Chris Thomas se je v Sloveniji odlično znašel. Foto: Aleš Fevžer
Chris Thomas se je v Sloveniji odlično znašel. Foto: Aleš Fevžer

Če samo pomislim, da ima država toliko prebivalcev in v nekem trenutku sedem NBA-jevcev … Ne vem, kaj dajete tu v vodo (smeh). Očitno pa proizvaja izvrstne NBA-košarkarje.

Stephen Curry
Stephen Curry, ki je eden izmed najboljših strelcev v Ligi NBA, je po besedah Thomasa odličen vodja Warriorsov. Foto: Reuters

To je najlepša država, kar sem jih videl. Ko sem pristal tu, sem bil takoj očaran nad naravo. Ljudje naredijo to državo še toliko lepšo. Moj Bog, res je prekrasen kraj. Kjer koli sem bil, sem bil očaran nad lepotami Slovenije. Proste dni preživim v Ljubljani, kjer sem vedno navdušen nad reko v središču mesta, ki je neverjetna.

Goran Dragić
Thomas je Gorana Dragića uvrstil med deset najboljših organizatorjev igre v NBA-ju. Foto: EPA

Najprej bom rekel tole, da je na položaju organizatorja igre najhujša konkurenca v zgodovini Lige NBA. Goran je med desetimi najboljšimi 'playi' v ligi. Tudi to sem mu povedal, da ima v ligi najboljši met iz skoka, ko naredi korak nazaj. Je izvrsten košarkar, ki ga je težko pokrivati in proti kateremu je težko narediti načrt za tekmo.

Jaka Blažič
Za Jako Blažiča pravi, da ima potencial, da nekoč zaigra v najmočnejši ligi na svetu. Foto: Aleš Fevžer

Zoran Dragić je izvrsten obrambni igralec. Njegova igra v obrambi je nedvomno na ravni NBA-ja. Mislim, da se je dobro znašel v Španiji, kjer si je našel pravo moštvo in močno ligo, v kateri igra. Tam mu je zelo všeč, kot mi je rekel. Trenutno je to zanj idealen kraj. Ima pa zagotovo tudi možnosti.

Boštjan Nachbar, Andrew Igoudala
Z Andrejem Igoudalo so Warriorsi dobili ravno člen, ki jim je do zdaj manjkal. Foto: Reuters

Všeč mi je Blažič. To sem mu tudi povedal, da če se nauči igrati tudi kot organizator igre, ima možnost. Ima dober met, dobre telesne sposobnosti in zna igrati v obrambi. Je pa težko reči, saj je visok okoli 195 cm in bi bil nizek branilec strelec v NBA-ju, saj so v povprečju visoki okoli dva metra. Če bi se naučil igrati kot organizator igre, bi pa definitivno lahko zaigral v NBA-ju.

Videoanalitik Thomas pomaga Maljkoviću

Thomas je v Evropo prišel po zaslugi srbskega strokovnjaka iz NBA-ja Igorja Kokoškova, ki je tudi selektor Gruzije. Sledil je kontakt z Rašom Nesterovićem in tako je bil sklenjen dogovor, da bo pomagal štabu selektorja Božidarja Maljkovića. V Sloveniji bo od 17. julija do 24. septembra, nad državo pa je navdušen. Dejal je celo, da je najlepša, kar jih je videl.

Chris bo v prihajajoči sezoni deloval v Ligi NBA že šesto sezono. Pri Golden State Warriorsih skrbi za videoanalizo in pomaga pri pripravi moštva na naslednjega nasprotnika. Tako analizira preostale ekipe v NBA-ju, tudi Phoenix Gorana Dragića, za katerega pravi, da je med desetimi najboljšimi organizatorji igre v ligi. V intervjuju za MMC je spregovoril o sijajnem Stephenu Curryju in trenerju Bojevnikov Marku Jacksonu, povedal pa je tudi, katerega slovenskega reprezentanta v prihodnosti vidi v NBA-ju.


Zdaj ste že kar nekaj časa z reprezentanco. Kako se vam vse skupaj zdi?
Celotna izkušnja je izjemna. Ko si v NBA-ju, včasih postaneš kar nekoliko razvajen. Recimo, nikoli nismo igrali v dvoranah, kjer bi bilo 35 stopinj. Ampak povem vam, košarka je tu odlična. Igralci, s katerimi delam, strokovni štab in vsi drugi so odlični. Gre za izjemne ljudi. To naredi izkušnjo fantastično. To sem povedal že marsikomu - lahko me postaviš kamor koli na svetu, če bom obdan z dobrimi ljudmi, se bom imel odlično.

Kako točno ste pravzaprav prišli v stik s slovensko reprezentanco?
To je kar nenavadna zgodba. Selektor Gruzije Igor Kokoškov je moj dober prijatelj. On je pomočnik trenerja v NBA-ju. Lani je bil pomočnik pri Dragićevem Phoenixu. Govorila sva pred neko tekmo in me je vprašal, če bi me zanimalo kdaj trenirati v Evropi. Odgovoril sem, da absolutno. Najprej sva nekaj načrtovala, da bi mu pomagal, a potem me je spravil v kontakt z Rašom Nesterovićem. Rašo me je potem predstavil selektorju, naprej pa se je kar samo odvilo. Izjemno sem zadovoljen, kajti mislim, da imamo precej dobre možnosti, da na prvenstvu naredimo zares dober rezultat.

Kaj so vaše naloge in kaj vse zajema vaše delo?
Sem eden izmed pomočnikov trenerja. V bistvu je moja naloga, da pomagam pripraviti ekipo, da ta zmaga na vsaki tekmi. Ravno smo na pripravljalnih tekmah začeli uporabljati poročila o nasprotnikih. Kar v bistvu delam, je, da gledam ekipe, analiziram njihove akcije, da vedno vem, kakšno akcijo bodo igrali, jih narišem in najdem način, kako zmagati na tekmi. Vedno želimo izpostaviti to, kar delamo dobro, in skriti, v čemer smo slabši. Želimo izkoristiti, kar pač vemo o nasprotniku.

Kako pa se delo v Ligi NBA razlikuje od dela v Evropi?
To je zame še posebej dobra situacija, kajti pri Golden State Warriorsih moram prav tako gledati nasprotnike, podobno kot to, kar delam tu, le da nisem tako pogosto z ekipo. Moja naloga v vlogi pomočnika trenerja v NBA-ju je, da se že vnaprej pripravim na naslednjega nasprotnika, s katerim bomo igrali. Delam vsa poročila o tekmecih in načrte za tekme. Delo v slovenski reprezentanci je super, saj sem na vseh treningih, sem ves čas z ekipo, v stiku z igralci in z njihovim razvojem. Pomagam predvsem tem mlajšim, da se pravilno razvijajo. Pomagam selektorju. Gre za podobno delo kot v NBA-ju, le da imam tu še več odgovornosti.

V slovenski reprezentanci je bilo v preteklosti kar nekaj govora o razporeditvi vlog v ekipi. Kako je s tem v Ligi NBA? Recimo, je Stephen Curry, ki je vodja na igrišču, tudi vodja v garderobi pri Warriorsih?
To je odlično vprašanje. Stephen ni le vodja na igrišču, ampak je dejansko glavni tudi v garderobi. Rekel pa bi, da je sicer dejansko glavni v našem moštvu resnično trener Mark Jackson. Mark je, sploh ne vem, kako naj to pojasnim, dejansko najboljši vodja, kar sem jih videl. Že kot igralec je bil tak. Mark je ključen za razvoj Stephena. Igral je prav tako na položaju organizatorja igre, pomaga pa mu pri razvoju tako na igrišču kot tudi zunaj njega. Lahko bi vam povedal številne primere izjemnih govorov trenerja Jacksona v garderobi. Kar kurjo polt sem dobil med končnico, še jaz sem bil pripravljen 'steči skozi steno' in zaigrati zanj. Stephen se uči od njega, Mark pa zares opravlja odlično delo.

Prvi igralec vašega moštva v NBA-ju je sijajen strelec. So vam osebno bolj všeč takšni igralci, kot je Curry, odlični strelci, ali imate raje odlične tako imenovane atlete?
Vedno sem bil mnenja, da nikoli ni preveč dobrih strelcev v ekipi. Dobri strelci so v košarki kot zlato. Več kot jih imaš, bolje bo. Vseeno pa imam rad, da so v ekipi tudi igralci z dobrimi telesnimi sposobnostmi. Treba je imeti nekakšno zmes vsega. Dobre strelce, obdane z dobrimi atleti. Vsaka ekipa, ki ni večdimenzionalna, ne bo uspešna. Pri Golden Statu smo lahko zelo srečni, saj imamo Curryja, odličen strelec je tudi Klay Thompson, Harrison Barnes, ki je bil lani novinec, je igral odlično in se uvrstil v prvo peterko novincev, ravno smo dodali Andreja Igoudalo, ki je izvrsten igralec, David Lee in Andrew Bogut sta odlična visoka igralca. Smo ekipa z branilci, ki so izjemni strelci. Morda celo najboljša v zgodovini NBA-ja, kar se tega tiče. Imamo pravo kombinacijo.

Kakšen tip igralca pa recimo manjka Warriorsom, da bi bili v vrhu?
Mislim, da smo z Igoudalo dobili ravno to, kar nam je manjkalo. Andre je odlična pridobitev za našo obrambo. Lahko igra na treh položajih, kar pa je še pomembneje, je, da lahko pokriva tri pozicije. Mislim, da smo dodali ravno ta delček, ki ga do zdaj nismo imeli. Plačali smo ceno za to, saj smo v preteklih sezonah izgubili dva pomembna člena naše igre, da smo lahko ugotovili, kaj nam najbolj manjka. Mislim, da bo naša igra z Igoudalo dejansko dobila novo dimenzijo.

Če greva nazaj na Slovenijo, kakšen je bil prvi vtis, ko ste prišli sem?
Nerealno. To je najlepša država, kar sem jih videl. Ko sem pristal tu, sem bil takoj očaran nad naravo. Ljudje naredijo to državo še toliko lepšo. Moj Bog, res je prekrasen kraj. Na srečo smo se, odkar sem prišel, kar selili in sem obiskal že nekaj krajev. Kjer koli sem bil, sem bil očaran nad lepotami Slovenije. Proste dni preživim v Ljubljani, kjer sem vedno navdušen nad reko v središču mesta, ki je neverjetna. Navdušen sem.

Kaj pa ste vedeli o Sloveniji, preden ste prišli?
Po pravici povedano, preden sem govoril s Kokoškovim, nisem vedel veliko. Vedel sem le, da je bilo v enem trenutku sedem NBA-igralcev iz te države, kar je bilo največ igralcev iz neke tuje države. Vedel sem, da je košarkarska tradicija bogata, a o državi nisem vedel veliko. Ko smo se dogovorili in sem dobil delo, sem prebral tri knjige o Sloveniji. Tako sem se naučil.

Za državo z le dvema milijonoma prebivalcev je številka NBA-jevcev kar lepa, kajne?
Odraščal sem v Ohiu. Glavno mesto je Columbus, ki ima sam dva milijona prebivalcev. Če samo pomislim, da ima država toliko prebivalcev in v nekem trenutku sedem NBA-jevcev ... Ne vem, kaj dajete tu v vodo (smeh). Očitno pa proizvaja izvrstne NBA-košarkarje.

V reprezentanci so Goran Dragić, Nachbar in Slokar z NBA-izkušnjami. Manjkajo Udrih, Vujačić in Brezec. Je morda med preostalimi, predvsem temi mlajšimi, kakšen, ki bi lahko v prihodnosti zaigral v NBA-ju?
Mislim, da. Všeč mi je Blažič. To sem mu tudi povedal, da če se nauči igrati tudi kot organizator igre, ima možnost. Ima dober met, dobre telesne sposobnosti in zna igrati v obrambi. Je pa težko reči, saj je visok okoli 195 cm in bi bil nizek branilec strelec v NBA-ju, saj so v povprečju visoki okoli dva metra. Če bi se naučil igrati kot organizator igre, bi pa definitivno lahko zaigral v NBA-ju.

Kaj pa na primer Zoran Dragić, ki se je tudi preizkusil že v poletni ligi?
Zoran je izvrsten obrambni igralec. Njegova igra v obrambi je nedvomno na ravni NBA-ja. Mislim, da se je dobro znašel v Španiji, kjer si je našel pravo moštvo inmočno ligo, v kateri igra. Tam mu je zelo všeč, kot mi je rekel. Trenutno je to zanj idealen kraj. Ima pa zagotovo tudi možnosti.

Vaša naloga v NBA-ju je, da se pripravite na nasprotnika. Tako analizirate tudi Sunse, kako se pripravite na Gorana Dragića?
Najprej bom rekel tole, da je na položaju organizatorja igre najhujša konkurenca v zgodovini Lige NBA. Goran je med desetimi najboljšimi 'playi' v ligi. Tudi to sem mu povedal, da ima v ligi najboljši met iz skoka, ko naredi korak nazaj. Je izvrsten košarkar, ki ga je težko pokrivati in proti kateremu je težko narediti načrt za tekmo.

Če samo pomislim, da ima država toliko prebivalcev in v nekem trenutku sedem NBA-jevcev … Ne vem, kaj dajete tu v vodo (smeh). Očitno pa proizvaja izvrstne NBA-košarkarje.

To je najlepša država, kar sem jih videl. Ko sem pristal tu, sem bil takoj očaran nad naravo. Ljudje naredijo to državo še toliko lepšo. Moj Bog, res je prekrasen kraj. Kjer koli sem bil, sem bil očaran nad lepotami Slovenije. Proste dni preživim v Ljubljani, kjer sem vedno navdušen nad reko v središču mesta, ki je neverjetna.

Najprej bom rekel tole, da je na položaju organizatorja igre najhujša konkurenca v zgodovini Lige NBA. Goran je med desetimi najboljšimi 'playi' v ligi. Tudi to sem mu povedal, da ima v ligi najboljši met iz skoka, ko naredi korak nazaj. Je izvrsten košarkar, ki ga je težko pokrivati in proti kateremu je težko narediti načrt za tekmo.

Zoran Dragić je izvrsten obrambni igralec. Njegova igra v obrambi je nedvomno na ravni NBA-ja. Mislim, da se je dobro znašel v Španiji, kjer si je našel pravo moštvo in močno ligo, v kateri igra. Tam mu je zelo všeč, kot mi je rekel. Trenutno je to zanj idealen kraj. Ima pa zagotovo tudi možnosti.

Všeč mi je Blažič. To sem mu tudi povedal, da če se nauči igrati tudi kot organizator igre, ima možnost. Ima dober met, dobre telesne sposobnosti in zna igrati v obrambi. Je pa težko reči, saj je visok okoli 195 cm in bi bil nizek branilec strelec v NBA-ju, saj so v povprečju visoki okoli dva metra. Če bi se naučil igrati kot organizator igre, bi pa definitivno lahko zaigral v NBA-ju.

Videoanalitik Thomas pomaga Maljkoviću