Erazem Lorbek bo v primeru nastopa eden glavnih nosilcev izbrane vrste. Foto: EPA
Erazem Lorbek bo v primeru nastopa eden glavnih nosilcev izbrane vrste. Foto: EPA
Union Olimpija - Barcelona
Letos je Lorbek z Barcelono postal španski državni in pokalni prvak. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matej Avanzo
Matej Avanzo je zatrdil, da na KZS-ju ne vedo ničesar o zapletih glede nastopa Lorbka. Foto: MMC RTVSLO/Jan Pirnat

27-letni krilni center naj bi podaljšal pogodbo s katalonskim velikanom, ki ne želi tvegati kakršne koli poškodbe, kar pomeni, da bi klub lahko Ljubljančanu preprečil nastop na evropskem prvenstvu. "Ne vem. Odločitev je na strani Barcelone," je za MMC povedal starejši izmed bratov Lorbek. Pod vprašajem se je torej znašel njegov nastop, tako da Erazem še ne razmišlja o prvenstvu: "Vsekakor je na prvenstvu veliko kakovostnih ekip. Bo eno izmed najmočnejših v zadnjem času, vendar pa o tem še ne razmišljam." Pred kratkim je zaradi poškodbe nastop odpovedal tudi njegov mlajši brat Domen.

Brez težav glede Navarra, Sade in Perovića?
Erazmova Barca se bo v skupinskem delu Evrolige pomerila tudi z Unionom Olimpijo: "Skupina je težka. Vse ekipe so zelo dobre. Nasploh mislim, da v zadnjih letih ni bilo nobene skupine, v kateri bi bile med ekipami velike razlike. Vsako leto se mi zdi, da so moštva bolj izenačena. Naši cilji so vsekakor visoki. V prvem delu želimo zmagati vse tekme in si tako priigrati čim boljše izhodišče pred nadaljevanjem." Z Barcelono je Lorbek skupaj z Jako Lakovičem pred dvema letoma postal evropski klubski prvak. Katalonci, zanimivo, ovir za nastop (še) niso postavili Juanu Carlosu Navarru in Victorju Sadi, ki sta na španskem seznamu, ter Kosti Peroviću, ki ga je Dušan Ivković uvrstil med kandidate za srbsko izbrano vrsto.

Lorbek je blestel na zadnjem evropskem prvenstvu na Poljskem. Bil je najboljši posameznik v vrsti Jureta Zdovca, ki je zasedla četrto mesto. S povprečjem 16,4 točke na tekmo je bil tretji strelec turnirja, ob koncu pa je bil izbran tudi v prvo peterko evropskega prvenstva.

Veliko težav v Maljkovićevi vrsti pod obročem
Erazem bi veliko breme nosil tudi letos. Še posebej po nekaterih odpovedih bi bil zdaj glavni adut Božidarja Maljkovića pod obema košema. V primeru Lorbkove odpovedi na seznamu od visokih igralcev ostajajo le Mirza Begić, Uroš Slokar, Matjaž Smodiš in Miha Zupan. Med te lahko štejemo še Gorana Jagodnika, ki je v izbrani vrsti sicer igral na krilu, a se je v zadnji sezoni pri Olimpiji izkazal na položaju "štirice".

KZS ni seznanjen s težavami glede igranja
Na Košarkarski zvez Slovenije o morebitni Lorbkovi odpovedi ne vedo ničesar. "Do nas ni prišla nobena informacija, njegova uradna izjava oziroma pojasnitev ali kakršen koli klic glede odpovedi. Nazadnje, ko sva se z Erazmom slišala, sva se le dogovorila za dodaten teden odmora. Tako pričakujemo, da se nam pridruži 18. julija na Ptuju. Enako pričakujemo tudi preostale, s katerimi smo se dogovorili za dodaten odmor - Jako Lakoviča, Boštjana Nachbarja, Matjaža Smodiša in Sama Udriha," je za MMC spregovoril direktor članskih reprezentanc Matej Avanzo, ki je dodal, da seznam kljub nekaterim odpovedim ostaja nespremenjen. Za prvi del so dodali le Dina Murića, za naprej pa niso predvidene spremembe.