S povprečjem 19,5 točke na tekmo je prvi strelec drugega dela Evrolige, sicer pa v celotni sezoni v najmočnejšem evropskem tekmovanju dosega po 16,3 točke, s čimer zaseda tretje mesto. Foto: ABA photo
S povprečjem 19,5 točke na tekmo je prvi strelec drugega dela Evrolige, sicer pa v celotni sezoni v najmočnejšem evropskem tekmovanju dosega po 16,3 točke, s čimer zaseda tretje mesto. Foto: ABA photo
Bogdan Bogdanović, Duško Vujošević
O Dušku Vujoševiću Bogdan Bogdanović govori le z izbranimi besedami. Izkušeni strokovnjak je znova dokazal, da ima izjemen občutek za delo z mladimi košarkarji. Foto: EPA
Bogdan Bogdanović
V mlajših selekcijah je v rodnem Beogradu igral za Zvezdaro, Žitko in FMP, leta 2010 pa je podpisal za Partizan. Foto: EPA

Z Bogdanovićem smo v moštvu nadoknadili atletske zmožnosti, ki jih zahteva današnja košarka. Ne želim hvaliti igralcev, a Bogdanović je s svojimi predstavami, sprejemom informacij in razumevanjem analiz pokazal, da je igralec, od katerega lahko pričakujemo veliko. Bil je tretji skakalec reprezentance in imel je zelo dober odstotek meta. Je brezkompromisen košarkar.

Dušan Ivković po EP-ju
Letos je zablestel v Evroligi. Izkazal se je proti vsem evropskim velikanom. CSKA-ju je na primer nasul kar 27 točk, Barceloni pa 24. V svojem letniku 1992 velja za najobetavnejšega med košarkarji, ki niso iz ZDA. Za primerjavo - soigralec Leo Westermann je na tej lestvici na desetem mestu, najboljši Slovenec Klemen Prepelič pa na 20. Foto: EPA
Bogdan Bogdanović
Na evropskem prvenstvu je Bogdanović dosegal po 9,4 točke, 4,3 skoka in 2 podaji na tekmo. Srbija je zasedla sedmo mesto. Foto: EPA
Bogdan Bogdanović
Poleg odličnega meta, in hkrati tudi hitrega izmeta, Bogdanovića odlikujejo tudi izvrstne fizične zmožnosti. Je izjemno čvrst in ima zelo dolge roke. Je dober podajalec in kradljivec žog. Foto: EPA

Srbski košarkar, ki bo avgusta dopolnil šele 22 let, je v tej sezoni eksplodiral. Eden izmed najbolj karizmatičnih in najuspešnejših evropskih trenerjev Svetislav Pešić, ki trenutno vodi Bayern, predtem pa je sedel na klopi Crvene zvezde, je nadarjenega Beograjčana označil celo za trenutno najboljšega košarkarja v Evropi: "Mislim, da je Bogdanović trenutno najboljši igralec v Evropi. Partizan ni najboljša ekipa v Evropi, vendar igra najboljšo 'timsko' košarko." In prav vodja te ekipe je Bogdanović.

Po poškodbi Westermanna postal nosilec
Črno-bele je že v lanski sezoni vodil mladenič, ki je bil tudi na začetku te sezone glavni nosilec igre. Toda francoski organizator igre, sicer vrstnik Bogdanovića, Leo Westermann se je na začetku letošnje sezone težje poškodoval, in vrzel ob odsotnosti najkoristnejšega igralca (MVP) evropskega prvenstva mlajših članov v Sloveniji leta 2012 je izvrstno zapolnil Bogdan, ki je celo prvi strelec drugega dela Evrolige in se je tako že znašel na spisku želja evropskih velikanov, letos pa je avtomatično tudi prijavljen na nabor Lige NBA.

Lani je 198 centimetrov visoki branilec, ki je letos veliko preigral tudi na položaju organizatorja igre in se izkazal, prvič dobil konkretnejšo minutažo pri Partizanu, ki je vedno slovel kot ekipa, v kateri mladi dobijo veliko priložnosti, letos pa je Bogdanović že ključni mož, v povprečju v Evroligi in Ligi ABA igra po pol ure: "Naredil sem veliko več kot prejšnjo sezono. Naredil sem korak naprej, to se vidi. Toda sezona se ocenjuje po osvojenih lovorikah, tako da bomo počakali, da se konča. Zahvaljujem sem vsem za komplimente. Dosegel sem kar lep uspeh, a košarka je kolektiven šport in vse je odvisno od ekipe. Brez dobrih soigralcev ne gre."

Vujošević in Ivković veliko pripomogla k razvoju
Dušku Vujoševiću
je znova uspelo. Kar neverjetno je, kako uspe črnogorskemu strategu na klopi beograjskega velikana praktično vsako sezono v ospredje potisniti novega igralca. Samo za osvežitev spomina – Jan Vesely, obetavni češki košarkar, je sedel pri Slovanu, ki ga je tedaj vodil Aleksandar Sekulić, že naslednjo sezono pa veliko igral in celo začenjal tekme v Evroligi pri Partizanu.

Bogdanović ob komentiranju velikega koraka, ki ga je naredil naprej, izpostavlja tudi Vujoševića: "To je neke vrste prijateljsko-trenerski odnos. Veliko mi pomaga na vseh področjih. Dokazal je, da je odličen trener, in brez dvoma je eden najboljših trenerjev za mlade na tem področju." Ima pa Bogdan veliko srečo, da je v karieri delal s tako sijajnimi trenerji, saj je v članski reprezentanci debitiral pod taktirko Dušana Ivkovića. Za MMC je spregovoril tudi o velikem "Dudi", ki je kot selektor postal evropski in svetovni prvak ter olimpijski podprvak: "Sodelovanje z njim je bilo odlično. Tudi on mi je veliko pomagal pri napredku v karieri. Je izkušen trener, ki ima ogromno evropskih naslovov. Je eden najtrofejnejših. Ni nam uspelo narediti odmevnega rezultata, toda Ivković je iz slabših košarkarjev naredil boljše in iz vsakega iztisnil maksimum."

Na EP-ju tretji strelec Srbije
Ivković je prvič Bogdanovića - ki je vedno veljal za velik talent, toda tako velikega preskoka, kot ga je naredil letos, si marsikdo ni upal napovedati - med orle uvrstil za preteklo evropsko prvenstvo, kjer je bil s skoraj desetimi točkami v povprečju za Nenadom Krstićem in Nemanjo Bjelico tretji strelec Srbije: "Zagotovo sem tu naredil velik korak. To je bil moje prvo člansko veliko tekmovanje. Pomembno se mi zdi, da nisem izpustil nobene reprezentančne selekcije. Igral sem za U18, U19, U20 ... To je najpomembneje. Upam, da bom tako nadaljeval. Zagotovo mi bo to samo v pomoč, saj so v izbrani vrsti sami izvrstni košarkarji."

V prihodnje bo nadarjeni branilec, ki je odličen strelec z razdalje in na trenutke s svojo igro morda spominja na stare košarkarske "jugoromantike", kar je zdaj velika redkost, nedvomno ključni mož srbske izbrane vrste, ki jo je od Ivkovića prevzel eden najlegendarnejših srbskih košarkarjev Aleksandar Đorđević: "Vse je novo. Osebno ga ne poznam. Vem, kako je igral, veliko sem tudi slišal o njem. Vem, kaj je naredil za srbsko košarko in za Partizan. Ni treba izgubljati besed. Je legenda, bil je odličen igralec, in verjamem, da je tak tudi kot trener."

Na SP-ju Srbe čaka težko delo
Sašo in njegove varovance letos čaka nastop na svetovnem prvenstvu, kjer imajo v predtekmovanju zelo težko skupino, saj se bodo pomerili z gostitelji Španci, Francozi in Brazilci: "Čakajo nas trije zelo močni nasprotniki in dva slabša na papirju, a na svetovnem prvenstvu ni lahkih tekem. Bomo videli. Najprej nas čakajo Španci, ki smo jim veliki dolžniki z evropskega prvenstva."

Mladenič se je pred kratkim poškodoval, toda šlo je le za lažjo poškodbo desnega kolena, ki ga sicer še boli, toda že proti Olimpiji je v Stožicah dosegel 17 točk: "Po porazu v Ljubljani ne razmišljamo o preostalih tekmah. Izgubili smo zelo pomembno srečanje v boju za Final Four Lige ABA. Z zmago bi se praktično že prebili tja. Ta obračun je bil veliko pomembnejši kot tisti med tednom, ko smo ugnali Bayern v Evroligi. Podlegli smo pritisku in zdaj nas čakata dve domači tekmi ter ena v gosteh, proti neposrednemu tekmecu za Final Four. Spodrsljajev si ne moremo več privoščiti."

Pavlović velika okrepitev za Partizan
Partizan ima letos ogromno težav s poškodbami. Ostal je brez ključnih mož, Westermanna in Dragana Milosavljevića, toda k "parnemu valjaku" sta se vrnila izkušena Milenko Tepić in Saša Pavlović. Predvsem zadnji, ki je odigral tudi nekaj zelo dobrih tekem v Ligi NBA, je za mlado Vujoševićevo vrsto velika okrepitev: "Zagotovo je to izjemna okrepitev in zares zelo pomemben igralec za nas. Ko se je Milosavljević poškodoval, smo nujno potrebovali okrepitev. Že prej bi potrebovali takega igralca, zdaj pa je bilo to nujno. Je še dodaten igralec v rotaciji, obenem pa gre za zares kakovostnega košarkarja, ki ima NBA-izkušnje. To nam bo v veliko pomoč. Vsi bomo napredovali ob njem – igralci kot tudi ekipa. Za nas mlade je pomembno, da imamo ob sebi kakšnega tako izkušenega, da nam pomaga."

Partizan je letos znova lepo presenetil s prebojem med najboljših 16 moštev Evrolige. Brani naslov državnega prvaka, kjer je slavil že 12-krat zapored, in jadranskega tekmovanja, kjer je skupno osvojil šest prstanov, a letos bo zelo težko. Glavni tekmec, Crvena zvezda, je svojo moč dokazal že v pokalu in tudi na medsebojnih tekmah v jadranskem tekmovanju, a Bogdanović pri napovedih ne hiti: "Gremo korak za korakom. Tako smo šli skozi vso sezono, cilj pa je ponovna uvrstitev v Evroligo. To je glavni cilj, o naslovih še ne razmišljamo."

Z Bogdanovićem smo v moštvu nadoknadili atletske zmožnosti, ki jih zahteva današnja košarka. Ne želim hvaliti igralcev, a Bogdanović je s svojimi predstavami, sprejemom informacij in razumevanjem analiz pokazal, da je igralec, od katerega lahko pričakujemo veliko. Bil je tretji skakalec reprezentance in imel je zelo dober odstotek meta. Je brezkompromisen košarkar.

Dušan Ivković po EP-ju