Vasilis Spanulis je kot vodja grške reprezentance odlično nasledil upokojena Thea Papaloukasa in Dimitrisa Diamantidisa. Foto: EPA
Vasilis Spanulis je kot vodja grške reprezentance odlično nasledil upokojena Thea Papaloukasa in Dimitrisa Diamantidisa. Foto: EPA
Marco Belinelli
Marco Belinelli, novopečeni član San Antonio Spursov, je prvo ime italijanske reprezentance. Foto: Aleš Fevžer
Ersan Ilyasova
Ersan Ilyasova je eden največjih adutov Bogdana Tanjevića. Foto: EPA
Petteri Koponen
Petteri Koponen je najboljši finski strelec. Foto: EPA

Za tri mesta, ki vodijo v drugi del prvenstva, se bodo udarili Grki, Rusi, Turki in Italijani, medtem ko Švedi in Finci kakovostno zaostajajo za koprsko "veliko četverico". Grki, Italijani in Rusi se že lahko pohvalijo z naslovom evropskega prvaka, tudi Turki pa imajo srebro z domačega evropskega prvenstva leta 2001.

S Spanulisem na zmagovalni oder
Grčija je dvakratni evropski prvak (1987, 2005), poleg tega ima še srebro in dva brona. Tudi letos ima zasedba italijanskega selektorja Andree Trinchierija visoke ambicije. Vodja moštva je branilec aktualnega evropskega prvaka Olympiacosa Vasilis Spanulis, ki je imel med pripravami težave s križem, a bo nared. Jedro kompaktne reprezentance sestavljajo še Nikos Zisis, kapetan Antonis Fotsis, Georgios Printezis, Stratos Perperoglou, Yannis Bourousis, Loukas Mavrokefalidis. Manjka poškodovani Sofoklis Schortsanitis. Grki so na pripravljalnih tekmah večinoma zmagovali, nazadnje so na turnirju Acropolis premagali tako Litvo kot tudi Italijo. Edina poraza sta jim na turnirju v Ulmu prizadejali Bosna in Hercegovina ter Makedonija.

Italija pogreša Gallinarija in Bargnanija
Tudi Italija je dvakrat osvojila evropski naslov (1983, 1999), sicer pa ima s prvenstev še po štiri srebrne in bronaste medalje. A zadnje odličje je osvojila leta 2003 na Švedskem. Selektor Simone Pianigani ne more računati na igralca iz Lige NBA Danila Gallinarija in Andreo Bargnanija. Ob njuni odsotnosti je vodja reprezentance še en košarkar iz najmočnejše lige na svetu Marco Belinelli. V prihajajoči sezoni se bo "čez lužo" prvič podal krilo Luigi Datome, ki je julija podpisal dvoletno pogodbo z Detroitom. Italija se je v pripravljalnem obdobju pomerila tudi s Slovenijo in v Kopru izgubila z 92:84. Najučinkovitejši je bil Belinelli (18 točk), le točko manj pa je prispeval obetavni Alessandro Gentile. V Kopru je pričakovati precej italijanskih navijačev, tako da se utegnejo azzurri počutiti kot doma.

"Ruske delnice" ob številnih odpovedih padle
Rusija v Slovenijo prihaja s precej zdesetkano reprezentanco. Tik pred začetkom priprav je naslednik Davida Blatta Grk Fotios Katsikaris odstopil, tako da je vskočil Vasilij Karašev, ki je bil predviden za njegovega pomočnika. Rusi bodo pogrešali Andreja Kirilenka, centra Timofeja Mozgova in Sašo Kauna, Viktorja Hrjapo, Sergeja Bikova. Med pripravami se je poškodoval še Andrej Voroncevič. Ob številnih odpovedih bo tako glavno breme na članu Minnesote Alekseju Švedu, Sergeju Monji, Vitaliju Fridzonu, Antonu Ponkrašovu. Zaradi težav s centri se v reprezentanco po petih letih vrača 34-letni Aleksej Savrašenko. Rusija ima z evropskih prvenstev zlato (2007), srebro in dva brona. Slovenija je v pripravah Ruse ugnala s 84:80 (Šved 19, Monja 17).

Turki (zaenkrat) medalje osvajajo le na domačih prvenstvih
Turčijo vodi prekaljeni črnogorski strokovnjak Bogdan Tanjević, ki je moštvo popeljal do srebra na domačem svetovnem prvenstvu leta 2010. Največje zvezde turške reprezentance so člani NBA moštev Hidayet Türkoglu (Orlando), Ömer Asik (Houston) in Ersan Ilyasova (Milwaukee). Manjka Enes Kanter (Utah Jazz). Turki so se med pripravami dvakrat pomerili s Slovenci in obakrat izgubili. V Celju je bilo 72:53, v Beogradu pa 55:54, vendar NBA-jevci še niso igrali. Pomembno vlogo pri Turčiji igra tudi nesojeni slovenski reprezentant Emir Preldžić. Tanjević ima izkušeno zasedbo, saj je njen najmlajši član 24-letni Dogus Balbay. Turčija vselej sodi v širši krog favoritov, a zaenkrat še ni dokazala, da lahko medaljo osvoji na prvenstvu, ki ga ne gosti.

Švedska in Finska. Kdo bo zadnji?
Tako Švedska kot Finska sta reprezentanci brez vidnejših uspehov na evropskih prvenstvih. Švedi se na prvenstvo stare celine vračajo po desetih letih. Reprezentanco vodi Američan Brad Dean, ki ima v moštvu celo dva igralca iz Lige NBA Jonasa Jerebka (Detroit) in Jefferyja Taylorja (Charlotte Bobcats). Finci so na prejšnjem prvenstvu v Litvi osvojili deveto mesto, potem ko so pošteno namučii tudi Slovence. Njihova najboljša uvrstitev je sicer šesto mesto iz leta 1967. Prvi strelec reprezentance je Petteri Koponen (Himki), znano ime je še nekdanji NBA-jevec 36-letni Hanno Möttola, slovenski ljubitelji košarke pa dobro poznajo tudi Teemuja Rannika in Sasuja Salina. Bržkone bosta Švedska in Finska v medsebojnem dvoboju odločili o zadnjem mestu v skupini, vsaka druga zmaga pa bi bila za obe reprezentanci velik uspeh.