Goran Dragić je proti Špancem dokazal, da je nedvomno eden najboljših organizatorjev igre v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić je proti Špancem dokazal, da je nedvomno eden najboljših organizatorjev igre v Evropi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić je v drugem polčasu nekajkrat lepo prodrl pod španski koš, ob tem pa zadel še dve izjemno pomembni trojki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Po besedah Boštjana Nahbarja je slovenska igra že počasi taka, kot si jo košarkarji želijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Analiza po tekmi Slovenija - Španija
Slovenci spravili na kolena evropske prvake

Po osmih točkah zaostanka v prvem polčasu je v drugem v celjski kotel prišlo 12 odločnih košarkarjev, prepričanih v svoje zmožnosti. Verjeli so v zmago nad Španci, ki so osvojili zadnja dva Eurobasketa in imajo z zadnjih dveh olimpijskih iger srebrni kolajni. Brez predaje, bi lahko rekli za odlično igro v drugem delu. Dejansko nobena žoga ni bila izgubljena za varovance Božidarja Maljkovića, ki je s strokovnim štabom izvrstno pripravil fante na 40 minut boja s sijajno zasedbo, katero vodi njegov nekdanji varovanec Juan Orenga.

Slovenci izgubili vsega šest žog
S trdo obrambo so omejili najnevarnejše španske igralce, se borili do zadnjega v obrambi, tako je na primer po dvoboju z Marcom Gasolom Gašper Vidmar celo izgubil zob, v napadu pa igrali na trenutke hitro, ko pa je bilo treba, pa so tudi upočasnili igro. O racionalni igri v napadu priča tudi le šesti izgubljenih žog, Španci so jih 14, a zato dobili skok s 36:27, kar je izpostavil tudi Goran Dragić: "Res težka tekma za obe strani. Španija je izjemna ekipa. Igrali smo kot pravo moštvo, dobro smo si podajali, lepo je krožila žoga, bili smo trdni v obrambi in ko je bilo treba, smo zadeli. Imeli smo le šest izgubljenih žog, kar je odlično, a smo izgubili skok. To se na nek način izravna. Res smo v obrambi dali vse od sebe. Navijači so bili izjemni in to je velika zmaga za nas. Moramo pa ostati osredotočeni, saj nas čakajo še tri tekme."

"Gogi" je sijajno vodil slovensko peterko na parketu. V obrambi se je dobro kosal s Sergiom Rodriguezom in Rickyjem Rubiom, uspešno razigraval soigralce, saj je imel sedem podaj, dobro sodeloval tudi pri skoku, šest jih je zbral, v ključnih trenutkih pa ohranil mirno kri in dosegel nekaj pomembnih točk. Z 18 je bil prvi strelec obračuna: "Tekmo je treba pozabiti. Naslednje so zelo pomembne. Ohraniti moramo mirne glave in se dobro pripravaiti na ostale dvoboje. Vsako srečanje moramo garati 40 minut, kot smo tokrat, in bo šlo."

Brata Dragić poskrbela za slovensko prednost
Izvrsten je bil tudi mlajši Goranov brat Zoran, ki se je razigral v drugem polčasu. Ljubljanska bratska naveza je v zadnji četrtini poskrbela za slovensko vodstvo. "Zoki", ki je vedno med najbolj borbenimi v obrambi, je bil tokrat odličen tudi v napadu, saj je dosegel 12 točk, zadel pa je dve izjemno pomembni trojki, ko se je napad tedaj že iztekal: "Proti Češki je bila vendarle prva tekma. Bili smo nervozni, saj je evropsko prvenstvo v Sloveniji, kar je velika stvar in tudi dodatna prednost za nas. Nervoza je bila prisotna samo na prvi tekmi. Videli ste, da je bilo tokrat že povsem drugače. Upam, da bo šlo tako naprej."

"Bila je res težka tekma. Če ne bi šli v pravi boj z njimi, bi nas verjetno razbili. Vesel sem te zmage, a to še nič ne pomeni. Ne sme biti evforije. V soboto nas čaka Gruzija, ki je zelo dobra ekipa. Če te tekme ne bomo dobili, ne bo zmaga nad Španijo nič pomenila," je na trdnih tleh ostal Zoran in se zahvalil še izjemnim navijačem za spodbudo: "Publika je bila izjemna. Mislim, da so nas navijači pripeljali do te zmage. Zelo glasni so bili tudi, ko smo bili v zaostanku. Zelo sem vesel za to podporo in upam, da bo tudi proti Gruziji tako."

Igra počasi tista prava
Po slabši strelski predstavi proti Češki, ko se mu je roka zatresla v zadnji minuti, je tokrat Boštjan Nachbar odigral vhunsko in dokazal svojo kakovost. Strelsko je bil razpoložen, prispeval je 14 točk in bil nezgrešljiv tudi s črte prostih metov (6/6): "Bili smo bolj sproščeni. Proti neugodnim Čehom, ki veliko tečejo in igrajo nekoliko tvegano košarko, smo bili na nek način "zategnjeni". Tokrat smo prišli do svoje igre. Iz minute v minute smo prihajali do svoje igre. Zadevali smo več metov, tudi v obrambi smo bili, predvsem v drugem delu, fantastični. Počasi se stvari postavljajo na svoje mesto in igramo, kot si želimo igrati."

"Publika je bila velik faktor. Super je igrati doma, pa saj to smo si tudi želeli. Mislim, da je to ena naših najboljših tekem. Iz manjšega zaostanka smo se vrnili in dobili tekmo. To je pomembno ," je dejal izkušeni krilni košarkar in še dodal: "Obremenitev je bila večja proti Češki, saj je bila vendarle to prva tekma in je bilo toliko govora o tem evropskem prvenstvu ter začetku in podobno. Videlo se je tudi po igri. Že kar v prvi minuti smo želeli zmagati, a ne gre tako. Na koncu smo imeli kar nekaj sreče. Tokrat je bilo veliko bolje."
Foto: Sandi Fišer

Analiza po tekmi Slovenija - Španija
Slovenci spravili na kolena evropske prvake