Zmago Sagadin se je zdaj lahko že kar navadil, da je po tekmi vedno zadovoljen s slovenskimi mlajšimi člani. Foto: Vladimir Nikolič
Zmago Sagadin se je zdaj lahko že kar navadil, da je po tekmi vedno zadovoljen s slovenskimi mlajšimi člani. Foto: Vladimir Nikolič
Jan Špan, Zmago Sagadin
Tokrat je selektor posebej pohvalil Jana Špana, ki do zdaj sicer ni veliko igral. Foto: Vladimir Nikolič
Alen Omić
Z visokim in močnim naturaliziranim slovenskim centrom Alenom Omićem so imeli Španci precej težav. Foto: Vladimir Nikolič
Luka Rupnik
Skupaj s Španom je odlično igro vodil Luka Rupnik. Prvi reprezentnačni "play" je prispeval deset točk. Foto: Vladimir Nikolič
Pri Španiji je bil z 18 točkami najboljši krilni košarkar Alejandro Abrines. Mladenič (na sliki v obrambni akciji) se je v dresu Unicaje preizkusil tudi že v Evroligi. Foto: EPA

', prepreka pred polfinalom pa nevarni Francozi.

Na evropskem prvenstvu je končan drugi del. Neporaženi ostajata le še Slovenija in Srbija. Z izjemno popotnico se mladeniči pod vodstvom Sagadina selijo iz Domžal v Ljubljano, a pred njimi je najpomembnejša tekma do zdaj. Prvo srečanje, v katerem jasno šteje le zmaga, v nasprotnem primeru je sanj o medalji konec. S tem "čarom" četrtfinala se je že večkrat soočila tudi članska izbrana vrsta.

Suverene predstave z manjšimi nihanji v igri, kar je za tako mlade košarkarje povsem razumljivo, in polnim izkupičkom po prvih dveh delih tekmovanja je upal napovedati le malokdo. Fantje so ob nespornem znanju in talentu pokazali tudi veliko željo, borbenost in požrtvovalnost, odlikuje pa jih tudi to, da največ pokažejo, ko je to najbolj potrebno. Mladeniči pod Sagadinovim vodstvom ostanejo osredotočeni v ključnih trenutkih in tako so večino tekem dobili prav po zaslugi mirnih predstav v zaključku.

Slovenci niso dali od sebe vsega
Še enkrat je bil po tekmi izjemno zadovoljen Sagadin: "Jasno smo zadovoljni. Čestitke fantom. Treba je bilo šestkrat stopiti na parket, šestkrat zbrati energijo, moč, znanje, željo, voljo in šestkrat zmagati. Nam je to uspelo in iz tekme v tekmo dobivamo samozaupanje. Tudi igralci, ki so bili mogoče malo manj vidni na začetku, kot Špan, ki je tokrat igral odlično. Jasno je bilo, da ne bomo šli v to tekmo z glavo skozi zid. Najpomembneje se je bilo izogniti poškodbam in ne pretiravati. Rojca, ki je dobil udarec v mišico, smo raje pustili na klopi. Jasno bo normalno naprej treniral in igral. Nismo želeli nič tvegati. Dobro je, da smo tekmo dobili, čeprav ne s polnim plinom. "

Še posebej sladka je zmaga nad Španijo, saj so se Slovenci pred prvenstvom z branilci naslova pomerili dvakrat, vse tri tekme pa so bile izjemno razburljive in predvsem s strani Špancev tudi umazane: "Za Špance na koncu ta tekma ni bila odločilna. Sicer smo mislili, da bo, ampak so se plasirali naprej v tem krogu. Za nas so s svojim slogom neugoden tekmec, a smo zasluženo zmagali. Ni jih lahko premagati. Trikrat smo se že mučili z njimi. Mislim, da smo bili v skoraj vseh elementih, z izjemo nekaterih, ki so naša slabost, dobri. Nekaj težav smo imeli s to kombinirano obrambo, ki so jo Španci potegnili kot zadnjega aduta. Tu smo se nekoliko lovili, a smo se s časom tudi na to navadili. Najbolj pomembno je, da ni bio poškodb. Smo živi in zdravi. Razpoloženje je dobro. Gremo naprej, upam, da bomo imeli tako podporo tudi v Stožicah. Kot sem že rekel, skupaj lahko naredimo še kakšen korak."

Minute tokrat porazdeljene
Tokrat je Sagadin minutažo kar enakomerno porazdelil med svoje varovance in praktično vsi so dobro izkoristili svoje minute, poleg tega pa je srečanje na klopi v "civilu" spremljal Matej Rojc, ki je dobil lažji udarec na treningu. Na koncu je bil s 14 točkami in osmimi skoki najbolj učinkovit Alen Omić, Klemen Prepelič je dodal 12 točk, Luka Rupnik pa ob enem zgrešenem metu iz igre deset.

S prvim reprezentančnim organizatorjem igre si je minute polovično razdelil Jan Špan, ki je zbral osem točk in prikazal najboljšo predstavo na prvenstvu: "Super je, da nadaljujemo v zmagovitem ritmu. Držimo se sistema, ki nam ga je Zmago postavil. Vsako tekmo damo vse od sebe, da ne razočaramo sebe in gledalcev, ki so nas vsakič prišli podpirat. Prvi polčas je tokrat bil nekoliko slabši kot drugi, a smo na koncu stisnili in zmagali še šestič. Tokrat sem dobil nekoliko več priložnosti, saj se že čuti nekaj utrujenosti pri igralcih. Tako se je malo porazdelila minutaža. Vsakič dam vse od sebe, kot smo tokrat dali res vsi, da smo zapolnili vrzeli ob odsotnosti Rojca. Na koncu se je vse dobro izšlo in tako je prišla še ena lepa zmaga."

Posebna pozornost na Westermannu
V petek Slovenijo čaka četrtfinale proti Franciji, ki je kar nekoliko presenetljivo osvojila šele četrto mesto v kranjskogorski skupini. Sagadin Francozov še ni preučil, je pa izpostavil fantastičnega novopečenega branilca Partizana Lea Westermanna: "Nisem jih še videl. Vem, da so zelo atletska ekipa in neugodna vsem. V svojih vrstah imajo enega izmed najbolj talentiranih zunanjih igralcev v Evropi v tem trenutku Westermanna. So med vodilnimi po odstotku meta. To je kar presenetljivo. Vedeli smo, da so dobri atleti in skočni, ta generacija pa je dobra tudi pri metu. Ni več lahkih nasprotnikov. Francija to zagotovo ni. Mi igramo dobro. Zmagujemo in smo dobili samozavest. Verjamem, da bomo imeli veliko podporo tudi v Stožicah in tako se lahko nosimo z vsemi."

Pred mlajšimi člani je dan počitka. Dopoldne bodo izkoristili za regeneracijo, nato pa sledi trening. Sagadin ob tem poudarja, da bo vsaka minuta ob prilagajanju na novo okolje še kako pomembna. Torej Slovenci se iz Komunalnega centra zdaj selijo, kot pravi Sagadin, v enormne Stožice. Z adaptacijo nedvomno ne bo težav, marsikdo pa bi lahko tudi v prihodnji sezoni ljubljansko lepotico imel za novo domovanje.