Cska je nazadnje slavili leta 2008, ko je bil v postavi Matjaž Smodiš. Foto: EPA
Cska je nazadnje slavili leta 2008, ko je bil v postavi Matjaž Smodiš. Foto: EPA
Nando de Colo je prvi strelec Evrolige ter MVP rednega dela in zaključnega turnirja. V finalu je dosegel 22 točk, od tega 10 v podaljšku. Foto: EPA
Miloš Teodosić je v sedmem finalu le dočakal svoj veliki trenutek. Foto: EPA
Dmitris Itoudis je unovčil izkušnje, ki jih je dobil kot dolgoletni pomočnik Željka Obradovića pri Panathinaikosu. Foto: EPA

Nazadnje so bili na vrhu pred osmimi leti.
Kakšen finale, kakšna drama! Rusi so pred zadnjo četrtino še vodili za 16 točk, toda Turki so iz minute v minuto topili prednost in v zadnji minuti prišli do izenačenja. 20 sekund pred koncem so celo povedli, vendar je dve sekundi pred koncem podaljšek izsilil Viktor Hrijapa.

V podaljšku je ključno vlogo odigral MVP letošnje sezone in zaključnega turnirja Nando de Colo, ki je bil z 22 točkami prvi strelec srečanja. Odlično predstavo je prikazal Miloš Teodosić (19 točk, 7 podaj, 5 skokov), ki je v sedmem finalu le prišel do prvega naslova. Pri Fenerbahčeju je bil s 17 točkami prvi strelec Bobby Dixon. Ekpe Udoh (11 skokov), Pero Antić in Luigi Datome so vknjižili po 16 točk.

Učenec premagal učitelja
Trenerju Fenerbahčeja Željku Obradoviću ni uspelo pripeljati Turkov do prvega naslova v Evroligi. Najtrofejnejši evropski trener ostaja pri osmih naslovih, se pa prvega veseli trener CSKA-ja Dimitris Itoudis, dolgoletni pomočnik Obradovića pri Panathinaikosu.

Vrhunec evropske klubske košarkarske sezone je postregel z izjemno razburljivo tekmo, čeprav je po prvem polčasu kazalo, da se Rusov ne da zaustaviti. Turki so se držali Moskovčanov do 14. minute, ko je bil izid izenačen na 26, potem pa se je začel kazačok.

Teodosić tvorec velike prednosti CSKA-ja
V glavni vlogi je bil Teodosić, ki je začel tekmo na klopi, v nadaljevanju pa je v 15 minutah prvega dela vknjižil 10 točk, 4 skoke in 3 podaje. Fenerbahče je ob izvrstni obrambi CSKA-ja v zadnjih sedmih minutah uvodnega polčasa dosegel le še štiri točke. CSKA je polčas zaključil z delnim izidom 13:0 in odšel na odmor s prednostjo 20 točk - 50:30.

Vesely zgrešil prvih deset prostih metov
Tudi v tretji četrtini ni kazalo na preobrat. Kljub obupnim poskusom Obradovićevih varovancev, se je razlika neprestano vrtela okoli 15 točk. Tragična figura je bil predvsem Jan Vesely, ki je zgrešil deset prostih metov, preden je zadel enajstega.

Oživela ruska tragedija izpred štirih let
V zadnji četrtini se je Obradović odločil, da Veselyja posedi na klop in pod obroč pošlje Udohuja. Turki so začeli zadevati, Rusi pa so kar naenkrat padli, kot da bi oživel finale leta 2012, ko so proti Olympiacosu zapravili 17 točk prednosti in izgubili. Prednost so zapravili tudi tokrat. Dve ključni trojki je zadel Bobby Dixon, drugo za izenačenje na 81 40 sekund pred koncem. Kostas Sloukas je v naslednjem napadu De Coloju odvzel žogo, nad njim pa je bil napravljen prekršek. Zadel je oba prosta meta za prvo vodstvo Fenerbahčeja po sedmi minuti tekme. V kaotičnem zadnjem napadu je De Colo zgrešil trojko, a je Ruse s skokom in košem rešil Viktor Hrijapa (10 točk, 5 skokov).

10 točk De Coloja v podaljšku
V podaljšku je stvari v svoje roke prevzel prvi strelec Evrolige De Colo, ki je samo v tem delu igre dosegel 10 točk. Prvi je v dodatnih petih minutah izza črte zadel Sloukas, Fenerbahče pa je bil v prednosti do izida 88:87. Odločitev je padla, ko so Moskovčani dosegli šest točk zapored, od tega jih je francoski MVP prispeval štiri, za neulovljivih 97:91.

Evroliga, turnir Final four, Berlin
Finale:
CSKA MOSKVA - FENERBAHČE
* 101:96 (22:20, 28:10, 19:23, 14:30)
De Colo 22 in 7 podaj, Teodosić 19, 7 podaj in 5 skokov, Hines 15, Higgins 12, Voroncevič 11, Hrijapa 10; Dixon 17, Udoh (11 skokov), Antić in Datome po 16, Sloukas 10.
* - po podaljšku

Za 3. mesto:
LOKOMOTIV KUBAN - LABORAL KUTXA
85:75 (20:16, 20:26, 21:11, 24:22)
Delaney, Broekhoff po 21, Zubkov 11; Adams 25, Bertans 13, Blažič 8 (met 3/7) in 3 skoki v 20 minutah.