Žiga Dimec je bil s 17 točkami prvi strelec druge finalne tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Dimec je bil s 17 točkami prvi strelec druge finalne tekme. Foto: www.alesfevzer.com
Pri Novomeščanih je bil ponovno odličen Marko Jošilo. Dosegel je 14 točk, ujel pa je tudi 10 odbitih žog. Foto: www.alesfevzer.com
Petrol Olimpija je v drugem polčasu izgubila kar 14 žog. Foto: www.alesfevzer.com
Martič: Premagali smo sami sebe
Zadnji dve minuti tekme Krka - Petrol Olimpija

Novomeščani so se Ljubljančanom oddolžili za visok poraz na prvi tekmi (90:69). Ob podpori domačih navijačev jim je uspelo izničiti zaostanek 14 točk, do katerega so zmaji prišli v prvem polčasu. O zmagovalcu je odločala sama končnica tekme, odločilne pa so bile izgubljene žoge Petrola Olimpije, v drugem polčasu so jih izgubili kar 14.

Ljubljančani se potegujejo za sedemnajsti naslov državnih prvakov, drugega zaporednega, Krka pa za osmega.

Krka izničila 14 točk zaostanka
V prvi četrtini si nobeni izmed ekip ni uspelo priigrati višje prednosti – Ljubljančani so največ vodili za 5 točk, Novomeščani pa za točko.

Ekipi sta bili izenačeni pri izidu 23:23, nato pa so sledile minute Olimpije, ki je vodstvo višala, z delnim izidom 17:3 je prišla do 14 točk naskoka (26:40). Vztrajnost Novomeščanov se je povrnila, saj so se približali na le štiri točke zaostanka (39:43). Zoran Martić je moral posredovati z minuto odmora, ki se mu je obrestovala, saj so njegovi varovanci v zadnji minuti odigrali agresivno v obrambi in učinkovito v napadu, podvojili so prednost (39:47), končni izid prvega polčasa je z zabijanjem postavil Devon Oliver.

V drugem polčasu so zmaji hitro povedli z dvomestno prednostjo (43:53), igralci Krke pa so se znova vrnili – z delnim izidom 7:0 so zaostajali še za tri točke (50:53). Do novega izenačenja je prišlo po uspešni akciji Dine Cinca, ki mu je, čeprav mu je spodrsnilo, uspelo žogo pravočasno podati do Marka Jošila, ta je zadel izpod koša (55:55). Sledila je raztresena igra na obeh straneh, saj so gostitelji v zadnjih štirih in pol minutah igre v tretji četrtini dosegli le dve točki. Olimpija jih je dosegla osem, s čimer si je pred odločilno četrtino priigrala šest točk naskoka (57:63).

Krka do pet točk prednosti
Novomeščani so na krilih Maja Kovačevića, zadel je trojko, nato pa ukradel še žogo in uspešno polagal, ujeli Olimpijo (65:65). Krka je nadaljevala s pritiskom, po Cinčevi trojki so povedli s štirimi točkami prednosti (74:70), kar je pognalo domače navijače na noge. Uspešen niz Krke je s trojko prekinil Jan Špan (74:73). Krka je po prostih metih Žige Dimca minuto in pol do konca povedla za štiri točke (79:75). Po minuti odmora so gostje takoj zadeli trojko, uspešen je bil Oliver (79:78).

Nešportna Hrovata
Dimec je bil izpod koša malenkost prekratek, Olimpija je tako imela napad za zmago, a je Jordan Morgan zgrešil. Do žoge je prišel Jošilo, Gregor Hrovat je nad njim storil nešportno osebno napako in Krka je imela vse v svojih rokah. Jošilo je izkoristil le en prosti met, Krka je imela še dodaten napad, Olimpiji pa je zmanjkalo časa za preobrat.

V videu na desni si lahko ogledate zadnji dve minuti napete tekme Krka - Petrol Olimpija.

Najboljši strelec pri Krki je bil Dimec s 17 točkami, za Petrol Olimpijo pa je največ točk dosegel Špan - 15.

Tretja tekma bo v petek ob 18. uri v Tivoliju, četrta pa v nedeljo ob 20. uri znova v Novem mestu.


Izjavi po tekmi
Simon Petrov, trener Krke: "Veseli me, da smo uspeli izvleči to zmago. Igrali smo veliko bolje kot na prvi tekmi, a še vedno s preveč napakami v obrambi. Upam, da smo videli, kakšno košarko moramo igrati, da premagamo Petrol Olimpijo."

Zoran Martić, trener Petrola Olimpije: "Na nek način pričakovana tekma. Jasno nam je bilo, da bo šla Krka v totalen pretep in na ta način iskala svojo priložnost. Mi smo jim z izgubljenimi žogami v drugem polčasu olajšali pot do zmage. Je pa glede na stil igre na koncu presenetljivo razmerje v prostih metih."


DRŽAVNO PRVENSTVO
LIGA NOVA KBM, finale
Druga tekma:
KRKA
- PETROL OLIMPIJA 1:1
80:78 (22:23, 17:24, 18:16, 23:15)
Dimec 17, Jošilo in Marinelli 15, Cinac 14, Bratož 9, Kovačević 7, Zagorac 2, Osolnik 1; Špan 15, Oliver 14, Morgan 11, Lorbek in Begić po 7, Hrovat, Kastrati in Tratnik po 6, Sanon in Badžim po 3.

Met za dve: 22/50; 27/41
Met za tri: 6/20; 5/20
Prosti meti: 18/28; 9/14

Skoki: 37; 37

Tretja tekma, petek ob 18.00:
PETROL OLIMPIJA - KRKA
(v dvorani Tivoli)

Četrta tekma, nedelja ob 20.00:
KRKA - PETROL OLIMPIJA

Prva tekma:
PETROL OLIMPIJA - KRKA
90:69 (15:18, 24:15, 27:19, 24:17)
Morebitna peta tekma bo v torek.
Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na tri zmage.

Martič: Premagali smo sami sebe
Zadnji dve minuti tekme Krka - Petrol Olimpija