Lani je prvič oblekel zeleno-beli slovenski dres. Zaigral je na evropskem prvenstvu mlajših članov. Foto: Vladimir Nikolič
Lani je prvič oblekel zeleno-beli slovenski dres. Zaigral je na evropskem prvenstvu mlajših članov. Foto: Vladimir Nikolič
Gezim Morina
Gezim Morina je prvič dobil vpoklic v člansko izbrano vrsto. Foto: Aleš Fevžer

sti ni kot naturalizirani igralec.

Krilni center, ki prihaja s Kosova, je lani pred nastopom za reprezentanco mlajših članov, kjer se izkazal na prvenstvu, ki ga je gostila Slovenija. 204 centimetre visoki košarkar je bil nad vpoklicem na priprave izjemno presrečen: "To mi res veliko pomeni. Zelo sem vesel in v veliko čast mi je, da bom treniral s temi fant ter bil del reprezentance. Bil sem zelo vesel, zelo dobro sem se počutil, ko sem izvedel. Kar malo sem bil šokiran."

"Nisem pričakoval, da bom izbran. To je bilo res lepo presenečenje," je povedal Morina, ki je v Slovenijo prišel k Olimpiji. Registriran je bil najprej tu in tako ob svojem imenu ne potrebuje 'zvezdice' ter lahko zaigra kot Slovenec.

Še naprej za Helios
Pred lansko sezono je Morina, ki bo konec letošnjega leta dopolnil 21 let, prestopil iz Olimpije v Helios, kjer je zaigral pod vodstvom Zmaga Sagadina. Pod taktirko izkušenega trenerja je nase opozoril na prej omenjenemu prvenstvu mlajših članov.

"Načeloma sem zadovoljen s sezono. Mislim, da je bila kar dobra sezona. Nisem pa zadovoljen z zadnjima dvema oziroma tremi meseci, ko nisem bil v pravi formi in posledično nisem veliko igral," je sezono, v kateri je dosegal po nekaj manj kot šest točk in skoraj tri skoke, opisal Morina, ki tudi v naslednji sezoni ostaja v Domžalah: "Imam še veljavno pogodbo s Heliosom, tako da ostajam v Domžalah."

Čim bolj izkoristiti čas
"Poskusil bom čim bolj izkoristiti čas, ki ga bom preživel s temi košarkarji, in se od vseh teh izkušenih čim več naučiti. Večina jih je zelo izkušenih in so dali že veliko skozi v svoji karieri. Trudil se bom maksimalno na vsakem treningu. Mislim, da lahko pomagam z energijo. To lahko vsi mlajši,"
je poudaril "Srečko", kar je slovenska izpeljanka njegovega imena.

"Verjamem, da bi bil odhod na prvenstvo res lepa izkušnja zame. Že ta vpoklic na priprave je," je ob začetku priprav še dodal Morina in na kratko opisal pridobitev slovenskega državljanstva: "Zelo lepa zgodba. Vesel sem, da sem lani dobil državljanstvo in zaigral za reprezentanco ter tako poskušal Sloveniji vrniti vse, kar mi je dala."