Košarkarje Krke čaka v soboto prva domača tekma v novi sezoni. V Jadranski ligi bodo gostili Budućnost. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Košarkarje Krke čaka v soboto prva domača tekma v novi sezoni. V Jadranski ligi bodo gostili Budućnost. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Matjaž Smodiš
Klubu bo z nasveti pomagal Matjaž Smodiš, ki je lani blestel v finalu državnega prvenstva in bil izbran tudi za MVP-ja, ko je Krka četrtič zapored postala državni prvak. Foto: MMC RTV SLO/ T. J.
Nebojša Joksimović
Na prvi tekmi sezoni so sicer Novomeščani morali premoč priznati Olimpiji, ki je bila na Obali boljša s 63:60 in je osvojila superpokal. Foto: Aleš Fevžer

"Pet najbolj perspektivnih mladincev se je priključilo članski ekipi. So člani prve ekipe, igrali bodo pa tudi mladinske tekme in tekme druge košarkarske lige, kamor se je uvrstila druga ekipa. S temi mladinci je kar deset novih igralcev, ki se morajo uigrati. Z novo sezono tudi prenavljamo delo v mladinskih pogonih, ki po novem poteka v tesnem sodelovanju s strokovnim štabom prve ekipe," je uvodoma povedal predsednik kluba Brane Kastelec.

V Ligi ABA višje kot lani
V imenu upravnega odbora je predstavil pričakovanja v novi sezoni: "Na seji upravnega odbora smo si zadali cilje, ki če ne bodo realizirani, to pomeni neuspeh in v tem primeru se po koncu sezone ne bomo skrivali. V Ligi ABA moramo izboljšati rezultat iz prejšnje sezone. Naš cilj je uvrstitev v prvo polovico lestvice. V Eurochallengeu je cilj najmanj uvrstitev v drugi krog tekmovanja. V domačem prvenstvu in pokalu pa želimo igrati v finalu. Kdo bo potem najboljši v državi, bomo pa še videli."

Na trenersko klop se je vrnil Džikić, ki je pred štirimi leti začel zmagovito pot novomeškega kluba. Krko je srbski strokovnjak popeljal do dveh naslovov prvaka in postavil temelje še za naslednji dve lovoriki: "Upravni odbor je povedal, kaj pričakuje. Imamo nekaj nadarjenih mladih igralcev, ki jih bomo poskušali vključiti v člansko moštvo in za katere želimo, da postanejo nosilci igre v prihodnosti. Poskušali smo narediti najboljšo ekipo po svojih zmožnostih. Želimo imeti ekipo, ki se bo borila za vsako žogo in bo nepopustljiva do zadnje minute. Potrebovali bomo kar nekaj časa, a to ni nikakršen alibi, ampak je realno stanje. Nimam čarobne palice in nisem čarodej, ampak želim vzpostaviti tri stvari - red, delo in disciplino."

Džikić ponosen na razvoj Murića
"Kar se tiče ekipe, imamo zelo raznolike igralce. Morajo se prilagoditi ekipi in zaigrati kot eno. Imamo tudi enega junaka. Edo Murić se je priključil pozneje, kakor tudi Chris Booker. Ponosen sem na uspeh Murića. Spomnim se, kakšen je bil, ko je prišel v Novo mesto, in poglejte, kakšen je zdaj. Vsi smo lahko ponosni na to, kakšen igralec in oseba je postal,"
je dodal "Džile".

V klubu bo dejaven tudi legendarni Matjaž Smodiš: "Kar se tiče moje nove vloge, je dodatna izkušnja zame. Vsak dan je nekaj novega in spoznavam na novo, kako funkcionira vloga svetovalca in nekakšnega neuradnega pomočnika. Deloval bom po najboljših močeh. Za ekipo se mi zdi, da je sestavljena perspektivno in ima velik potencial. Ta potencial ne bo prišel sam od sebe, imamo pa v tem trenutku pravega trenerja za to. Za fante, ki se kalijo, je to idealna situacija. Na koncu leta bomo videli, kdo od teh je iz pravega materiala, da lahko resno računamo nanj."

Smodiš bo skrbel za ugled kluba
"Velika razlika je v intenzivnosti na treningih v primerjavi z lansko sezono. Volja in želja sta pri vseh veliki. Res je, da smo na začetku sezone in je to normalno, ampak je po mojem mnenju vse skupaj na odlični ravni. Ne preostane nam drugega kot se zapreti v dvorano in delati. Sadove dela bomo pa recimo čez tri ali pa šest mesecev že videli. Ekipa se mora uigrati. Je nov trener, nov sistem, deset novih igralcev in vse to potrebuje čas, ker je vse skupaj treba sestaviti v celoto,"
je dodal Smodiš.

Kastelec je dejal, da bo Smodiš z izkušnjami in ugledom pomemben predvsem kot promotor košarke pri mladih in bo skrbel za prepoznavnost ter ugled kluba v Sloveniji in Evropi. Vzporedno bo najboljši novomeški košarkar vseh časov svetovalec predsedstva kluba za strokovna in kadrovska vprašanja, vodil pa bo tudi projekt šole košarke. Ob tem je nekdanji trikratni evropski klubski prvak, ko ga je nekoliko v šali Džikić povabil, da se med sezono znova pridruži ekipi, potrdil, da je lani z osvojenim naslovom prvaka dokončno sklenil bogato športno pot.