Izvrsten je bil Jasmin Hukić, ki je bil z 20 točkami prvi strelec tekme, ujel pa je tudi devet odbitih žog. Foto: www.alesfevzer.com
Izvrsten je bil Jasmin Hukić, ki je bil z 20 točkami prvi strelec tekme, ujel pa je tudi devet odbitih žog. Foto: www.alesfevzer.com
Nebojša Joksimović in Charles Jenkins
Nebojša Joksimović je dal le štiri točke, toda sicer je odlično igral v obrambi, tudi v napadu pa se je izkazal s šestimi podajami. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksandar Džikić
Po 21. krogu ima Krka v Ligi ABA zdaj 11 zmag in deset porazov. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič
Slovenski reprezentant pri Crveni zvezdi Jaka Blažič je dosegel deset točk. Foto: www.alesfevzer.com
Joksimović in Blažič po zmagi Krke nad Zvezdo

Trenutno razmerje moči na Jadranu je tako, da vsaka tekma proti Zvezdi pomeni nekaj posebnega. Vendarle gre za – glede na rezultate – najboljšo ekipo v ligi, še edino, ki ohranja stik z evropskim vrhom in je tudi krepko popravila rekord, ki ga je do letos imela v lasti Olimpija, po številu zaporednih zmag. Tudi srečanje v Dvorani Leona Štuklja je bilo posebno, še posebej ob koncu, ko je Krka prekinila niz 20 zaporednih zmag rdeče-bele zasedbe.

"To je Crvena zvezda, daleč najboljša ekipa jadranske lige. Vsa čast Budućnosti, Cedeviti in Partizanu, a Zvezda ima najkakovostnejšo zasedbo. Res so dobri. So v Top 16 Evrolige, Marjanović je bil MVP prvega dela Evrolige, in mislim, da smo ga dobro ustavili. Nismo igrali popolno, lahko bi bolje, a smo igrali dovolj dobro," je po tekmi povedal Aleksandar Džikić, ki je znova dokazal svojo kakovost in izvrstno pripravil moštvo na nasprotnika.

Velika zmaga za Krko
Krka je pokazala verjetno najboljšo predstavo v tej sezoni. Gostitelji so v Štuklju odlično začeli in že v prvi četrtini povedli z dvomestno prednostjo. Zvezda je hitro ujela priključek, a prav tako hitro so Novomeščani nanj odgovorili. Zdelo se je, da je sedmerica Krkinih košarkarjev imela stvari ves čas pod nadzorom. Nervozni Beograjčani – prejeli so kar pet tehničnih napak – so ob koncu popolnoma popustili in v končnici tekme so Džikićevi varovanci brez težav vknjižili novi dve točki.

"Premagali neporaženo ekipo ... Tu ni filozofije. Igrali smo dobro, borbeno, na trenutke smo imeli nekaj sreče, na trenutke smo delali neumnosti, a tako mi igramo. Dobro smo se uprli tistemu, kar je njihova največja moč, in zmagali. To je za nas zelo velika zmaga," je dodal srbski strokovnjak, ki je odigral le s sedmimi košarkarji. Od zdravih priložnosti ni dobil samo Žiga Zatežič, kmalu pa naj bi se na parket vrnila Mirko Mulalić in Jure Ritlop.

Oba slovenska kluba v igri za evropske vstopnice
Krka in Olimpija, ki je sicer zapravila lepo priložnost za gostujočo zmago proti Igokei, sta za zdaj z enakim izkupičkom na petem in šestem mestu, položajih, ki prinašata evropske nastope. Slovenski prvaki o morebitni uvrstitvi v Evropski pokal (še) ne razmišljajo. "Gremo tekmo za tekmo. Smo lepa, delavna ekipa, in to je to," ob tem pravi Džikić, ki je s Krko v jadranski ligi dobil že peto tekmo zapored. Z Novomeščani trenira tudi Bojan Krivec in ni izključujoče, da z matičnim klubom podpiše pogodbo.

Še v sredo je Krka morala premoč priznati Zlatorogu, v nedeljo pa premagala v Ligi ABA do zdaj neporaženo Zvezdo. "Na vsakega nasprotnika se enako pripravljamo. Tudi pred tremi dnevi smo se enako pripravljali na Zlatorog kot na Zvezdo, pa če bi igrali še nekaj dni, ga ne bi premagali," Džikić prav, da ekipa gleda na nasprotnika ne dela razlik, kar zatrjuje tudi Nebojša Joksimović: "Enako se pripravljamo in ne pridemo na tekmo nepripravljeni. Poznamo akcije in igro nasprotnika. Ta energija, ki jo prikažemo v takih tekmah, nas stane, da v domačem prvenstvu ne zmagamo. Na vsaki tekmi smo favoriti, a dokler ne pokažeš tega na igrišču, ti ne uspe zmagati. Tako je bila Zvezda tokrat favorit. Odigrali smo povsem sproščeno, saj nismo imeli česa izgubiti. Tudi polna dvorana je naredila svoje, dodatno vzdušje so pripravili še njihovi navijači, in to vse skupaj pripomore, da damo na taki tekmi še več od sebe."

Krka ustavila hitro igro Zvezde
Joksa
je bil eden izmed najbolj zasluženih za zmago. Odlično je igral predvsem v obrambi, v napadu pa se je izkazal z nekaj domiselnimi podajami. Tako kot Erjon Kastrati, Malcolm Armstead in izkušena Jasmin Hukić ter Chris Booker, ki sta bila izvrstna pod košem, kjer sta dobila boj z višjimi gosti, je nekdanji slovenski reprezentant na parketu prebil več kot pol ure: "Odlično smo odigrali in mislim, da smo bili boljši nasprotnik večino tekme. Ustavili smo hitro igro, s katero zlahka dobijo nasprotnike, če ne v prvem, pa v drugem polčasu. Igrali smo le s sedmimi igralci, in to proti evroligaški ekipi. Držijo lahko zares ubijalski ritem. Imeli smo dober strelski dan, in ko smo bili v končnici na nekje osmih točkah prednosti, smo vedeli, da s pametno igro lahko premagamo vodilno ekipo Lige ABA. Uspelo nam jih je ustaviti in v napadu smo odigrali pametno. Nismo dopustili lahkih košev, ki so značilni zanje. Smo utrujeni, kar je posledica malega števila menjav, toda z borbenostjo in energijo, ki smo jo dali na igrišču, nam je uspelo zlomiti Zvezdo, ki v Ligi ABA igra neverjetno. Ta niz 20 zmag je spoštovanja vreden," je pristavil Joksimović.

Bolje izgubiti zdaj kot takrat, ko bo rezultat odločilen
Zvezda letos zanesljivo vodi v regionalnem tekmovanju, suvereno pa se je tudi prebila med 16 v Evroligi, a v drugem delu je na šestih tekmah slavila le enkrat. Vseeno je za zdaj za njo imenitna sezona, ki pa jo bodo morali kronati z lovorikami. Beograjčani so sicer bili v zadnjih krogih že nekajkrat na pragu poraza v jadranski ligi, toda vedno znova so se izvlekli, Krka pa je bila tokrat premočna.

"Čestital bi Krki za odlično odigrano tekmo in zmago. Slabo smo začeli in vsakič, ko smo se približali, smo imeli slabe rešitve. Lovili smo rezultat, a tekma se igra do konca 40. minute. Morda ni slabo, da smo izgubili kakšno tekmo. Bolje, da se je to zgodilo zdaj, kot takrat, ko bo pomembneje. Še deset dni nas loči od boja za prvo lovoriko. Torej, še dovolj tekem in treningov, da dočakamo pokal v najboljši formi in čim bolj pripravljeni," je povedal izjemno nadarjeni Luka Mitrović, kapetan rdeče-belih, ki na Štuklja nima lepih spominov, saj se je tu v lanski sezoni huje poškodoval.

Joksimović in Blažič po zmagi Krke nad Zvezdo