Odličen strelski večer je imel Domen Lorbek, z 18 točkami prvo ime tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Odličen strelski večer je imel Domen Lorbek, z 18 točkami prvo ime tekme. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dolgo so Slovenci "lomili" gruzijsko cono. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nachbar po zmagi nad Gruzijo

Za to je treba ugnati Hrvaško, ki je bila boljša od Gruzije, kar pomeni, da bodo varovanci Igorja Kokoškova, ki so jih Slovenci ugnali z 72:68, težko videli Stožice. So pa še enkrat v Celju dokazali, da gre za zelo močno izbrano vrsto, njen glavni adut in največja kakovost pa je izvrsten strokovnjak na klopi. Kokoškov je svoje fante sijajno pripravil na Slovenijo, ki je blestela proti Španiji, proti Gruziji pa se je dobro namučila, a novi dve točki sta na računu, "karta" za Stožice tudi, zdaj manjka le še zmaga nad Hrvati in poln izkupiček.

Po slabem uvodu v tekmo je Slovenija v drugi četrtini razbila gruzijsko cono, ki ji je prej povzročala toliko težav. Krvnik conske postavitve je bil Domen Lorbek, ki je bil trikrat natančen izza črte: "Na koncu šteje zmaga. Individualno sploh ni pomembno, kako je bilo. Glavna je zmaga in da smo s tem tudi napredovali naprej. Zavedamo se, da je v nedeljo nov dan, nova tekma in Hrvaško bo treba premagati, saj bo verjetno napredovala in super bi bilo, da bi v drugi del nesli popoln izkupiček."

Motiv polne dvorane in polnega izkupička
Ljubljančan je bil najboljši strelec tekme z 18 točkami (za tri 4/5) in pokazal je, zakaj je selektor večkrat poudaril, da je prav Domen manjkal reprezentanci na zadnjem EuroBasketu: "S psihološkega vidika je bila tekma težja kot proti Španiji. S cono so nas nekoliko vrgli iz ritma. Vedeli smo, da bodo igrali consko obrambo, a enostavno se nismo znašli. Imeli smo nekaj slabih minut. Ostali smo skupaj kot prava ekipa, tudi ko nam ni šlo. Poneslo nas je občinstvo in na koncu smo zasluženo zmagali. Smo napredovali in nekoliko smo se zdaj otresli pritiska. Tribune bodo proti Hrvaški pokale po šivih in bo to še dodaten motiv."

Motiv pa bo dodaten tudi zaradi dejstva, kot pravi Goran Dragić, da bi bilo izjemno v drugi del nesti tudi "hrvaški" točki: "Konec koncev je najbolj pomembno, da smo zmagali. Imel sem nekaj težav z osebnimi, a je Lakovič odlično igral. Na koncu smo zasluženo dobili tekmo. Gruzija bo težko prišla naprej in zato moramo premagati Hrvate, da gremo v naslednji krog z vsemi točkami. Motiv bo zaradi tega še večji."

Veliko težav proti gruzijski obrambi
Prvi slovenski organizator igre je tokrat igral nekoliko manj, a je vseeno prispeval 11 točk in je bil za Lorbkom ter bratom Zoranom, ki je bil znova odličen, tretji slovenski strelec. Po tekmi se je spomnil tudi Kokoškova in njunega sodelovanja pri Sunsih: "Vedeli smo, da bodo držali cono, a smo vseeno imeli težave s prebijanjem. Nato nam je le uspelo in zadeli smo nekaj odprtih metov ter prišli do prednosti. Ko so v obrambi prijeli mož na moža, sem mislil, da bo lažje, a nam ni šlo. Gruzija je odlična ekipa, kar se je videlo že v Litvi. Imajo tudi zelo dobrega trenerja, ki jih odlično pripravi na tekmo. Igor mi je v ZDA zares veliko pomagal. Ko mi je bilo najtežje, mi je nastavil svojo ramo. Ko sem potreboval kakšno pomoč, je bil on prvi, ki mi je pomagal."

Dobro se je z Gruzijci boril tudi Gašper Vidmar, ki je bil na srečanju proti Španiji ob zob, a ga to ni oviralo, da ne bi dal vsega od sebe: "Z obrambo smo na koncu popravili, kar nam ni šlo v napadu. Na koncu je najbolj pomembna zmaga. Čaka nas še ena težka tekma, treba se je dobro spočiti in v nedeljo v nov boj. Na začetku se nismo znašli. Tekma je bila pravi boj. Sem tudi pozabil na zob in sem dal vse od sebe."

Nachbar po zmagi nad Gruzijo