Jaka Lakovič, junak na tekmi z Italijo, nesrečnež na tekmi z Grčijo - zrcalna podoba  nastopov Slovenije v Španiji. Foto: Reuters
Jaka Lakovič, junak na tekmi z Italijo, nesrečnež na tekmi z Grčijo - zrcalna podoba nastopov Slovenije v Španiji. Foto: Reuters
Vrhunci Slovencev na EP-ju

V MMC-ju smo pripravili kratek povzetek najbolj dramatičnih trenutkov s pravkar končanega evropskega prvenstva v košarki, kjer so vidno vlogo odigrali tudi varovanci Aleša Pipana.

Sanjska skupinska dela
Slovenci so si pred začetkom zadali cilj osvojiti vsaj 7. mesto in s tem doseči pot na dodatne kvalifikacije za olimpijske igre v Pekingu. Začelo se je s tekmo proti Italiji (69:68) in z neverjetnimi zadnjimi sekudami, v katerih je Jaka Lakovič dosegel koš kariere. Po zanesljivem uspehu proti Poljski (70:52) je večer pozneje sledil srdit obračun s Francozi (67:66), na katerem se je ob koncu roka zatresla samemu MVP-ju končnice Lige NBA - Tonyju Parkerju. V madridskem nadaljevanju so klonili še Turki (66:51), temu pa je sledila bleščeča zmaga nad Nemčijo (77:47) za osupljivih 30 točk. Na prestižni tekmi za 1. mesto v skupini je Litva (61:80) prekinila niz pet uspehov slovenske izbrane vrste.

Na koncu le dosegli cilj
Sledil je infarktni četrtfinale z Grki (62:63), ki so zmagali potem, ko le slabi dve minuti pred koncem zaostajali za deset točk. Slovenija je bila v šoku še dobrih 20 ur pozneje, ko so Dirk Nowitzki in Nemci (65:69) vrnili za ponižanje. Ko je kazalo, da bo vse šlo po zlu, so Slovenci še drugič, tokrat preprečljivo, premagali Francoze (88:74) in si zagotovili nastop na prihodnjem EP-ju in nadaljevanje olimpijske poti.

M. R.

Vrhunci Slovencev na EP-ju