LeBron James in Stephen Curry sta se junija pomerila v finalu. Tudi v letošnji sezoni sta Cleveland in Golden State med glavnimi favoriti. Foto: Reuters
LeBron James in Stephen Curry sta se junija pomerila v finalu. Tudi v letošnji sezoni sta Cleveland in Golden State med glavnimi favoriti. Foto: Reuters
Goran Dragić in Mike Muscala
Goran Dragić je julija podpisal bogato petletno pogodbo. V žep bo pospravil kar 90 milijonov zelencev. Foto: EPA
Saša Vujačić in Avery Bradley
Saša Vujačić je z LA Lakersi v letih 2009 in 2010 osvojil dva naslova. V New Yorku ga bo vodil Derek Fisher, predsednik pa je Phil Jackson. Foto: EPA
Blake Griffin in Tim Duncan
Tim Duncan bo 25. aprila dopolnil 40 let. Njegov veliki cilj je šesti prstan. Foto: EPA
Doc Rivers in DeAndre Jordan
DeAndre Jordan se je odločil, da zavrne Dallas in podaljša s Clippersi. Foto: EPA
Beno Udrih in Dennis Schröder
Beno Udrih ima ogromno izkušenj v Ligi NBA. Foto: EPA
Kobe Bryant
Kobe Bryant bo odigral že 20. sezono v Ligi NBA. Bo to njegova zadnja? Foto: EPA
Kevin Love
Kevin Love se je poškodoval že v prvem krogu končnice proti Bostonu. V finalu so ga Cavaliersi zelo pogrešali. Foto: EPA
David Blatt
David Blatt se je hitro dokazal v Ligi NBA, letos ga zanima le šampionski prstan. Foto: Reuters
Derrick Rose
Derrick Rose bo sezono začel z zaščitno masko. Od njegovega zdravja je odvisen uspeh Chicaga. Foto: EPA
Dwyane Wade
Dwyane Wade je julija podpisal enoletno pogodbo, prejel bo 20 milijonov ameriških dolarjev. Poleti bo znova prosti igralec. Foto: EPA
Mike Budenholzer in Dennis Schröder
Mike Budenholzer, ki je Atlanto popeljal v finale Vzhoda, je bil aprila izbran za trenerja leta. Foto: EPA

V zadnjem desetletju je na Zahodu več kakovostnih ekip, čeprav so tudi ekipe z Vzhodne konference osvajale naslove. V zadnjih letih se je tehtnica še bolj prevesila na Zahod, kjer je zelo malo povprečnih ekip, na Vzhodu pa je manj kot 40 zmag dovolj za preboj med elitno osmerico.
Dragić in Udrih po končnico, nov izziv za Vujačića
Slovenija bo imela v novi sezoni tri predstavnike. Goran Dragić bo ob Chrisu Boshu in Dwyanu Wadu motor igre Miamija. Poleti si je "Gogi" spočil, saj ni igral na evropskem prvenstvu. Zelo si želi zaigrati v končnici, saj je bil predlani v Phoenixu in v lanski sezoni v Miamiju zelo blizu.
Beno Udrih se je ustalil v Memphisu, saj bo pri Grizlijih začel tretjo sezono, skupaj pa že dvanajsto v Ligi NBA. Saša Vujačić se je po evropski avanturi vrnil v najmočnejšo ligo na svetu, v New Yorku ga bo vodil nekdanji soigralec pri LA Lakersih Derek Fisher. Knicksi so lani dobili le 17 tekem, tudi letošnje moštvo pa ne obeta končnice.
Dragić je imel na pripravljalnih tekmah povprečje 6,7 točke in 3,7 podaje na tekmo. Udrih, ki si je vmes poškodoval gleženj, je zbral pet točk v povprečju, Vujačić pa 8,4 točke.
Kerra bo začasno nadomestil Walton
Lani je Golden State na krilih izjemne naveze "Splash Brothers" osvojil naslov. V letošnji sezoni jih bodo vsi želeli vreči s prestola, Stephen Curry, Klay Thompson in druščina pa imajo drugačne načrte. Ohranili so zmagovito postavo, le David Lee je odšel v Boston. Trener Steve Kerr je moral poleti na dve operaciji hrbta, zato še nekaj časa ne bo v pogonu. Ekipo bo vodil njegov pomočnik, 35-letni Luke Walton. Že na uvodni tekmi se bo srečal z Alvinom Gentryjem, ki je bil lani glavni pomočnik Kerra, zdaj pa je glavni trener New Orleansa. Večina igralcev je v najboljših letih, le Andrew Bogut in MVP junijskega finala Andre Iguodala sta veterana.
Aldridge in West veliki okrepitvi San Antonia
San Antonio je za številne celo glavni favorit za naslov. Spursi so se 18-krat zapored prebili v končnico, večkrat so bili že odpisani, a so se vedno vrnili še močnejši. Tim Duncan, Tony Parker in Manu Ginobili nikakor niso za odpis, ključno bo zdravje, saj imajo v povprečju kar 36,6 leta. Duncan bo ob koncu rednega dela dopolnil celo 40 let. MVP finala leta 2014 Kawhi Leonard je velik specialist za obrambo, poleti pa je prišel še peti redni udeleženec tekme zvezd LaMarcus Aldridge.
David West je imel možnost, da podaljša pogodbo z Indiano, prejel bi 12,2 milijona ameriških dolarjev na sezono. Izbral je Spurse za 1,4 milijona, saj si želi osvojiti prstan. Odšli so Marco Belinelli, Tiago Splitter, Aron Baynes in Cory Joseph. Gregg Popovich je sprejel nov izziv, po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru drugo leto bo prevzel ameriško reprezentanco. Na klopi Spursov ima tudi odlično pomočnico, Becky Hammon je vodila San Antonio do zmage na poletni ligi v Las Vegasu.
Z Lawsonom Houston še nevarnejši
Houston se je maja prvič po 18 letih prebil v finale Zahoda, kjer pa je moral priznati premoč Golden Statu. Rocketse je okrepil spretni Ty Lawson, ki bo razbremenil Jamesa Hardna. Lani je Dwight Howard izpustil polovico rednega dela in tudi v končnici ni prevladoval, zato ima še precej rezerve. V zadnjih dveh sezonah je Houston izmed vseh ekip v ligi največ metal za tri točke, trener Kevin McHale pa se zaveda, da v ključnih trenutkih odloča obramba, Trevor Ariza je pravi specialist.
Clippersi z zelo izkušeno zasedbo
Los Angeles Clippersi so bili že v prejšnji sezoni favoriti številnih, izločili so San Antonio s 4:3 v zmagah, nato pa zapravili vodstvo s 3:1 proti Houstonu. Chrisu Paulu, Blaku Griffinu in DeAndreju Jordanu (najprej je podpisal za Dallas, a si nato premislil in podaljšal) so dodali Paula Piercea, Josha Smitha in Lancea Stephensona. Doc Rivers ima na razpolago izjemno dolgo klop, povprečna starost ekipe pa je več kot 30 let.
Grizlijem manjka ostrostrelec
Memphisu je uspelo zadržati Marca Gasola, ki bo v tej sezoni prejel 19 milijonov zelencev. Sprememb je bilo malo. Odšel je Kosta Koufos, prišla sta Matt Barnes in Brandan Wright. Gasol in Zach Randolph tvorita udarno navezo pod košem, Grizliji dosegajo kar 47 točk na tekmo iz rakete, kar je največ v ligi. Manjka jim ostrostrelec, lani je Golden State v polfinalu Zahoda skušal zapirati raketo, ostalo je veliko prostora, a izrazitih strelcev od daleč Memphis nima.
Gentry bo skušal pospešiti igro Pelikanov
New Orleans si je v pretekli sezoni zagotovil končnico zadnji večer rednega dela sezone. Po porazu proti Warriorsom z 0:4 je moral oditi Monty Williams, prišel je Alvin Gentry. Ekipa je zgrajena okoli zvezdnika Anthonyja Davisa, ki je poleti podpisal novo bogato pogodbo. Gentry obljublja hitrejšo igro in boljšo obrambo.
Nowitzki s številnimi novimi soigralci
Lastnik Dallasa Mark Cuban je še vedno besen, ker si je DeAndre Jordan premislil in ni prišel k Mavericksom. Dirk Nowitzki je že precej v letih, kar se je pokazalo tudi na evropskem prvenstvu v Berlinu, ko so Nemci izpadli v predtekmovanju. Odšli so Rajon Rondo, Tyson Chandler, Richard Jefferson, Monta Ellis in Al-Farouq Aminu. Zamenjali so jih Deron Williams, Wesley Matthews, Jeremy Evans in Zaza Pachulia.
Ključna sezona za Duranta
Oklahoma je v pretekli sezoni ostala brez prvega zvezdnika. Štirikratni najboljši strelec lige Kevin Durant je zaradi poškodbe stopala izpustil kar 55 tekem, tako da Russell Westbrook sam ekipe ni mogel pripeljati do končnice. Razočaranje je bilo ogromno, trener Scott Brooks je moral oditi, novi strateg je Billy Donovan. Poleti bo Durant prosti igralec in težko ga bo zadržati, če letošnja sezona ne bo uspešna.
Bo Kobe odigral zadnjo sezono?
Kobe Bryant je najboljši zaslužkar v Ligi NBA, letos bo v žep pospravil kar 25 milijonov ameriških dolarjev. LA Lakersi so daleč od stare slave, lani so dobili le 21 tekem, najmanj v zgodovini kluba. Trener Byron Scott želi razviti talente. D'Angelo Russell je bil drugi izbor na naboru, Julius Randle si je lani poškodoval kolena že na uvodni tekmi, Jordan Clarkson pa je prikazal odlične igre. Poleti bodo imeli Lakersi med vsemi ekipami v Ligi NBA na voljo največ prostega denarja.


Tudi v Miamiju LeBronu ni uspelo v prvi sezoni
LeBron James je junija doživel že četrti poraz v finalni seriji, v Ohio pa se ni vrnil po druga mesta. Njegov veliki cilj je prstan s Konjeniki, ki še nikoli niso osvojili naslova. Tudi v Miamiju se ni začelo po načrtih, saj je leta 2011 finale dobil Dallas z izjemnim Dirkom Nowitzkim. Vročica je nato v naslednjih dveh sezonah osvojila naslov, a zadnji dve sezoni sta se znova končali z grenkim priokusom za Jamesa.
Lani so se Cavaliersi še lovili, sezono so začeli izjemno slabo (19 zmag in 20 porazov), sledilo je 34 zmag do konca rednega dela in odlične predstave v končnici, kjer so pometli s tekmeci na Vzhodu, v finalu pa zapravili vodstvo z 2:1 v zmagah. James vsega ni mogel storiti sam proti Golden Statu, Kevin Love je moral na operacijo ramena, Kyrie Irving pa na operacijo kolena. V novi sezoni imajo še večji motiv, čeprav je James zaradi bolečin v hrbtu prejel injekcijo in šele v nedeljo znova začel treninge po dvotedenskem počitku.
Trener David Blatt je lani spoznal zakonitosti Lige NBA, tudi letos bo imel na voljo močno moštvo. Mo Williams in Richard Jefferson sta nadomestila Shawna Mariona in Mika Millerja. Vodstvu kluba je po dolgotrajnih pogajanjih uspelo podaljšati pogodbo s Tristanom Thompsonom. Celotni stroški za igralski kader v sezoni 2015/16 naj bi znašali ogromnih 170 milijonov ameriških dolarjev.
Pod košem se je zelo poznala odsotnost Andersona Varejaa, ki si 23. decembra lani proti Minnesoti strgal ahilovo tetivo. 211 cm visoki Brazilec je izjemen skakalec in z njim Cavaliersi ne bodo več imeli šibke točke. Iman Shumpert bo zaradi poškodbe zapestja počival najmanj do januarja.
Biki potrebujejo Gasola v formi z evropskega prvenstva
V torek Cleveland na otvoritveni tekmi sezone gostuje v United Centru. V Chicagu ni bilo sprememb v igralskem kadru, zato pa je novi trener Fred Hoiberg. Tom Thibodeau je moral oditi po grenkem porazu proti Clevelandu v polfinalu Vzhodne konference, potem ko so Biki vodili z 2:1 v zmagah, vendar so brez poškodovanega Pauja Gasola izgubili preostale tri tekme.
Španec je blestel na septembrskem evropskem prvenstvu v Lillu, ko je bil izbran za najboljšega igralca. Njegova predstava proti Franciji je bila dih jemajoča in s take pričakujejo od veterana tudi v letošnji končnici. Derrick Rose se je poškodoval že prvi dan priprav na novo sezono. Na treningu je z enega izmed dvobojev izšel z zlomom kosti očesne votline, a je že v petek zaigral na zadnji pripravljalni tekmi proti Dallasu. Na uvodu v sezono bo igral z zaščitno masko. Rose je bil MVP rednega dela leta 2011, od takrat pa se ves čas bori z različnimi poškodbami. Od zadnjih 312 tekem jih je odigral le 100.
Hoiberg mora prebuditi Joakima Noaha, ki je v zadnji sezoni razočaral. Mike Dunleavy je moral na operacijo hrbta, vrnil naj bi se šele v drugi polovici rednega dela. Doug McDermott, ki je blestel na poletni ligi v Las Vegasu, ga bo skušal nadomestiti.
Po lanskem polomu imajo v Miamiju znova visoke cilje
Chris Bosh je lani odigral le 44 tekem rednega dela. Prva peterka Miamija naj bila Goran Dragić, Dwyane Wade, Luol Deng, Bosh in Hassan Whiteside. Lani Erik Spoelstra niti na eni tekmi ni imel na voljo te postave. Prišla sta Gerald Green in Amare Stoudemire. Ekipa ima dovolj kakovosti vsaj za polfinale Vzhoda. To bi bil velik korak naprej po 10. mestu v pretekli sezoni, kar je pomenilo ogromno razočaranje, saj je Vročica med letoma 2011 in 2014 štirikrat zapored igrala v velikem finalu, vendar takrat je ekipo vodil James.
Hawksi bodo težko ponovili lanski uspeh
Lani je Atlanta dobila kar 60 tekem v rednem delu. Mike Budenholzer je prejemal pohvale z vseh strani, po novem pa ni več le trener, ampak tudi športni direktor kluba. Hawksi so se že osemkrat zapored prebili med najboljšo osmerico na Vzhodu, kar je najdaljša serija, v ligi ima daljši niz le San Antonio. Lani so imeli težave pod obročema, zato je prišel Tiago Splitter. Paul Millsap je podaljšal pogodbo. Atlanta je močna na branilskih položajih, v začetni postavi sta Jeff Teague in ostrostrelec Kyle Korver, s klopi pa prihaja Dennis Schröder. Tudi v letošnji sezoni so kandidati najmanj za konferenčni polfinale, težko pa je verjeti, da bi lahko konkurirali Clevelandu in Chicagu. Cavaliersi so maja pometli s Hawksi v finalu Vzhoda.
Torontu ne gre v končnici
Toronto blesti v rednem delu, v atlantski diviziji je bil razred zase (49 zmag), a v končnici je zgodba drugačna. Poraz z 0:4 proti Washingtonu je pomenil veliko razočaranje. Težava je bila obramba in to naj bi izboljšal DeMarre Carroll, ki je prišel iz Atlante. Ljubljenec občinstva v Air Canada Centru Amir Johnson se je preselil v Boston, najboljši šesti igralec lige v lanski sezoni Lou Williams pa je okrepil Lakerse. Trener Dwane Casey gradi okoli Kyla Lowryja in Demarja DeRozana.
Pierce zapustil Wizardse
Washington je dve leti zapored prišel do polfinala Vzhoda, apetiti pa so hitro narastli. John Wall in Bradley Beal sta navduševala v končnici, v ključnih trenutkih pa je blestel Paul Pierce, a veteran se je preselil k LA Clippersom. Prišli so Jared Dudley, Alan Anderson in Gary Neal.
Veliko igralcev se je s komisarjem lige Adamom Silverjem pogovarjalo o možnosti zmanjšanja števila tekem, predlog je 66 tekem rednega dela namesto 82. Lastniki seveda niso navdušeni. Še bolj vroča debata se obeta leta 2017, ko začne veljati nova televizijska pogodba v vrednosti neverjetnih 24 milijard ameriških dolarjev. Igralci bodo imeli še večje apetite, a Silver je optimističen, da ne bo novega "lockouta".