bil sem že pri Olimpiji, imel to priložnost, a smo na žalost izgubili. To je primarni cilj."

Liga za prvaka, 7. krog, sobota ob 18.15:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Ob 19.00:
TAJFUN - ROGAŠKA

Ob 20.00:
ZLATOROG LAŠKO - GROSBASKET

Lestvica:                           
UNION OLIMPIJA             6  5 1 11
KRKA                       6  5 1 11
ROGAŠKA                    6  3 3  9
TAJFUN                     6  2 4  8
ZLATOROG LAŠKO             6  2 4  8
GROSBASKET                 6  1 5  7