Peter Vilfan v četrtfinalu proti Francozom pričakuje trd boj od prve do zadnje minute. Seveda upa, da bodo v morebitnih kritičnih trenutkih svoji ekipi na pomoč priskočili starejši, bolj izkušeni igralci, ki so vajeni oziroma so že igrali velike tekme. Foto: BoBo
Peter Vilfan v četrtfinalu proti Francozom pričakuje trd boj od prve do zadnje minute. Seveda upa, da bodo v morebitnih kritičnih trenutkih svoji ekipi na pomoč priskočili starejši, bolj izkušeni igralci, ki so vajeni oziroma so že igrali velike tekme. Foto: BoBo

Moramo pa biti previdni in razmišljati tudi o tem, da Francozi za zdaj, vsaj po mojem mnenju, na tem evropskem prvenstvu še niso odigrali ene resne tekme. Jaz ne vem, ali oni niso sposobni igrati take tekme ali pa so sposobni preklopiti in zdaj v četrtfinalu prikazati eno fantastično predstavo.

O pričakovanjih za tekmo s Francijo
Tony Parker
Tony Parker, prvi zvezdnik francoske izbrane vrste, na letošnjem evropskem prvenstvu v povprečju na tekmo dosega 17,3 točke, 1,5 skoka in 3,9 podaje. Foto: EPA

Takšnega igralca, kot je Tony Parker, pokrivaš normalno. Ob njem se bo verjetno izmenjalo nekaj igralcev, predvidevam, da Goran Dragić ne bo med tistimi prvimi, ki ga bo pokrival. Lahko pa pride tudi do neposrednega dvoboja teh dveh košarkarjev in v tem trenutku je zame Dragić boljši in v boljši formi kot Parker.

O Tonyju Parkerju
Nicolas Batum
Nicolas Batum, ki si kruh služi v Ligi NBA pri Portland Trail Blazersih, na letošnjem prvenstvu Vilfana še ni navdušil. Foto: EPA

Vsak igralec mora to razčistiti sam pri sebi. Moraš verjeti vase, moraš biti prepričan, da si boljši od nasprotnika, pravzaprav moraš razmišljati, da si najboljši. Mislim, da imamo v naši ekipi vsaj dva ali tri košarkarje, ki tako razmišljajo. Če jim bo uspelo s tem razmišljanjem 'zastrupiti' še druge in jih pritegniti zraven, je to to.

O pripravah na veliko tekmo.
Navijači na tekmi Slovenija - Grčija v Stožicah
V sredo lahko slovenski košarkarji na četrtfinalnem obračunu s Francijo pričakujejo bučno podporo s tribun. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Res, še nikoli se ni zgodilo kaj takega! Od začetka prvenstva ni bilo izrazitega favorita za zlato kolajno, zdaj smo že v četrtfinalu, pa ga še vedno ne znamo napovedati. To je res zelo zanimivo!

O favoritih za naslov prvaka
Ronny Turiaf in Matjaž Smodiš
Slovenci so se s Francozi na evropskih prvenstvih udarili devetkrat. Petkrat so izgubili in štirikrat zmagali - nazadnje 16. septembra 2007 na tekmi za 7. mesto (88:74), ki jo je zaznamoval tudi fizični obračun Ronnyja Turiafa in Matjaža Smodiša (na fotografiji). S Francijo se je Slovenija sicer prvič srečala 21. junija 1995. Tedaj so bili Francozi boljši z 68:89. Foto: EPA

Slovenija je v zadnjem krogu drugega dela evropskega košarkarskega prvenstva izgubila s Finsko, a poraz (76:92) na končni razplet v skupini F ni odigral nobene vloge. Zaradi hrvaške zmage proti Grčiji je še pred večernim obračunom postalo jasno, da se bodo varovanci Božidarja Maljkovića za mesto v polfinalu pomerili s Francozi.

Med polčasom tekme Slovenija - Finska smo v Stožicah ujeli nekdanjega odličnega slovenskega košarkarja Petra Vilfana in ga v krajšem pogovoru povprašali o možnostih slovenske izbrane vrste proti galskim petelinom. Prav tako smo želeli izvedeti, kako ustaviti prvega zvezdnika Francije Tonyja Parkerja, hkrati pa smo se dotaknili tudi drugih četrtfinalnih parov.


Najprej me zanima, koga ste si bolj želeli v četrtfinalu - Ukrajino ali Francijo?
Če bi lahko izbiral med obema, mislim, da ni nobenega, ki bi izbral Francijo.
Marko Milić je, denimo, zapisal, da si želi čim težjega in uglednega nasprotnika.
Ko ne igraš, je seveda najlažje od daleč reči, da si želiš najtežjega nasprotnika. Dejansko pa mislim, da vsak, ki se malo spozna na košarko, ve, da bi bilo bolje, če bi v četrtfinalu igrali z Ukrajino.
Kakšna so torej vaša pričakovanja za tekmo s Francijo?
Pričakujem podoben odnos in način igre, kot ga je imela Slovenija proti Španiji in Grčiji. To pomeni, da bomo šli na tekmo na polno z velikansko energijo, ki jo bo podžigalo 12 tisoč gledalcev. Moramo pa biti previdni in razmišljati tudi o tem, da Francozi za zdaj, vsaj po mojem mnenju, na tem evropskem prvenstvu še niso odigrali ene resne tekme. Jaz ne vem, ali oni niso sposobni igrati take tekme ali pa so sposobni preklopiti in zdaj v četrtfinalu prikazati eno fantastično predstavo. Ne bo lahko, a mi moramo verjeti v svoje fante. Igramo doma v svoji dvorani. Danes smo videli še dve tekmi, vsak lahko premaga vsakogar, to pa pomeni, da tudi mi lahko premagamo vsakogar.

Francozi največ stavijo na Tonyja Parkerja. Ta je na prvenstvu prikazal nekaj odličnih predstav, morda najboljšo v Tivoliju proti Veliki Britaniji. Kako ustaviti oziroma kriti takšnega igralca, kot je Tony Parker?
Takšnega igralca, kot je Tony Parker, pokrivaš normalno. Ob njem se bo verjetno izmenjalo nekaj igralcev, predvidevam, da Goran Dragić ne bo med tistimi prvimi, ki ga bo pokrival. Lahko pa pride tudi do neposrednega dvoboja teh dveh košarkarjev in v tem trenutku je zame Dragić boljši in v boljši formi kot Parker. Seveda pa pri igralcu Parkerjevega kova nikoli ne veš, kajti to so igralci navdiha. To so igralci, ki se v nekem trenutku odločijo 'danes pa bom igral' in so tega sposobni. Zato pa so tako dobri. Verjamem, da ga bomo preganjali, tako kot smo preganjali Vassilisa Spanoulisa in še nekatere druge igralce. Bo pa treba paziti še na druge igralce. Francozi so telesno močni. Sicer ne vem, kako dobro so fizično pripravljeni. Če so dobro pripravljeni, nam lahko parirajo. Ampak, saj pravim, če želiš na prvenstvu osvojiti medaljo, moraš premagati tudi kakšnega boljšega nasprotnika.
Kateri igralec pa je ob Parkerju še lahko trn v peti Slovencem?
Ne vem. Nicolas Batum je neka zvezda Lige NBA, a na tem prvenstvu ni pokazal skoraj ničesar. Meni ni nič posebnega. Boris Diaw že leta in leta obstaja na tej košarkarski sceni, njihov center Alexis Ajinca je sicer visok, a je mlad igralec in takega igralca se da vreči iz ritma. Mickael Gelabale ničesar ni pokazal v tistem, kar mi je uspelo videti. Vse to pa so velika imena in nanje se moraš pripraviti, kot da so v vrhunski formi, kot da so v tem trenutku optimalno pripravljeni, čeprav po mojem mnenju niso.

Katere podrobnosti na parketu utegnejo odločiti tekmo?
Najprej bo treba igrati podobno obrambo, ki smo jo igrali proti Špancem in Grkom. Zelo pomemben bo skok! Srbi so pokazali, kako se igra s Francozi - prevladovali so v skoku, čeprav z izjemo Nenada Krstića dejansko nimajo kakovostnega drugega centra. Vladimir Štimac je eno sivo povprečje, ampak videli ste včeraj, da je Štimac z veliko željo dobil nekaj skokov in dosegel tudi nekaj točk. Skok bo torej tu zelo pomemben - skok v obrambi pomeni možnost protinapada. Mi potrebujemo lahke koše, saj Slovenija ni 'šuterska' ekipa. Mi potrebujemo od 15 do 20 točk iz t. i. lahkih košev. Poleg tega potrebujemo tudi skok v napadu. Proti Grkom smo se lahko prepričali, kaj pomeni dober skok v napadu. Napadalcem dviguje samozavest, saj se lahko ob zgrešenem metu zanesejo na skoke soigralcev in dobijo še eno, drugo, tudi tretjo priložnost. Če bomo povedli, pa bo treba tekmo odigrati tudi pametno. Tu bo glavna naloga Gorana Dragića in Jake Lakovića, ki je najstarejši in najbolj izkušen, da bosta pomagala tekmo v tretji, morda tudi v četrti četrtini mirno pripeljati do konca.
Francoze so Slovenci premagali na evropskih prvenstvih leta 2005 in 2007.
Res je - in lahko jih premagajo tudi tokrat. Ne dvomim, da bo to spet trd boj od prve minute. Bojim se le, da bodo naši fantje razmišljali o pomembnosti tekme. Moramo vedeti, da je tu veliko igralcev, ki nikoli niso igrali tako pomembne tekme. To zna biti ena zavora. Tu jih bo treba sprostiti in jih pripraviti, naj razmišljajo samo o tem, kako so razbili Špance in Grke in kako bodo na ta seznam dodali še Francoze.

Če se postavite v kožo Božidarja Maljkovića, kaj bi dejali fantom pred tekmo?
Ne vem. Vsak igralec mora to razčistiti sam pri sebi. Moraš verjeti vase, moraš biti prepričan, da si boljši od nasprotnika, pravzaprav moraš razmišljati, da si najboljši. Mislim, da imamo v naši ekipi vsaj dva ali tri košarkarje, ki tako razmišljajo. Če jim bo uspelo s tem razmišljanjem 'zastrupiti' še druge in jih pritegniti zraven, je to to.
Menite, da bi lahko ekipa iz tega para šla vse do konca in osvojila naslov evropskega prvaka?
Tega si ne bi upal zdaj povedati. Zmagovalec katerega koli para lahko igra v finalu. To je tako izenačeno prvenstvo, tu ni nekih kakovostnih razlik. Ne vem, kdaj so Španci izgubili toliko tekem na enem prvenstvu. Italijani, ki so izgubili proti nam, in so izgubili dve tekmi, so dokazali, da se spet lahko vrnejo nazaj. Potem so tu Hrvati, ki smo jih mi dvignili s tistim porazom v Celju, in bi bili v nasprotnem primeru zdaj najbrž že nekje na Jadranu ali v svojih klubih, so postali ena najnevarnejših ekip. Igrajo sproščeno, so maksimalno motivirani, so samozavestni, poleg tega imajo še nasprotnika po svoji meri - Ukrajino.
Kdo je zdaj, ko so znani četrtfinalni pari oziroma pot do finala, po vašem mnenju največji favorit za končno slavje?
Hrvaška je nedvomno eden izmed favoritov. Tekma med Srbijo in Španijo bo izjemno zanimiva. Mislim, da so Srbi, če premagajo Španijo, resni kandidati za nastop v finalu. Vsi pričakujemo, da bo Slovenija premagala Francijo, ne smemo pozabiti še na Litvo. Res, še nikoli se ni zgodilo kaj takega! Od začetka prvenstva ni bilo izrazitega favorita za zlato kolajno, zdaj smo že v četrtfinalu, pa ga še vedno ne znamo napovedati. To je res zelo zanimivo!

Moramo pa biti previdni in razmišljati tudi o tem, da Francozi za zdaj, vsaj po mojem mnenju, na tem evropskem prvenstvu še niso odigrali ene resne tekme. Jaz ne vem, ali oni niso sposobni igrati take tekme ali pa so sposobni preklopiti in zdaj v četrtfinalu prikazati eno fantastično predstavo.

O pričakovanjih za tekmo s Francijo

Takšnega igralca, kot je Tony Parker, pokrivaš normalno. Ob njem se bo verjetno izmenjalo nekaj igralcev, predvidevam, da Goran Dragić ne bo med tistimi prvimi, ki ga bo pokrival. Lahko pa pride tudi do neposrednega dvoboja teh dveh košarkarjev in v tem trenutku je zame Dragić boljši in v boljši formi kot Parker.

O Tonyju Parkerju

Vsak igralec mora to razčistiti sam pri sebi. Moraš verjeti vase, moraš biti prepričan, da si boljši od nasprotnika, pravzaprav moraš razmišljati, da si najboljši. Mislim, da imamo v naši ekipi vsaj dva ali tri košarkarje, ki tako razmišljajo. Če jim bo uspelo s tem razmišljanjem 'zastrupiti' še druge in jih pritegniti zraven, je to to.

O pripravah na veliko tekmo.

Res, še nikoli se ni zgodilo kaj takega! Od začetka prvenstva ni bilo izrazitega favorita za zlato kolajno, zdaj smo že v četrtfinalu, pa ga še vedno ne znamo napovedati. To je res zelo zanimivo!

O favoritih za naslov prvaka