Vse od leta 2005 ima košarkarska reprezentanca bučno podporo. Pričakovati je, da bo enako tudi v Zagrebu. Foto: Aleš Fevžer
Vse od leta 2005 ima košarkarska reprezentanca bučno podporo. Pričakovati je, da bo enako tudi v Zagrebu. Foto: Aleš Fevžer
Zagreb Arena
Zagreb bo poleg Berlina, Rige in Montpellierja gostil eno izmed predtekmovalnih skupin, zaključni boji pa bodo v Lillu. Foto: MMC RTV SLO

"Le upam, da na tekmi ne bo več makedonskih navijačev kot slovenskih, saj Makedonci napovedujejo, da jih v Zagreb pride okoli 5.000. Enako pa se Hrvati bojijo, da na medsebojni tekmi ne bo več Slovencev," je na novinarski konferenci povedal Erjavec. Zanimanje slovenskih ljubiteljev košarke je razumljivo veliko. Reprezentanca bo imela tako rekoč skoraj enako bučno podporo, kot jo je imela na domačem evropskem prvenstvu, obenem pa bo izbrana vrsta na turnirju naskakovala visoko uvrstitev, ki bi prinesla tudi olimpijsko vozovnico za Rio oziroma mesto v kvalifikacijah za igre v Braziliji. Za zdaj so organizatorji za slovenske navijače na medsebojni tekmi sicer omejili število vstopnic na 3.000.

Prve vstopnice na voljo že v sredo
Vstopnice za turnir, ki bo od 5. do 20. septembra, se bodo začele prodajati v sredo. Najprej gredo v prodajo paketi vstopnic za vseh pet tekem Slovenije v prvem delu. V Zagrebu se bo vrsta Jureta Zdovca najprej pomerila s Hrvaško, nato Gruzijo, Nizozemsko, Grčijo in Makedonijo. Skupina je atraktivna, obenem pa tudi daje možnost za dobro pozicijo pred nadaljevanjem EuroBasketa, ki bo v Lillu. Vstopnice za zaključne boje v Franciji bodo šle v prodajo nekoliko kasneje. Enako velja za vstopnice za posamezne tekme, prodaja se bo začela 12. aprila.

KZS je po sedmih letih vnovič sklenila sodelovanje s turistično agencijo Kompas, ki bo skrbela za potovalne storitve reprezentance in mlajših selekcij, pripravila pa je že navijaške pakete za ogled tekem v Zagrebu. Slovenci bodo v Areni, ki za košarko sprejme celo več kot 16.000 gledalcev, imeli na voljo svoj "slovenski" sektor, kjer bodo skupaj lahko navijali za izbrano vrsto. Za zdaj se torej prodajajo le paketi, ki se glede na kategorijo gibljejo med 55 in 170 evri. Vstopnice za posamezne tekme pa bodo stale med 12 in 35 evri. Poleg prodaje vstopnice je agencija pripravila še pakete s prevozi z avtobusi in vlaki, ki bodo navijače popeljali v neposredno bližino zagrebške Arene.

Pred EP-jem tudi dvakrat s svetovnimi podprvaki
Reprezentanco čakajo najdaljše priprave do zdaj. Okvirni program, ki je vedno urejen do popolnosti, je predstavil direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo. Košarkarji se bodo zbrali že 17. julija, do prvenstva pa bodo odigrali 11 tekem, sedem od teh v domačih dvoranah. Znani so že nekateri nasprotniki. Za začetek se bodo Slovenci srečali z Novozelandci, dvakrat se bodo pomerili tudi z dobrimi znanci z minulega svetovnega prvenstva Avstralci in dvakrat s Srbi. Svetovni podprvaki prihajajo 27. avgusta v Stožice, dva dni kasneje pa se bo Srbija s Slovenijo pomerila še v Banjaluki.

Dončić v strokovnem štabu B-reprezentance
Znova se bo zbrala tudi B-reprezentanca, ki bo omogočala nekaterim igralcem, da se prek nje prebijejo v A-ekipo. Priprave bo začela že 7. junija, najprej pa se bo pomerila z izbrano vrsto mlajših članov. Sledil bo odhod na Kitajsko, kjer bodo njeni nasprotniki B-reprezentanci Kitajske in Avstralije ter A-ekipa Danske. Selektor ostaja Rado Trifunović, njegov pomočnik pa bo poleg Luke Bassina tudi Saša Dončić.

V kratkem bodo s KZS-ja odšli na obisk h Goranu Dragiću v Miami, kjer se bodo dogovorili glede sodelovanja kapetana reprezentance. Za zdaj še ni znano, katere vse reprezentante bodo obiskali, konec marca pa se bodo podali še v Gaziantep na obisk k Zdovcu. Selektor bo uskladil program s Trifunovićem, da bo tudi B-reprezentanca delovala po navodilih glavnega selektorja.