Nikola Peković je blestel v dresu Minnesote. Foto: Reuters
Nikola Peković je blestel v dresu Minnesote. Foto: Reuters
Mladi Nikola Vučević je bil eno najprijetnejših presenečenj sezone. Z 11,9 skoka na tekmo je zaostal le za svojim predhodnikom Dwightom Howardom. Foto: Reuters

Nekdanji košarkar Partizana in Panathinaikosa Nikola Peković je imel najboljšo sezono v Minnesoti, kjer je bil po poškodbi Kevina Lova prvi strelec in skakalec Timberwolvesov. Na 62 tekmah, ki jih je začel v prvi peterki, je imel povprečje 16,3 točke in 8,8 skoka. Peković se bo ekipi pridružil po podpisu nove pogodbe, saj je prost igralec.

Pod obročem mu bo družbo delal center Orlanda Nikola Vučević. 22-letnik je nasledil Dwighta Howarda, ki je odšel v Los Angeles Lakerse, in na 77 tekmah v povprečju dosegal 13,1 točke in 11,9 skoka na tekmo, kar ga uvršča na drugo mesto med vsemi igralci v Ligi NBA. Za nameček je imel dobro sezono pri Valencii še en mladenič, 21-letni krilni center Bojan Dubljević, tu pa je tudi najboljši črnogorski strelec kvalifikacij Vladimir Dašić, kar daje ekipi Luke Pavičevića še dodatno globino. Zaradi poškodbe je vprašljiv nastop košarkarja Caje Laboral Milka Bjelice.

Precej skromnejšo zasedbo imajo Črnogorci na branilskih položajih. Prvi organizator igre je naturalizirani Američan Taylor Rochestie, ki je zadnjo sezono preživel v Italiji. Jedro na zunanjih položajih tvorijo košarkarji Budućnosti.

Črna gora je kot edina kvalifikacije končala brez poraza (10:0), pri tem pa v vročih obračunih dvakrat premagala sosede iz Srbije. Ti bodo njihovi nasprotniki tudi v predtekmovanju na Jesenicah. V skupini B so še BiH, Makedonija, Litva in Latvija.

Branilci: Taylor Rochestie (Biella), Nikola Ivanović (Budućnost), Nikola Pavlićević (Sutjeska), Suad Šehović (Budućnost), Bojan Bakić (Metalac), Boris Bakić (MZT Skopje), Vladimir Mihailović (Budućnost).

Krilni igralci: Aleksa Popović (Budućnost), Sead Šehović (Szolnoki), Marko Popović (Budućnost), Vladimir Dašić (Metalac), Milko Bjelica (Caja Laboral), Nemanja Radović (Mega Vizura), Marko Todorović (Barcelona), Radosav Spasojević (Arkadia).

Centri: Nikola Peković (Minnesota), Nikola Vučević (Orlando), Blagota Sekulić (Canarias), Bojan Dubljević (Valencia), Miloš Komatina (Igokea)