Tudi Jaka Lakovič je po prihodu v rodno Ljubljano v vse boljši formi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tudi Jaka Lakovič je po prihodu v rodno Ljubljano v vse boljši formi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran in Goran Dragić
Brata Dragić sta skupaj dosegal 39 točk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vassilis Spanoulis in Nebojša Joksimović
Že dolgo ni Vassilisu Spanoulisu noben igralec s trdo obrambo povzročal toliko težav kot Nebojša Joksimović. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija - Grčija
Gašper Vidmar si je skupaj z reprezentančnimi kolegi na najboljši način voščil za 26. rojstni dan. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Analiza po tekmi Slovenija - Grčija

Izjemen je bil Goran Dragić, ki je vpisal 28 točk, pet skokov in štiri podaje. Drugi strelec Slovenije je bil njegov mlajši brat Zoran, ki je bil junak zmage nad Italijo. "Zoki" je vknjižil 11 točk, znova pa je bil med najboljšimi skakalci Slovenije. Ujel je pet odbitih žog, prav odličen skok pa je bil eden izmed glavnih ključev za zmago nad enim izmed glavnih favoritov prvenstva, ki pa je po novem porazu celo pred izpadom. Skok so varovanci Božidarja Maljkovića, ki so zbrali kar 21 ujetih odbitih žog v napadu, dobili s 47:39.

24-letni Ljubljančan po prihodu v Stožice igra izvrstno, navdušuje pa predvsem z borbeno igro, polno energije, prav tako, kot krasi slovensko reprezentanco, Zoran pa je brez dvoma pri tem glavni: "Na tekmo grem vsakič stoodstotno. Zame ni izgubljena nobena žoga. Grem na vsako žogo in posledično pade kakšna tudi meni."

Grkom ni uspelo upočasniti igre
Mlajši izmed bratov Dragić, ki sta obnorela slovenske navijače, se je po zmagi nad Grčijo dotaknil tudi zadnjega slovenskega nasprotnika v drugem delu, Finske: "Zelo sem vesel zmage. Odlično smo igrali prvi polčas in del tretje četrtine. Potem smo malce izgubili ritem. Zadnje štiri minute so nas zaustavili in nismo vedeli, kaj narediti z žogo. Preveč smo držali žogo na enem koncu igrišča. Finci lahko odlično igrajo. Imajo dober met za tri. Proti njim smo igrali pred dvema letoma, zdaj pa so še nevarnejši. Moramo iti na tekmo, kot smo šli proti Grkom."

Ob bratski navezi je na parketu od nižjih igralcev največ časa preživel Nebojša Joksimović, ki se je na zadnjih dveh tekmah tudi zelo izkazal: "Po pričakovanjih je bila trda tekma, sicer smo nepričakovano hitro povedli in do polčasa prišli do visoke prednosti. Takrat in na začetku tretje četrtine smo igrali idealno, dobra obramba, hitri protinapadi, kakršen je bil tudi dogovor. Grki so poskušali upočasniti ritem, a jim nismo dopustili. Povsem normalno je, da pride do padca. Šli so na vse ali nič, se vrnili v igro in zmanjšal razliko na tisto število točk, da smo postali nekoliko nervozni. Z mirnimi glavami pri prostih metih in pametno obrambo ter prevzemanjem smo dosegli zasluženo zmago."

S skupnimi močmi nad Spanoulisa
Novopečeni član Olimpije je prispeval pet točk, ukradel dve žogi, a znova je opravil tisto odlično delo, ki ni vknjiženo v statistiki. Tokrat je "Joksa" pokrival Vassilisa Spanoulisa, ki je sicer dosegel 21 točk, a predvsem v prvem polčasu ga je slovenski branilec dobro zaustavljal. Po Marcu Belinelliju je Joksimoviću uspelo omejiti še enega izvrstnega košarkarja: "Koncentracija v obrambi je bila na Spanoulisu, ki je kreator njihove igre. Ni tu le Joksimović ali Dragić ali nekdo drug, ki ga je pokrival, zaslužen, da smo ga ustavili. Tu so zaslužni tudi tisti, ki so pomagali po prvi podaji, kar je v košarki sicer zelo nevarno, ker pride potem nasprotnik hitro do meta. Tokrat smo tvegali. Odlično delo so opravili tudi naši centri in skupaj smo priborili ta rezultat."
Sijajnega "Gogija" je dostojno zamenjal Jaka Lakovič, ki je k veliki zmagi pristavil deset točk: "Po odlični obrambi, kot smo že tolikokrat poudarili, sledi hiter protinapad in v napadu postanemo bolj samozavestni. Z našim šestim igralcem, fantastičnim občinstvom, nam je uspelo premagati še enega evropskega giganta, ki ima izjemno močno ekipo, ne glede na to, da je bil tokrat slabši nasprotnik."

Z istim pristopom lahko proti kateremu koli
Tudi slovenski kapetan, ki je s prostih metov zapečatil grško usodo, je sodeloval pri dobrem pokrivanju prve violine grške igre: "Spanoulis je res njihov vodja in izjemen košarkar, a Grčija ni le Spanoulis. Tudi druge igralce smo odlično zaustavili. Tako tudi Spanoulis ni prišel do izraza. Tudi pri drugih smo dobro opravili delo. To je primer, ki se ga moramo držati, saj le dobra obramba prinaša rezultat."

S pravim pristopom se je znova izkazalo, da so Slovenci sposobni premagati praktično vsako ekipo, kar je poudaril tudi Lakovič: "Je odleglo, da smo v četrtfinalu. Kot smo se že med pripravami osredotočali na dan za dnem in tekmo za tekmo, se tudi zdaj. Najprej je na vrsti Finska in šele nato bomo razmišljali o nasprotniku v četrtfinalu. To evropsko prvenstvo je noro, saj lahko vsak premaga vsakega. Ukrajina je ugnala Srbijo, ki se je zdela nepremagljiva. Hrvaška je v seriji šestih zmag, med pripravami je ni nihče omenil med favoriti recimo. Moramo igrati svojo igro, predvsem obrambo, in če bo tako, ne bo pomembno, kdo nam pride nasproti."

Analiza po tekmi Slovenija - Grčija