Rašo Nesterović je s San Antoniom leta 2005 postal prvak Lige NBA. Foto: epa
Rašo Nesterović je s San Antoniom leta 2005 postal prvak Lige NBA. Foto: epa
Vlade Divac
Vlade Divac je eden izmed prvih Evropejcev, ki so pustili v Ligi NBA velik pečat.
Šest let je v Ligi NBA igral Boštjan Nachbar. Foto: EPA

Z nadarjenimi košarkarji iz vse Evrope bo vadilo 11 nekdanjih igralcev in šest trenerjev. Slovenske barve bosta zastopala Rašo Nesterović in Boštjan Nachbar, poleg njiju pa bodo trenirali še štirje mladi košarkarji - Tomaž Bolčina (Helios), Marko Kastelic (Krka), Jure Kopač (Slovan) in Jakob Stražar (Janče). Projekt, ki poteka že deseto leto zapored, bo letos organiziran tudi v Riu de Janeiru in Johannesburgu.
Sodelovali bodo tudi Vlade Divac, Dino Rađa, Žarko Paspalj, Dragan Tarlač, Predrag Drobnjak, Žarko Čabarkapa, Miloš Vujanić, Dalibor Bagarić in Bruno Šundov ter šesterica trenerjev – Michael Curry, Jack Sikma, Jay Triano, Joe Wolf, Aaron Nelson in Marin Sedlaček.
Nachbarju so se uresničile sanje
Na novinarski konferenci sta v imeni igralcev spregovorila Divac in Nachbar. "Vse bi lepo pozdravil, še posebej pa mlade košarkarje. Deset let je že minilo od prvega tovrstnega kampa. Super občutek je, ko vidim, da tak projekt lepo uspeva. Upam, da bo tako tudi v prihodnje. Hvala vsem, ki sodelujete in upam, da boste uživali v lepi Sloveniji," je dejal legendarni center, ki je med košarkarji preživel največ sezon v Ligi NBA. Odigral jih je kar 16, štiri sezone manj je v severnoameriški ligi odigral Nesterović.
Po težavah s poškodovanim gležnje, ki mu je preprečil nastop na evropskem prvenstvu, se je kampu pridružil tudi Nachbar, ki sicer redno pripravlja svoj kamp: "Kot slovenskemu košarkarju je ta dogodek zame še posebej velika čast. Že dolgo časa sem si želel, da bi ta kamp prišel v Sloveniji. To je izpolnitev enih sanj. Upam, da se bomo imeli lepo in da bodo mladi košarkarji od tu odnesli čim več."

Rašo želi pomagati tudi v prihodnje

Med najbolje razpoloženimi je bil v Tivoliju Nesterović. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance in edini udeleženec z NBA-prstanom je poudaril, kako pomembno je, da nekdanji asi ostanejo vpleteni v košarko na kakršen koli način: "Vsekakor se v taki vlogi vidim tudi v prihodnje. Pa ne le jaz, mislim, da tudi Boki (Boštjan Nachbar), Milko (Marko Milić), Jale (Jaka Lakovič), Smoki (Matjaž Smodiš) … Na tak in drugačen način se da pomagati. Predvsem z izkušnjami in poznanstvi. To je dobra ideja. Že zdaj je treba na tem delati. Ko bo tu prvenstvo, mora biti čim več nekdanjih in tudi aktivnih igralcev vključenih v ta projekt."
Paspalj je eden prvih, ki se je podal "preko luže". Krilni košarkar, ki je v Ligi NBA zaigral leta 1989, pa se je dotaknil tudi pripravljalnega turnirja nekdanjih jugoslovanskih republik, ki poteka na drugem koncu Ljubljane v Stožicah: "Vsekakor je tak turnir dober in dobrodošel. Tako reprezentance lahko vidijo, kje so in se na najboljši način lahko pripravijo za prvenstvo v Litvi. Z veseljem si bom pogledal nekaj tekem."