Goran Dragić z MVP-jem turnirja in prvim zvezdnikom EuroBasketa Tonyjem Parkerjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić z MVP-jem turnirja in prvim zvezdnikom EuroBasketa Tonyjem Parkerjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pet največjih na preteklem evropskem prvenstvu. Vsak košarkar je predstavnik ene izmed na koncu petih najbolje uvrščenih reprezentanc. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić potegnil črto pod evropsko prvenstvo
Z Goranom Dragićem na štiri oči

Slovenija je s petim mestom na domačem evropskem prvenstvu dosegla drugi največji uspeh v zgodovini izbrane vrste, tako kot pred štirimi leti, ko je bila na Poljskem četrta, pa ima svojega košarkarja v idealni peterki turnirja: "Nisem pričakoval, saj smo končali prvenstvo na petem mestu. Ta nagrada je zasluga celotnega moštva. Rad bi se zahvalil vsem soigralcem. Brez njih to ne bi bilo mogoče. Rad bi se zahvalil tudi strokovnemu štabu na čelu s selektorjem in vsem zvestim navijačem ter tistim, ki so najbolj pomembni v mojem življenju, družini in ženi, ki so mi stali ob strani."

Ponovil uspeh Erazma Lorbka
Leta 2009 se je v elitni družbi znašel Erazem Lorbek, ki je pod taktirko Jureta Zdovca igral izjemno. Krilnega centra zaradi poškodbe tokrat ni bilo v reprezentanci, njegov uspeh pa je zdaj ponovil Dragić, ki so mu v prvi peterki družbo delali še Hrvat Bojan Bogdanović, Litovec Linas Kleiza, Španec Marc Gasol in Francoz Tony Parker, ki je bil ob naslovu evropskega prvaka tudi najkoristnejši posameznik EuroBasketa: "Tonyja sem nekoliko "pohecal", kam bo dal vse trofeje, ko jih ima zdaj že toliko. Rekel je, da je na evropsko krono čakal 13 let. Mislim, da zasluženo. Je eden najboljših organizatorjev igre na svetu."

"Francozi so po izenačeni prvi četrtini dali v višjo prestavo. Zadeli so skoraj vse mete in na koncu tudi zasluženo slavili. Na koncu je bila tudi kar visoka razlika. Če zdaj pogledamo na tisto tekmo s Francijo, lahko rečem, da smo se kar dobro upirali," je o finalnem srečanju dodal 27-letni Ljubljančan, ki je bil s 15,8 točke na tekmo prvi strelec, s 4,5 podaje pa podajalec Slovenije. Na koncu je bil celo četrti strelec in tretji podajalec celotnega turnirja.

Francozi za razred pred vsemi
Do naslova prvaka je v Ljubljani prišla Francija, ki je prvič stopila na evropski vrh. Vrsta Vincenta Colleta je v četrtfinalu končala slovenske sanje o osvojeni prvi medalji na velikih tekmovanjih: "V četrtfinalu bi si želel kakšnega lažjega nasprotnika in da bi bili bliže našega cilja. Konec koncev je treba priznati, da so bili boljši. Treba jim je čestitati. Francozi so bili predvsem takrat, ko je bilo treba, najboljši. Tu v drugem delu so dokazali, da so recimo razred pred drugimi reprezentancam, morda so jim najbliže Španci, in so dejansko zasluženo na vrhu."

Če se je v preteklosti tudi govorilo o nerazporejenih vlogah v izbrani vrsti, je po tem prvenstvu brezpogojno jasno, da je vodja slovenske reprezentance zdaj izvrstni organizator igre Phoenix Sunsov, ki je na EuroBasketu dobro poveljeval domači reprezentanci. Na igrišču je bil pravi vodja, dober v obrambi, blestel pa je predvsem v napadu. Popularni "Gogi" je v zahvali navijačem večkrat povabil tudi v Španijo, kjer upa, da bo Slovenija izpolnila nove cilje: "Upam, da je ta nagrada tudi za vso ekipo. Brez soigralcev to ne bi bilo mogoče. Od prvega do zadnjega dne smo živeli kot družina. To si zasluži vsa Slovenija, ki nas je podpirala na vsakem koraku. Gremo naprej, imamo še veliko ciljev in upam, da jih bomo izpolnili."

Goran Dragić potegnil črto pod evropsko prvenstvo
Z Goranom Dragićem na štiri oči