Za Slovence tokrat ni bilo izgubljenih žog. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Za Slovence tokrat ni bilo izgubljenih žog. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vzudšje v Zlatorogu je bilo izjemno, kar je izpostavil tudi Božidar Maljković. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Analiza po tekmi Slovenija - Španija
Slovenci spravili na kolena evropske prvake

"Nihče se ne sme bolj boriti od nas in bolj delati od nas. Drugega recepta nisem imel. Fantje se tega držijo in za zdaj gre dobro," je še enkrat po tekmi poudaril Božidar Maljković, kar je govoril skozi vse priprave, da morajo biti njegovi varovanci najbolj borbeni na tem Eurobasketu, saj znova reprezentanca ni v popolni zasedbi. Tokrat so to Slovenci nedvomno bili. S trdo obrambo, ko ni bilo izgubljene žoge, in požrtvovalno igro, Gašper Vidmar je celo izgubil zob, so v drugem polčasu kar "leteli" pred bučnimi tribunami glasnega Zlatoroga, ki so še dodatno podžgale Slovence, da so prišli do zmage nad dvakratnimi zaporednimi evropskimi prvaki.

"Nismo odstopali od naše taktike v obrambi. Še trše smo igrali, hitreje in z več pomoči. Vzeli smo jim prostor. Nismo jim pustili, da igrajo ena na ena, predvsem Marcu Gasolu. Imajo zelo hitre igralce, ki prodirajo, poleg tega pa vsi lahko še zadanejo z razdalje. Ko so bili trije nižji igralci na parketu, je bil to NBA nivo igre. Obramba je bila ključ. Ko smo dobro igrali v obrambi, smo odigrali par protinapadov in prišli do lahkih košev. Ko se ekipa podredi obrambi, vsak igralec ve, kaj pomeni ena žoga," je recept za zmago opisal "Boža".

Španija kot včasih Jugoslavija
Selektor se je za konec še zahvalil izjemnim navijačem: "Proti Španiji ni lahko, kajti individualno, tehnično in taktično so vsi izjemno močni. Že dolgo časa se ne spomnim, da bi bila taka atmosferav dvorani. Rad bi se zahvalil navijačem. Lahko rečem le, navijači, lepa hvala za podporo. Zdaj nas čakajo še trije težki testi. Če bomo igrali z isto zavzetostjo v obrambi, ponavljam v obrambi, bo dobro, sicer bo zelo težko. Ta ekipa ima velike apetite, saj tudi tako trenira, z veliko intenziteto. Zelo sem zadovoljen. Proti Španiji motivacija ni problem. Vsi igrajo proti njim nad svojimi zmožnostmi, kot so včasih proti Jugoslaviji."

Miren je po tekmi ostal tudi kapetan Jaka Lakovič: "Igrali smo veliko bolje kot proti Čehom. Zmaga nad Španijo nam lahko dvigne samozavest, lahko pa nas zavede in izgubimo naslednjo tekmo. Rad bi le rekel, da smo po tej tekmi ista ekipa kot proti Češki, ko nam ni šlo. Tako kot nam je tudi trener rekel, ni pravih favoritov. Francija je izgubila proti Nemčiji, Turčija ima dva poraza... Ostati je treba na trdnih tleh. Brez evforije gremo dalje, ta zmaga pa zagotovo pomeni večje zaupanje v našo igro."

Španci se bodo iz poraza nekaj naučili
"Vedeli smo, da se moramo držati na petih ali šestih točkah zaostanka ter tako ostati v stiku. V prvem polčasu smo videli, da niso najbolj fizična ekipa, proti katerim smo recimo igrali v pripravljalnem obdobju. Srbi so na primer veliko bolje fizično pripravljeni. Brez prevelikega spoštovanja smo se jim zoperstavili. Pri njih recimo NBA igralci začenjajo s klopi, kar je neverjetno,"
je dodal Ljubljančan, ki je tokrat dosegel sedem točk.

Sloveniji je za zmago in sijajno igro čestital tudi španski selektor Juan Orenga: "Slovenci so odigrali izjemno dobro tekmo. V prvem polčasu smo nadzirali igro. Dobri smo bili v obrambi, tudi napad je bil dober in nadzorovali smo skok. Problem je bil v drugem polčasu, ko nismo bili isti. Stežka smo prihajali do koša in imeli težave s pick'n'rolom. Slovenci so zadeli nekaj neverjetnih košev. Boljši so bili od nas in treba jim je čestitati. Čakajo nas še tri težke tekme. Naučiti se je treba iz te tekme in odgirati bolje."

Analiza po tekmi Slovenija - Španija
Slovenci spravili na kolena evropske prvake