Center Srbije kljub višini (2,13 m) dobro zadeva s polrazdalje, ima dober pregled nad igro, postavlja čvrste bloke, še posebej nezaustavljiv pa je z desne strani. Foto: EPA
Center Srbije kljub višini (2,13 m) dobro zadeva s polrazdalje, ima dober pregled nad igro, postavlja čvrste bloke, še posebej nezaustavljiv pa je z desne strani. Foto: EPA
Duda Ivković
Selektor Srbije o Krstiću: "On je naša baza, je izjemen igralec, ki nam daje zanesljivost, igro po globini, z njim v igri smo kreativnejši, on je enostavno osnova ekipe." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nenad Krstić
Mladi srbski fantje, zbrani okoli kapetana z veliko začetnico – Nenada Krstića. Ta je najboljši strelec Srbov na prvenstvu, na tekmo dosega 16,3 točke. Foto: EPA
Litva proti Srbiji
Vsi - od najmlajšega 19-letnega Vasilija Micića do 32 let starega debitanta Raška Katića - so na priprave prišli izjemno motivirani, z energijo "na kvadrat". Srbe krasi izjemno kolektivna igra, fanatična igra v obrambi, tekmovalni duh ... Krstić pravi, da jim občasno zmanjka koncentracije. Foto: EPA
Miloš Teodosić
Srbom na EuroBasketu ne more pomagati Nenadov klubski soigralec, odlični organizator igre Miloš Teodosić. Foto: Reuters

Tako začne več kot zasluženi hvalospev na račun kapetana srbske reprezentance Nenada Krstića - Krleta legendarni trener Dušan Duda Ivković, ki je za MMC rade volje pokomentiral svojo podaljšano roko na parketu.

Dodal je: "Težko rečem sicer, da je trener v igri, a je igralec, ki je zgled vsem mladim igralcem, ni manjkal na niti enem treningu - ne glede na to, da je imel težke poškodbe. On je naša baza, je izjemen igralec, ki nam daje zanesljivost, igro po globini, z njim v igri smo kreativnejši, on je enostavno osnova ekipe, kot so bili v zgodovini NBA-ja Bill Russell, Kareem Abdull Jabbar, Alonso Mourning, Patrick Ewing, Hakeem Olajuwon in drugi igralci. On je vzor vsem mladim igralcem v Srbiji."

Nenad je po presenetljivem porazu proti Ukrajini (82:75) poletel mimo sedme sile, vidno razočaran nad porazom ni bil pripravljen razpravljati z novinarji. A tega igralcu, kot je Nenad Krstić, enostavno ne gre zameriti, saj se s svojo igro, zavzetostjo in požrtvovalnostjo ter srčnostjo odkupi na tisoč in en način.

Eden najboljših evropskih centrov je prvi strelec srbske ekipe na EuroBasketu, na tekmo dosega v povprečju 16,3 točke. V prvem delu so srbski orli doživeli tri zmage in dva poraza, prvi del tekmovanja pa je Krstić ocenil tako: "Prvič v karieri sem del ekipe, kjer je polovica igralcev veliko mlajša od mene. Normalna stvar je, da ima vsak svoj pogled, ampak pri tem ne smejo pozabiti na staro športno pravilo - mlajši se vedno morajo prilagajati tistemu, kar v določenem sistemu že obstaja. To so super fantje, dobro se razumemo, odlično vzdušje vlada v ekipi. Manjka jim samo malo koncentracije na parketu, če bodo zbrani, bo vse kot mora biti."

Srbi se trenutno nahajajo na vrhu lestvice v skupini F skupaj z Litvo in Francijo. V prejšnjem krogu so doživeli presenetljiv poraz proti Ukrajini, Duda je tako okrcal svoje fante, da so prehitro začeli razmišljati o nasprotniku v četrtfinalu. Davek mladosti, bi lahko rekli. "Moramo se vrniti na realna tla, ta tekma je to dokazala. Pred sabo imamo le en cilj - uvrstiti se med najboljših šest ekip v Evropi in tako priti do vstopnice za SP v Španiji prihodnje leto," je Duda dejal novinarjem.

Marković in Krstić poškodovana
Edino, kar lahko ustavi Srbe pri uresničitvi tega, so poškodbe, s katerimi se spopadajo že od samega začetka priprav. Pred današnjim derbijem dneva proti Francozom je že jasno, da na parket ne bo stopil organizator igre Stefan Marković, zaradi poškodbe gležnja pa je včerajšnji trening izpustil motor ekipe Nenad Krstić. A tudi tokrat bo kapetan stisnil zobe in se skupaj s svojimi mladimi kolegi podal v boj proti izjemni atletski reprezentanci Francije.

Za reprezentanco od leta 2004
V Kraljevu rojeni center je s 30 leti (dopolnil jih je 25. julija) drugi najstarejši igralec v eni najmlajši ekip na EuroBasketu 2013 – povprečna starost Dudovih orlov, kot jih imenujejo srbski mediji, znaša 24,2 leta.

Za reprezentanco igra vse od leta 2004 (takrat še kot Srbija in Črna gora je nastopil na OI), leta 2009 pa je kot kapetan mlade srbske fante (srbska reprezentanca je bila najmlajša na EP-ju) popeljal do drugega mesta v Evropi, kar je bila prva medalja v košarki za Srbijo, odkar je postala samostojna država. Srbski center je takrat brez dlake na jeziku okrcal medije, da so se vsi pred pripravami obračali stran od njih.

Leta 2010 je sledila odlična predstava Srbov na SP-ju, znašli so se na četrtem mestu, pred dvema letoma na EP-ju pa so "orli" padli na tla - v Litvo so jih pospremili z velikimi pričakovanji, a ta niso bila uresničena. Končali so na 8. mestu, tako da so sanje o olimpijskih igrah v Londonu postale nedosegljive.

Iz Partizana v NBA
Igralec Partizana (tam je ostal štiri sezone) je svojo NBA-jevsko zgodbo začel v ekipi New Jersey Nets, ti so ga leta 2002 izbrali kot 24. na naboru. Krle se je prek luže odpravil šele dve leti pozneje. Že v svoji debitantski sezoni je prikazal izjemno predstavo, še posebej pa se je razigral v končnici, ko je v povprečju dosegal 18,3 točke in 7,5 skoka na tekmo. V NBA-ju je še naprej blestel, njegov vzpon pa je leta 2006 ustavila zelo težka poškodba. Leta 2008 se je tako za kratek čas vrnil v Evropo, da bi spet prišel do stare forme (v ruski ekipi Triumf je odigral le 13 tekem). Nato se je vrnil nazaj v NBA, tokrat v vrste NBA-ekipe Oklahoma City Thunders (2008-2011), kratko je bil tudi pri Boston Celticsih.

Na staro celino se je vrnil leta 2011, in sicer v vrste ruskega CSKA-ja, kjer s svojim velikim prijateljem Milošem Teodosićem, še enim izmed odličnih igralcev, tvorita enega izmed najboljših tandemov v Evropi.

Krstić je bil letos že drugo leto zapored vključen v najboljšo peterko v Evroligi. Poleg njega so se med "elitnih pet" znašli še: Dimitris Diamantidis (Panathinaikos), Vasilis Spanoulis (Olympiacos), Rudy Fernandez (Real Madrid), Ante Tomić (Barcelona).

Orli letijo, Krstić "poveljuje"
Odlična evroligaška sezona za Krstića in Teodosića je bila dobra popotnica za srbsko reprezentanco pred letošnjim EuroBasketom. A spet so jim zagodle poškodbe, Teodosić je moral zaradi te ostati doma, Krstić pa je moral na pleča prevzeti vse breme EuroBasketa 2013. In to mu gre odlično od rok, mladim fantom odlično "poveljuje".

"Pa kdo so sploh ti mulci?" so se spraševali številni po tem, ko je Duda objavil seznam vpoklicanih v reprezentanco. 70-letni selektor si zaradi odpovedi ni pretirano belil glave - zaradi takšnih in drugačnih razlogov so udeležbo odpovedali Novica Veličković, Vladimir Micov, Zoran Erceg, Duško Savanović, Milan Mačvan, zaradi poškodb pa sta kot zadnja s seznama odpadla Teodosić in Vladimir Lučić - pred sabo je imel devet debitantov, ki si z vsem srcem želijo nastopiti za svojo državo. To je izkušenemu strokovnjaku, ki je v svoji karieri dosegel že vse, zadostovalo.

Odpisani od vseh, od nasprotnikov, od sonarodnjakov, redkokdaj pohvaljeni od strokovnjakov. Poznavalec košarke in novinar Fibe David Hein, ki da v svojih kolumnah veliko pozornosti prav mladim nadarjenim igralcem, mi je v Kopru dejal, da jih je odpisal še pred prvenstvom. Dejal je, da sicer nadvse spoštuje Dudo, a da s takšno ekipo ni mislil, da lahko sploh pride v drugi krog. David, ne le, da lahko pridejo v drugi krog, eni izmed prvih so dobili vstopnico za četrtfinale in lahko poletijo še višje ...

Dolores Subotić, @DoloresSubotic